Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení elektrokotle Rejnok 9 + termostat

Od: varan odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

bydlím v bytě o podlahové ploše cca 80 m2, bytový dům je zateplený, má plastová okna, pode mnou nikdo nebydlí, takže byt je zřejmě nevytápěný, elektrokotel Rejnok 9k, termostat Auraton 2005.

Voda v kotli je nastavena na 60°C, v bytě se nachází pouze nástěnné radiátory, a to v kuchyni, obývacím pokoji, chodbě a v koupelně (tam je žebřík). Normálně jsem měl nastaveno na termostatu 19,25°C, což není problém dosáhnout, mně osobně to stačí, avšak někteří by tuto teplotu rádi zvýšili, jelikož je jim chladněji, a to na 21°C. Zvýšil jsem teplotu vody v kotli kolečkem (termostatem) téměř na maximum, voda v kotli dosahovala 75°C. Na termostatu v hlavní místnosti jsem nastavil teplotu 21°C, termostatu povolil topit po celý den, kdy je aktivovaný nízký tarif (tarif mám D45D, který je rozdělen na vysoký a nízký tarif). Po večerním příchodu domů jsem se podíval na termostat, který ukazoval 20°C, víc ani ťuk. Časem se to dostalo až na 20,25°C, dál už to nejde, i když jsou všechny radiátory puštěny na maximum (v místnosti, kde je termostat, není termostatická hlavice, v ostatních místnostech ano).

Může mi někdo, prosím, poradit, co mám udělat, abych dokázal byt vytopit na požadovaných 21°C?

A druhá otázka zní - teplota v bytě dosáhne požadované teploty, do současné doby 19,25°C, což je uvedeno na termostatu jako žádoucí teplota. Kotel i přes tento fakt má tendence neustále cyklovat a ohřívat vodu. Při všech otevřených radiátorech v kotli během 5 minut klesne teplota o z 75°C na 60°C a opět se nahřívá. Proč se kotel nahřívá, i když termostat nepovolil kotli se sepnout?

Děkuji za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zřejmě máte nedostatečně výkonné radiátory. Zkontrolujte jestli nejsou zavzdusnene. Můžete ještě zkusit zvýšit teplotu v radiatorech, ale to závisí na parametrech vašeho kotle a otopné soustavy, na kolik stupňů maximálně je dimenzovaná.
Co se týče termostatu, tak obvykle pracují s tzv. hysterezí, tedy rozsahem teplot sepnutí/vypnutí okolo nastavené cílové teploty. V praxi to vypadá následovně, nastavím termostat na 20 st, hysterezi na 0,2 st, termostat bude zapínat kotel při 19,8 a vypínat při 20,2, ne při 20 st.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]