Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nastavit ohřev vody - bojler dražice OKCE 100

Od: honzik* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, asi mě budete mít za blbce, ale i přesto se zeptám.

Bojler Dražice OKCE 100

Nastěhoval jsem se do nového bytu, kde je bojler viz. výše a momentálně se snažím přijít na to, jak správně nastavit termostat. Přikládám fotografii, jak mám nastavené otáčecí klečko a chtěl bych se zeptat, zda je to takto nastavené správně a voda se mi ohřeje na teplotu "Optimum"? Případně, jestli to mám nastavit nějak jinak?

Moc díky za odpověď, jsem úplný laik. :(

Jak nastavit ohřev vody - bojler dražice OKCE 100

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Nenastavuj vodu podle nápisů ale tak aby poslední z rodiny, co se půjde koupat měl ještě teplou.
honzik*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Nevím, jestli jsem otázku položil správně. Jde mi o to, jakým způsobem má být klečko natočené. Jestlitak jak to mám já na fotce? Jestli mi takhle bojler ohřeje vodu na to Optimum co chci? :) A pak mám také ještě úplně asi debilní dotaz.. přívod vody do bojleru je samostatný? Jde o to, že mi právě teďka neteče v bytě vůbec teplá voda (když je kouhoutek nastavný na teplou, tak voda neteče vůbec), ale studená voda teče normálně. Je to tím, že voda není pouze ohřátá nebo tím, že do bojleru se ani žádná voda nenapustila?

Děkuj za odpověď, v tomhle jsem úplně mimo.

Ak je to ako na fotke, tak ta zelena packa na gulovom ventile privodu do bojlera je v polohe zatvorene.
Bojler nemá žádný termoventil který by zavřel průtok vody když není ohřátá. I kdyby byl vypnutý přívod elektřiny tak by z potrubí voda tekla. Sice studená ale tekla by. Tady je podle fotky příčina jasná. Stačí otočit šoupě (zelený ventil na přívodu) a voda poteče. Tím druhým hned vedle moc nekruť to je tlakový pojišťovák.

111®
hodnocení

1x

a s ohledem na množící se legionelu ho také nechejte alespoň 1x za 14 dnů nahřát na maximum..

no já chápu, že ta legionela je strašák číslo jedna - ale pokud denně používá bojler, každý druhý den se teplá voda téměř vypustí .. při dnešní koncentraci chemie ve vodě - nejsem si jist, jestli se ta potvůrka dokáže neustále rozmnožovat v "tekoucí vodě" - snad pokud má bojler jen na víkendy?

tj
Přesně... Výměnou vody přirozeným průtokem se stará voda vyplavuje a místo ní natéká nová chemicky ošetřená. Navíc v případě používání příliš teplé vody dochází k pomalému, postupnému poškozování vodovodní soustavy. Mluvím zde hlavně o plastovém potrubí, těsnění, hadiček apod. Voda by měla být horká tak, abyste v ní neudrželi ruku, ale určitě ne tak, že by se s ní dal zalévat čaj. Jednorázové nahřívání neřeší problém s legionelou. Tím jí sice zabijete, ale následně si jí a její zbytky pak stejně pustíte na tělo. Cílem by mělo být zamezení její tvorbě dlouhodobým stylem používání bojleru.

hodnocení

1x

Dobrý den,

ano - máte zavřený přívod studené vody do ohřívače, tou zelenou páčkou. Otočte s ní a pusťte studenou vodu do ohřívače. Pak Vám bude téci i z baterie na teplou vodu.

S knoflíkem nemusíte nic dělat. Máte jej nastavený naprosto správně. Je to Optimum - u Dražic je to 55 stupňů Celsia - teplota akorát na koupání a i pod ní ještě trochu udržíte ruku.

Vyšší ani nižší teplotu není důvod nastavovat. Nižší rozhodně ne, spíš kvůli riziku legionelly, jak tu píšete. Vyšší taky spíš ne, rozhodně ne maximum, to spíš buď jen nárazově (cca jednou za měsíc, aby se vydezinfikovala ta legionella), nebo pokud je vás v domácnosti víc a 100 l Vám nestačí, abyste měli teplou vodu. Vyšší teplota jinak není moc vhodná, protože jednak jsou pak vysoké tepelné ztráty a rychlejší, navíc takto teplou vodu stejně asi nevyužijete a ředíte ji stejně studenou, bojler má vyšší spotřebu elektřiny, víc se zanáší vodním kamenem a zkracuje se celkově životnost ohřívače.

Když už máte ale vypnutou tu vodu, tak bych ještě zkontroloval pojistný ventil. Je to ten hned vedle té páčky s tím černým knoflíkem nahoře. Tam se má při pravidelném provozu minimálně jednou za měsíc dělat preventivní zkouška. Vezměte ten černý kolík a pootočte s ním na druhou stranu. Poteče z něj hodně vody, ale vyčistí se tím sedlo. Jelikož máte odtok z toho ventilu udělaný tak, že nevidiíte, kolik z něj vykape, což není moc praktické, tak je lepší to i tak nějak sledovat. Může vám pak při závadě protékat a pak se nedoplatíte za vodu. Má odtéct jen něco málo během ohřevu, kde odtéká pouze nadbytečná voda (vyšší tlak, vyteče cca 2 l vody), když bojler nenahřívá, tak nemá kapat vůbec.

anoj
hodnocení

0x

A co si stahnout navod? Optimum = je optimalni.

hodnocení

0x

Dobrý den. Ano - optimální nastavení je správné. Nižší dáte při příliš horké vodě a jejím minimálním používání, vyšší při aktuální potřebě. Mám k tomu ještě časovač (zapojeno do zásuvky-ne napřímo) a zapínám bojler podle aktuálních rozpisů nízkého tarifu.

Samozřejmě že pokud bude na "chladnější" nastavení teploty, budete mít nižší spotřebu.

doplněno 27.12.22 14:25:

Máte zelenou páčku na "vypnuto" - proto neteče voda dovnitř ani ven. Na to kolečko si můžete napsat nějakou stupnici, to optimal je cca. 60-70°C.

Studená voda je z pravidla všude zapojena samostatně, teplá vede rozvodem z bojleru - ale vyteče jen v případě, že dovnitř může proudit studená... pokud je zavřen přívod, podtlakem nic nevyteče.

honzik*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Nevím, jestli jsem otázku položil správně. Jde mi o to, jakým způsobem má být klečko natočené. Jestlitak jak to mám já na fotce? Jestli mi takhle bojler ohřeje vodu na to Optimum co chci? :) A pak mám také ještě úplně asi debilní dotaz.. přívod vody do bojleru je samostatný? Jde o to, že mi právě teďka neteče v bytě vůbec teplá voda (když je kouhoutek nastavný na teplou, tak voda neteče vůbec), ale studená voda teče normálně. Je to tím, že voda není pouze ohřátá nebo tím, že do bojleru se ani žádná voda nenapustila?

Děkuj za odpověď, v tomhle jsem úplně mimo.

tj
Ano. Vždyť máte zavřený přívod vody do bojleru. Zelená páčka... jak radí jmlc
tj
27.12.22 15:19
Easy...
zam

Kolečko máte dobře,časem poznáte jestli přidat nebo je možno ubrat.Záleží nač horkou vodu používáte.jestli na sprchování,tak může být méně teplá,ale do vany nebu na mytí nádobí raději teplejší.Je nepříjemné když si nemůžete připustit horkou.Co se týká úspory,prakticky nic neušetříte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]