Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatočit s plísní a BIO?

Od: kohen odpovědí: 23 změna:

Ahoj, u nás prší a prší týdny a objevila se mi možná proto v jednom koutě bytu plíseň. Napadlo mě použít klasické savo. Objevil jsem ale jakousi bio alternativu, viz odkazem níže. Reakce uživatelů jsou většinou pozitivní. Co o tom soudíte?

https://biorepel.cz/

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Co o tom soudím? Zbytečnost vyhazovaz peníze za něco co není nezbytně nutné. Stačí topit a větrat. Dříve, při deštivém počasi se toto neobjevovalo- pak v první řadě najít a odstranot příčinu a pak teprve odstraňovat následky! Ale jen tak mimo-ono zas týdny a týdny neprší, max tak 3-4 dny v týdnu, pokud ten déšť v průběhu týdne sečtu dohormady.

kohen
hodnocení

Zdravím, děkuji za reakci. I kdyby byl problém v evergreenu jménem topení a větrání., o kterém si cvrlikají už i vrabci na střeše - plíseň stejně neodejde lusknutím prstu a spory budou poletovat ještě nějaký čas. Vhodné je tak jako tak místo výskytu vystříkat a sem směřuje také dotaz, tedy ku zkušeností s bio přípravky.

Možná cvrlikají, možná ne ale vystříkámím neodstraníte příčinu! Nejdříve odstranit příčinu! pak teprve něco stříkat a řešit odstranění.

Vystříkáním osdtraníte samotnouplíseň na chvíli a pak se objeví nanovo ,.ale je to Váš problém.

pb®
hodnocení

2x
Ono se to všem hezky radí, nestříkat a odstranit příčinu. Taky bojujeme v baráku s plísní, příčinou je starý nezateplený dům a samozřejmě nepřetápění. Takže co jako, nechám plíseň jak je, ale vezmu miliónek a zítra postavím lešení na třípatrovém baráku, zateplím a pozítří bude po problému? Nebo budu barák vytápět na 25, okna neustále na mikroventilaci, jako když stará netěsnila a za plyn dám kolik? Asi ne co? Ale co můžu udělat teď hned je plíseň postříkat a otřít ze stěny. Letos stříkám anticovidem. Dokud se barák nezateplí, nic jiného mi nezbývá. Větrám pravidelně, prádlo doma nesuším, kytky skoro nemám. Když je venku mráz a suchý vzduch, je to lepší a plíseň není, ale když je pořád vlhko, že ani chodníky neoschnou, je to horší.

Je opravdu příčina nezateplený barák? Není spíše příčinou chybějící hydroizolace?

pb®
Jako že by mi voda po zdivu vyvzlínala 5m nahoru? Plíseň se dělá hlavně u podlahy v posledním patře, pod tím jsou ještě dvě obydlená poschodí.

Tak to jo, to bude opravdu příčina jinde a nikoliv v chybějící hydroizolaci.

U Vás je příčina v polovičatém řešení. Důležité-hydroizlace= suchý dům a komplexní zateplené= včetně výměny okoen. Pak byste měla vše v pohodě ale takhle si zase stříkáte další sajrajty které dýcháte i s plísní!

pb®
Problém je v tom, že se udělala plastová okna a nezateplilo se, tak jako není zatepleno hodně starých domů, stačí koukat kolem sebe. Dokud byla okna stará, dřevěná a profukující, problém nebyl. S novými okny se objevuje ve dvou rozích obvodových zdí plíseň. Jen v zimě pokud nemrzne a je venku vlhko. Zateplit by bylo fajn, otázka je, na kolik by to přišlo, ono už lešení na 3 patra nebude za hubičku. Levnější řešení i co se vytápění týče by bylo udělat venkovní komín a přitápět dřevem, komínovým efektem by se dům vysušil.
Pb mam s tim taky problem. Tohle je kondenzacni vlhkost na povrchu omitky zacne vznikat v momentu, kdyz zed postupne prochladne a vzhledem k okolnim podminkam Nastane rosny bod. Nevim co je podle radcu vlhkost. Ja ji drzim mezi 45-50%a stejne se plisen objevi. To s takovou muzete vsude otevrit okna na mikroventilaci. Ja jsem mista, kde se pravidelne plisen objevovala natrel barvou ethernal thermo a na teto barvě uz se mi plisen neudelala (dve zimy vymalovano). Druhe řešení je zateplit fasadu, ale to mi pod pul micudy nenacenili, tak zatim vyckavam.

hodnocení

1x

Soudím o tom stejně jako kolega, že je zbytečné se zabývat nepodstatnými věcmi a jít rovnou po příčině.

