Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průtokový kondenzační kotel... ničí se?

Od: doutnak® odpovědí: 28 změna:
Ahoj.Na návštěvě jsem dostal sprda při mytí rukou.. Údajně jsem pustil teplou vodu jen na pár vteřin..Tak jak jsem zvyklý za 40 let života kdekoli jinde*smich* A tímto se údajně NIČÍ průtokový kondenzační kotel.Rozumíte někdo kotlům natolik, že byste i úplnému neználkovi plynových kondenzačních kotlů dokázali vysvětlit co,jak a proč se v něm ničí? Popřípadě kolik stojí oprava a čeho vlastně konkrétně v tomto kotli? Díky za rady pro amatéry;)
Průtokový kondenzační kotel... ničí se?
Průtokový kondenzační kotel... ničí se? #2
Průtokový kondenzační kotel... ničí se? #3

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nebude problém ve slůvku " průtokový"? Chápu to tak, že tam není zásobník, takže kotel okamžitě startuje při sebemenším puštění vody. A kvůli pár vteřinám se to nevyplatí, zbytečný start, opotřebení... Na tu chvilku si radši myjte ruce ve studené vodě, ne? Je třeba šetřit. Dva svetry máte?*smich*;)

hodnocení

Asi tak.Zasobnik tam prý není

re4zon
hodnocení

3x
Jiste ze nici. Nici se kazdym spustenim i provozem. A nici se dokonce i tim, ze je poveseny na zdi a nic nedela. Jsou tu ale 2 faktory. 1. Stoji vic opotrebeni kotle, nebo voda, kterou pustim na delsi dobu, aby se "nenicil" kotel? 2. Jak velky debil musi byt ten, kdo si muze dovolit Junkers kotel a tohle vyklada navsteve? ;)
hodnocení

Velký..Ale to se nesmí říkat nahlas..;)

hodnocení

2x

Mám technické vzdělání, ale konkrétně kotly (průtokovými ohřívači nebo bojlery) jsem se nikdy podrobněji nezabýval. Přesto si myslím, že v takovém případě vůbec nelze použít slovo - ničí se.

Obecně konstatováno, každé zařízení (popř. každá součástka) může pracovat bez údržby nebo výměny určitý počet provozních hodin, ať se jedná o ložiska nebo o ohřívače nebo o baterie atd.

Majitel(é) toho kotle, u kterých jste byl na návštěvě, jsou pravděpodobně výrazně úzkostliví lidé, kteří jsou přehnaně opatrní. Takže lze předpokládat, že i kdyby jste se s nimi chtěl přít a používal technické argumenty, tak byste neuspěl a akorát byste je naštval. Dám Vám příklad šetřivého člověka, který má vysokoškolské vzdělání. Stalo se to sice před lety, ale to není tak podstatné. Ten člověk měl tehdy ještě počítač 286. A já jsme ho požádal, jestli by mně mohl něco nahrát z počítače na disketu. Řekl, že kvůli tomu počátač zapínat nebude, aby se neopotřeboval harddidk. Takže jsem nechal diskteu u něj doma a čekal jsme několik dní, než on zapne počítač kvůli nějaké svojí práci a při té "příležitosti" nahraje ty soubory na disketu.

I taková může být realita :)

ahoj*

Ale to je pravda, ze jeden start/stop disku je pro opotrebeni disku asi tak stejny, jako treba 7 dni behu v kuse...

A ze cvaknuti ventilu nebo pouziti akumulatoru, start auta, proste vezme jeden cyklus opotrebeni a adekvatne zkrati zivotnost, to je proste fakt. Startovacimakumulator ma v prumeru 2000 startu, ten ventil treba 10.000 prepnuti do selhani, to by se muselo dohledat v dokumentaci.

Jina vec je, zda ti lide maji soudnost, aby s timto uzkostnym stavem obtezovali navstevu, ktera je u nich 2 dny a ze ta zivotnost se nezkrati nijak vyznamne :) Sice jsou technici, ale nemaji ten spravny odhad, noo..

hodnocení

lopezz..Ano.. díky..Taky si myslím, že je to tak.. Dokážu to i pochopit, že je někdo takhle úzkostlivý na své věci..Ale když pak takový člověk "vleze" k někomu jinému,tak se chová jako neukázněný fakan.. Ať už je mu 30 nebo 70..*alene* To by ale bylo na jinou debatu ..
hodnocení

Ahoj.. Ano.O těch cyklech jsem byl poučen "tchánem" Už jen zbývá,aby mi změřili hrubost ponožek, protože podlaha se taky výrazně ošlapává, když je v bytě více lidí.. Už vím po kom to ta moje má;) Teď už se asi více chápeme;)
ahoj*

Tak už zbývá jen si odpovědět na otázku, proč jsi se k ní nakvartýroval, když ti nevyhovuje, a nejseš submisivní?

hodnocení

Já ti to řeknu a ty se tam nakvartýruješ taky*smich* Nee..asi jsem teda jouda,noo.. Pořád jsem si říkal, že tyhle věci pominou.. Teď vím, že se to nezmění..

hodnocení

0x

Ahoj, no pokud je to moderní kotel, jako, že ano, tak dle mého se nic neničí. Teplo si dorovnává a je jedno, zda na 5 - 20 - 60 sekund spustíš vodu. Jen můj názor.

ahoj*
hodnocení

0x

To jsi na navsteve sve semetriky anebo uz nove?

