Nejste přihlášen/a.
máme kotel na dřevo. Jako každý den se rozdělal oheň a přikládalo se, dokud na expanzní nádrži nebylo cca přes 70 stupňů, pak se přikládat přestalo a znovu se začal dělat oheň až další den.
Dnes ráno je teplota na expanzní nádrži skoro 80 stupňů, oheň se ještě nedělal a radiátory v celém domě netopí.
Nyní si zatím nevíme rady, co s tím, nicméně vina padla na mne, že jsem natopil nádrž až na 80 stupňů místo na 70.
Přít se s nimi nechci, naopak se chci zeptat, je to možné, že se tím mohlo nějaké zařízení či elektronika poškodit? Nemá kotel či jiné zařízení v soustavě nějaké čidlo, které případně ochrání elektroniku v tepelné soustavě?
Jsem jen laik, co má rozdělávat a přikládat, proto se ptám, nikdo mne to toho jak se říká nezasvětil.
Děkuji za odpověď Čím to nakonec bylo napíši.
6x
Dobrý den, řekl bych, že se ohřátá voda nemůže dostat od kotle dál do systému a "vaří". Možná je např. omylem uzavřený kohout za kotlem nebo nefunkční čerpadlo nuceného oběhu, pokud tam je (někdy spadne jeho jistič). Ovšem, to je jen první odhad situace a závada může být i jinde. Zdravím!
2x
Jaký kotel? každá topná soustava je jiná, ale základní podmínky jsou stejné - otevřené patřičné ventily po trase ,funkční čerpadlo pokud je instalováno , čisté filtry a dobře odvzdušněný systém . Někdy může být problém ,pokud je otevřených ventilů moc - u známého nás potrápil špatně zavřený šoupák v ochozu oběhového čerpadla...mohlo se stát že při 80°C v nádrži jel kotel krátkodobě přes 95°C a někde se udělala vzduchová kapsa...
2x
Nepíšeš nic o systému "topení"(samotíž, uzavřený systém s čerpadlem, samotíž s čerpadlem), není foto.. Pokud tam máš k tomu kotli elektroniku, tak vyzkoušej jestli jde do zásuvky 230V pro tu elektroniku elektrika, například lampičkou, přenosným svítidlem, vrtačkou atd., případně projdi jističe pro ten kotel někde v rozvaděči (ve sklepě, v patře..). Pokud tam u kotle máte někde nějaký bimetalový havarijní termostat, může být "vypadlá tepelná pojistka" (při přetopení vyšší teplotou než je nastavena) a to může znefunkčnit např. ovládání čerpadla. Taktéž se mohlo porouchat nějaké čidlo teploty, někde upadnout drátek od elektriky nebo může být něco s čerpadlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.