Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je výhodnější přímotop nebo klasické topení?

Od: bananek odpovědí: 16 změna:
Zdravím,dnes mám další otázku,která je pro mě důležitá.Chtěl bych si pořídit přímotop,ale nevím jestli je výhodnější než klas.topení.Mám pocit,že klas.topení nevyhřeje celou místnost.Někde bylo napsané,že přímotop žere více energie.A na kolik minut stačí zapnout přímotop,aby zahřál celý bejvák.Děkuji za rady a odpovědi.Přeji krásný den.Banánek

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Otázkou je, čemu říkáte "přímotop" a čemu "klas.topení".

A taky je otázkou čemu říká pán "klasický bejvák".

Můžete být byteček o 30m2 nebo obrovský byt v Praze na vinohradech.

Jakože klasikou myslíte kamna, třeba Petry? Dřevo na podpal a koks ve sklepě? Nebo plyn pod oknem nebo do komína? To už je dnes také klasika. Přímotop? Takové to topidlo, co je v koupelně nad dveřmi? Nebo stojací s rozžhavenými spirálami? Nebo horkovzdušný ventilátor? *sok* Jestli je to bydlení vaše na několik let, pak zařiďte něco solidního, podle toho jestli máte plyn nebo možnost nočního, levnějšího, proudu na akumulační kamna. A vůbec, ja velký prostor potřebujete vytápět? Jak vysoké stropy? Nad tím je třeba se zamyslet. Když potřebujete poradit, všechno tohle musíte zmínit, to všechno je důležité.

bananek
hodnocení

Toto je klasické topení viz.foto 1 a přímotop viz.foto 2.Můj byt má 40m2 a do výšky 4m.
Je výhodnější přímotop nebo klasické topení?
Je výhodnější přímotop nebo klasické topení? #2
ahoj*

4 metry stropy? Pan pojedl vtipnou kasi asi :) Ja mam 5 metru a udelal jsem si tam mezonet :))

@bananek - dodals málo informací, například, je to tvůj byt, je to starý činžák, není tam zaveden plyn, ta otázka je velice složitá... nejprve uveď, jestli tam je rozvod ústředního topení nebo přívod plynu, a jak topí sousede :))

paveldvorak

nejlepší je pořídit si několik Gremlinů, jejich teplota je permanentních 28 stupňů...gremlin hřeje pod peřinou a pokud je jcih víc, dokáží temperovat i menší byt

U tak vysoké místnosti je potřeba zajistit lepší cirkulaci vzduchu, aby se teplý vzduch nezadržoval u stropu. Teplovzdušný ventilátor pomůže, kilowatthodina elektřiny je ale drahá. Jestli je voda v tělese dostatečně teplá, tak nejspíš bude stačit ventilátor bez topení. Jinak teplovzdušný ventilátor je výborná věc pro rychlé ohřátí vzduchu.

bananek
hodnocení

@paveldvorak nepochopil jsem,co je to gremlin.Já znám jenom film,ale nic jiného na název gremlin.

hodnocení

0x
Přímotop na pořízení je relativně levný, ale na provoz bývá většinou nejdražší.
Provozní náklady si musíte zjistit sám, za kolik máte megawathodinu klasického topení a za kolik máte megawathodinu elektrické energie.

hodnocení

0x
Pri 4m vyske vsetok teply vzduch skonci pri strope a nedoplatite sa. Najlacnejsie bude kurit klimatizaciou, oproti primotopu tretinova spotreba.

ahoj*
hodnocení

0x

Pálit elektriku do tepla se vyplatí ve dvou pripadech, pokud:

1) elektriku mas zadarmo, nekde ji krades

a/nebo

2) potrebujes velmi malo tepla (perfektne zatepleny bejvak) a zrizeni jineho vytapeni (na plyn ci drevo) by stalo nepomerne vice investic

(protoze elektricke topeni ma technicke naklady blizke nule, primotopny vykon treba 6 kW koupis i za 600,- a jedes, kdezto nainstalovat tohle v plynu nebo na tuha paliva bude stat desetitisice i vic).

ps: uz pred krizi si clovek mohl snadno porovnat cenu jednotky energie: obrazne nejak takto:

drevo, uhli = 1 Kc (tady hodne zalezi kdy a odkud nakoupis, jedina komodita, kde lze nakoupit do zasoby, ale zase neni zahrnut naklad na skladovani, manipulaci)...

plyn = 2 Kc

elektrina 4 Kc

pomer je cca stale stejny, zastropovany plyn stoji 2,50 a elektrina 5 za kWh bez DPH a bez regulacnich poplatku...

hodnocení

0x

Při topení elektrikou je všechno vyprodukované teplo odevzdáno do místnosti a je jedno čím topíte. Rozdíly bývají v distribuci tepla, pokud má topidlo ventilátor, dochází k lepší cirkulaci teplého vzduchu a topidlo si můžu umístit na nejvhodnější místo, třeba k PC kde často vysedávám.

etana*
hodnocení

0x

Mám ve dvou pokojích sálavé panely (infra-mramor), v současném počasí to bohatě stačí na vytopení všeho a panely i po vypnutí sálají teplo několik hodin. Spotřeba elektřiny minimální (dle loňského vyúčtování). Pro případné mrazy mám v bytě i wafky, ale zatím nebylo třeba je použít. Teplo se odráží od věcí, nežene se nahoru, takže i s mými 3 m vysokými stropy je to v pohodě. A teplíčku.

ahoj*

Salat ale mohou pouze to, co nejprve naakumuluji... O Perpetum se nejedna.

V podstate se jedna o gril, jako se griluje kure v troube na infra svetle, tak se grilujes ty. Je jasny ze i ze slunicka v mraze citis teplo, to je stejny infra spektrum.

etana*

To jaksi tuším, že to není perpetuum mobile, nicméně co píšu, to jsou mé zkušenosti, na které se tazatel ptal. Kdo chce, ať si topí třeba parketama.

hodnocení

0x

Ten Váš přímotop není klasický přímotop, ale teplovzdušný ventilátor. Hodí se na přitápění, když není velká zima a má výhodu, že si můžu nasměrovat teplo třeba na studené nohy pod stolem. Dá se s tím vytopit třeba koupelna, ale 4m vysokou místnost s tím vytopíte jen těžko. Dalo by se říct, že je to nejdražší topení vůbec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]