Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem absolvoval svoji první zkušenost s lepidlem mamut, kdy jsem chtěl přilepit zrcátko na závitě, který je utržený. Prý to lepidlo dokáže nahradit šrouby.
Koupil jsem si to nejmenší balení, měl jsem to celou dobu doma, v pokojevé teplotě, ale když jsem to repidlo rozbalil, otevřel a propíchnul, tak z toho vůbec prakticky nic vytlačit. Napatlal jsem to tam, držel jsem to asi 5 minut, jestli to bude držet a nic. Nakonec mi došla trpělivost, zrcátko jsem našrouboval na zbylé dva šrouby a kobercovkou jsem to přitáhl na místě, kde jsem to lepil a čekám, že to třeba do 24 hodin vytvrdne.
Je to normální? Nečekal jsem, že to bude jak vteřiňák ale nějakou základní fixaci po pár minutách jsem očekával. Venku je 8 stupňů, na obalu je +5.
Díky a pohodové vánoce.
Lepidlo Mamut je značně husté, i z kartuše se vymačkává pomalu. Samofixace lepeného předmětu funguje jen při lepení plochy na plochu, jinak se musí něčím zafixovat. Doba tuhnutí závisí na tloušťce nanesené vrstvy, se vzrůstající tloušťkou se výrazně prodlužuje, protože vulkanizuje vzdušnou vlhkostí. Lepidlo po vulkanizaci zůstává pružné, podobné gumě, na všechno se tedy nehodí.
Mamut je něco mezi lepidlem a tmelem. Nehodí se ale na lepení malých ploch a nikdy se nevytvrdí, ale zůstává pružné a elastické, obdoba pryže. Je velmi vhodné na lepení větších ploch a to prakticky z jakéhokoliv materiálu (plasty, kovy, sklo, guma a pod.), vzhledem k velmi dobré adhesi. Povrch materiálu ale musí být pevný, soudržný a ne moc nasákavý. Takže třeba na zdivo až po odstranění případné malby a pouze na pevný a suchý podklad. Ale má i částečně kontaktní vlastnost, takže po slepení ploch není většinou nutná aretace. Oproti klasickým kontaktním lepidlům se ale dá spojem pohnout i po přiložení. Ale úplné pevnosti lepeného spoje dosahuje až po delší době, nejlépe po 1 dni. A je i vhodný pro případné tmelení, pokud není požadavek, aby byl tmel vytvrzen. A další výhodou je, že nenaleptává žádný metriál, tekže se s ním dají lepit i plochy třeba s polystyrenu. Dále je izolační, takže je vhodný i pro lepení a tmelení v elektrotechnice. Jinak, vzhledem k určité tuhosti, je nejlépe jej používat v tubách a vytlačovat jej pomocí ručního lisu na tuby s tmely. Slepené spoje se dají oddělit, pokud je je možné proříznout třeba lámacím nožem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.