Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moje matka vlastnila půl na půl se svým bratrem dům po jejich rodičích.
On v něm stále bydlí, ona bydlela jinde.
Matčinu půlku jsem nyní zdědila.
Jde o velmi starý, nemodernizovaný dům a strejda, který v něm bydlí, ho nijak vzlášť neudržuje (jakoukoliv pomoc s opravami či úklidem odmítá). Moje matka to neřešila, vlastnila půlku domu, ale jinak jí to bylo jedno, prostě ať si tam bydlí, jak chce.
Jenže...
Dům není ani pojištěný. Což mi trochu dělá starosti, protože strejda je téměř osmdesátiletý pán, ne vše zvládá, spoustu věcí neřeší, zapomíná atd. atd... Takže se obávám, aby nedošlo někdy k nějakému neštěstí.
Kdyby se s domem někdy něco stalo, strejda by měl kam jít, protože jeho dcera mu léta nabízí vlastní byt ve svém velkém domě. A až by se třeba jednou prodával, stejně půjde spíš o stavební místo a dům se zbourá, protože tohle nikdo chtít opravovat nebude.
Tedy hodnota domu je minimální, o ten jako takový snad ani nejde.
Jde mi spíš o to, kdyby byla způsobená nějaká škoda i sousedům (jde totiž o řadovku), abych sama neměla na krku splácení nějakých škod i přesto, že dům neužívám.
Jakým způsobem nejlépe pojistit?
Můžu to udělat i bez strejdovi účasti?
Díky.
Pojištění má zpravidla více složek: Pojištění nemovitosti (tedy zdi, střecha atd proti požáru, záplavě atd), pojištění domácnosti (nábytek, elektronika, věci uložené doma jako jízdní kolo atd), pojištění odpovědnosti z vlastniství nemovitosti (požár se rozšíří k sousedům atd), pojištění odpovědnosti v občanském životě (způsobím škodu nějakou chybou mimo domov, netýká se řízení auta). Tohle si můžete zkombinovat, nastavit s různě výši pojištění a ty rizika pojistit, i když tam nebydlíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.