Pokud je zjistitelná a odstranitelná bez toho, že na tom člověk vykrvácí.

Tak za předpokladu, což ovšem tazatel tají! , že za normálních podmínek není plíseň=vlhko a toto se vyskytlo jen nyní při zimním deštíku, pak je odstranění asi jednoduché, ale to by opravdu tazatel musel sdělit jak to má v jiných obdobích!

Pokud by tam bylo vlhko a plíseň dlouhodobě, pak máte p.Orione samozřejmě pravdu

kohen
hodnocení

V jiném období plíseň není. Ukázala se až nyní.

Plesen sa logicky objavila, ked dostatocne klesla teplota steny, co je v kombinacii so "setrenim" na kureni presne to, co plesen potrebuje na svoj rast.

hodnocení

0x
Vyhoda u pripravku bez chloru je ta, ze nemate na cely den zasmrazeny byt. Akorat moc nevybeluji a musi se ta plisen ocistit rucne. Savo by se moc casto nemelo pouzivat. Vaze na sebe vlhkost.

hodnocení

0x
Zkuste solarventi . Já jej mám na chatě druhý rok. Po zimě,kdy tam nikdo není a nevětra, je všude sucho bez plísní. Předtím vždy po zimě nastoupilo několik litru sava. Nevím, jak to. funguje na rd zateplených, nebo nezateplených. Já jen přidávám svou zkušenost. Chata 4 x 4 m podsklepena , částečně zděná + dřevo. Izolace žádná. A po zimě ,když otevřu dveře,tak krásný suchý vzduch.
Nedělám nikomu žádnou reklamu, ale zkuste si o tom něco najít. Mám solarventi se solárním panelem, takže nepotřebuji žádný zdroj . Tento rok jsem i já na svém rd měl plíseň v koutě za sedačkou. Asi špatně větrám. Takže jsem objednal i na rd. Tak v lednu by mi měl přijit. Ale vzal jsem už z regulátorem, ať jej můžu naprogramovat.
S regulátorem

Zajímavé. Problém to ale řeší jen v místnosti orientované na jih a s nezastíněnou venkovní stěnou. A zajímalo by mě, jakou to má účinnost ve věčně podmračené české zimě.

Dobrou. Je tam i automat na vetrani. Který spíná , dle vlhkosti,nebo dle rosnéhi bodu atd.

lv®
hodnocení

0x

Když použijete Savo, tak po něm zůstane ve zdi chlorid sodný, který se s vápníkem v malbě změní na chlorid vápenatý, ten je hydroskopický a budete mít zeď ještě vlhčí. Já bych vyzkoušel peroxid vodíku s lihem. V drogérii dostanete 10% peroxid. Poměr mísení ale neznám, možná 1+1. Lih se odpaří a peroxid se rozloží na vodu a kyslík, takže ve zdi nezůstane žádná chemie. A navíc ty skvrny trochu odbarvíte - moc ovšem ne.

pacapusu

Stačí tu malbu seškrábnout. A pak aplikovat Savo, ne? Nebo si myslíte, že i přesto tam něco zůstane?

pacapusu
hodnocení

0x

1. Seškrabat omýtku

2. Nastříkat savo

3. Nechat dobře zaschnout (můžete použít třeba fén)

4. Natřít fungicidním nátěrem (barva proti plísni)

Hypoteticky je možné místo bodu 4, zkusit aplikovat disperzní nátěr, ale dlouho za sychá a obvykle se nanáší dvě vrstvy. Po zaschnutí pak se aplikuje běžná barva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]