Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím nevíte někdo z čeho je složeno trvanlivé mléko? Je pravda že trv. mléko není přímo mléko, ale jsou v něm náhražky?(např. trv. mléko Vian) oproti nějakému mléku v pet láhvi, které není trvanlivé?
Děkuji za informaci
Žádné přísady v mléku nejsou, Vian je možná nějaká specialitka Tady o tom máte hezký článek ekonomika.idnes.cz/...
Taky trvanlivé mléko kupuji. Z lenosti. Z čeho je složeno - z toho co zbyda z výborného mléka, když se z něj vše odebere... Prostě krabicový mlíko je obarvená voda ...
Taky sedomnívám, že mléko je OK, jen pasterizované.
Co prozměnu trochu řeším já, je obal - pořád se někde objevuje, jak je alobal špatný, a ty krabice jsou zevnitř vyrobeny z alobalu, ne? Co Vy na to? Díky.
šmarjá tetrapack: zvrchu dovnitř: lepenka, alobal, plast. Mezi tím ještě mohou být další vrstvy, ale princip je tento. Alobal tam je jen kvůli tomu, aby obal nepropustil světlo. Ještě před pár lety byl tento obal problematický, ale nyní se už dá třídit resp. rozebrat. Celolózová vlákna z horní vrstvy jsou jedny z nejkvalitnějších - jsou nadstandartně dlouhá a papírny se o ně mohou téměř porvat. Naproti tomu reycklovaný papír má vlákna velmi krátká a pokud se má z nich vyrobit kvalitní papír tvoří jen malinký podíl z celku.
info navíc: Základem obalu je lepenka (tvoří zhruba 75 % hmotnosti obalu). Jedná se vysoce kvalitní typ hladké lepenky vyrobené z primárních celulózových vláken na bázi sulfátové technologie výroby. Co se týče skladby lepenky, používají se jak simplexové lepenky z bělené buničiny, tak duplexy, které mají bělenou pouze vrchní vrstvu. Plošná hmotnost těchto materiálů je zhruba 200 g/m2. Současným materiálovým trendem je snižování spotřeby materiálu a tento trend je za posledních několik let dobře vysledovatelný i u výrobců nápojových kartonů. Nynější nápojové kartony jsou téměř o pětinu materiálově úspornější, než byly před deseti lety, hliníková fólie se používá dokonce často i o 30 % tenčí než před třiceti lety. Tyto úspory se však negativně nepodepisují na tuhosti obalu _ ta se naopak zvýšila o 20 %. Výrobcům nápojových kartonů, kteří jsou někdy kvůli obtížnější recyklaci svých produktů částí veřejnosti vnímáni poněkud kontroverzněji, se tak daří maximálně snížit dopad výroby na ekologii
A pijete to někdo?Já si radši dám mlíčko od domácí kravičky pár domů od našeho.10.kč za litr.Doporučují převařit,ale to ani naše kočka nechce.Krásně vychlazená sklenice čerstvého mléka.To je lahoda.Kdyby stála vedle sebe 12,Plzeň a toto mléko,první padne mléko.Za chvilku i Plzeň...i za cenu že se pose...ru.DOBROU CHUŤ.
Nepiju, ale ja bych nepila ani to primo od kravy, od batoleciho veku mam odpor k mlecnym vyrobkum (krom masla a syru). Jogurty, tvaroh, mleko atd, jsem nikdy dobrovolne nepozrela. A na to, abych mleko pouzila do bramborove kase, mi vyhovuje prave to krabicove. Nevim co bych si pocala pri me spotrebe s cerstvym. Jo leda ze by se prodavalo po deckach a mela bych to vedle baraku, to pak ano, do te doby budu pouzivat krabicove, ktere vydrzi v lednicce hodne dlouho.
Nejsem odborník, ale podle toho, co vím, je podstatný rozdíl mezi pasterizací a UHT ošetřením. Třeba to někdo ještě upřesní, ale v některých zdejších příspěvcích je to spíš na zmatení.
Pasterizace = po několik minut až desítek minut teplota těsně nad 83 st.C
UHT = ultra hight temperatur = velmi vysoká teplota (hodně nad bod varu), po dobu velmi krátkou (snad necelá sekunda).
Takže pokud z mléka odeberou část tuku a zbytek ošetří UHT, tak se zničí všechno zlé, a taky téměř všechno dobré, co v tom bylo... Že by do toho dávali i nějaké náhražky, tomu já osobně nevěřím a věřit ani nechci. Ale název "mléko" už asi není zrovna výstižný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.