Prutokovy kondenzacni kotel, kdyz pustis vodu, tak asi klapne 3cestny ventil z radiatoru do vymeniku (ted v topne sezone kdy kotel asi topi do radiatoru).

Takze nicil by se asi jen tak, kdybys tu teplou vodu pri omyti rukou 3x zapnul a vypnul jakoze setris, tak se ten 3cestny ventil 6x sepne.

Jestli se to nici nevim, to se zeptej majitelky proc si mysli ze se nici (jestli uz ho vymenoval), ja myslim ze nejakych 100.000 prepnuti (MTBF) by vydrzet mohl :)

Hlavne nevim pros to vubec resis, majitel si to preje delat jinak, tak to akceptuj a hotove. Nebo chces jit s ni do konfrontace? To nedoporucuji :))

hodnocení

Ahoj Ahoj.. Ptám se na kotel a ty už spekuluješ u koho jsem a proč to řeším.. Řeším to proto, protože mi to přijde komický! Celý život jsem tohle nemusel řešit a myl jsem si ruce a cokoliv na co si vzpomeneš v teplé vodě..A teď v moderní době se vracíme zpět..A já se myju ve studené..S úsporama v dnešní době to nemá nic společnýho! Řeší se "ničení"kotle..
ahoj*

A cos nepochopil na odbornem vysvetleni prutokoveho kondenzacniho kotle vyse? musel bys ho rozebrat a nafotit, zda je tam 3 cestny ventil a jaky :) Ten plechovy celni dekl by mel byt na klipsy nebo na 2 sroubky.

Vse jsem ti napsal (a kristalovou kouli nemam) a ty nedoplnil nic.

hodnocení

Co chceš ještě doplnit? Já ti děkuju za odborný popis.. Víc ti o kotli neřeknu bo se v tom vyznám jako blondýna v karburátoru..Jen sis mohl odpustit ty dovětky o tom,kde a u koho jsem na návštěvě;) PS..Dekl jim teď asi sundávat nebudu .Ale každopádně dík
ahoj*

To jestli tam jste teď jenom na Vánoce, anebo tam trvalé budeš bydlet :)

protože pokud seš tam na Vánoce, tedy jenom krátkodobé použití, no tak tchán bude dobrá Držgrešle a puntičkář, Ale to už ke stáří patří

hodnocení

0x
Samozrejme, že sa ničí - každým štartom. Nabudúce si doneste teplú vodu v termoske. Alebo si ruky namydlite už počas čúrania.

Já si myslím, že nejméně problémové by bylo, jít se vych*at ven a ruce si umýt ve sněhu , jako správný skaut, který není "z cukru" :)

hodnocení

Umyju si HO před návštěvou a pak už není potřeba si mýt ty ruce, když jsem sahal na čistého;)

tj
hodnocení

0x
Ničí se svým běžným opotřebením, jak už zde někteří psali. Pokud si majitel nepřeje, abyste ho "opotřebovával", respektujte to. Bez debat. Spíš nechápu, jak si někdo může pořídit průtokový kondenzační kotel. Komfort se řeší zásobníkem na teplou vodu, příp. bojlerem, ne pořízením něčeho, při čem si budu mýt ruce ve studené vodě, abych nemusel za pár let investovat do opravy (+servisáka).
ahoj*

Mám taky takový kotel, až dodatečně jsem zjistil že to je na běžný provoz nepoužitelnej ale naštěstí ho mám na chalupě.

Každopádně tazatel neuvedl to nejzásadnější, zda majitel je muž nebo žena, ženě nemá smysl cokoliv vysvětlovat, buď si může koupit svoji nemovitost na svůj kotel milý Doutnák, anebo prostě se podřídit a nebýt příliš konfrontační. Pokud chce být konfrontační no tak to je ženě může říci, OK ale víš o tom, že studenou vodou ty močové bakterie z ruky neumyju ;)

každopádně pravděpodobně majiteli někdo (servisman) něco nakukal, a majitel to bere jako zákon. Jakože průtokový kotel je na hovno a že se mu potřebuje a bude drahá oprava. A od té doby majitel to nepoužívá:))

já jsem poměrně podrobně rozvedl, jak ten průtokový ohřívač funguje, v zimě, pokud natápí radiatory(hoří v okamžiku kdy chci vodu tuv) tak to přepnutí 3cestného ventilu na průtokový výměník není žádné opotřebení. Opotřebení bych bral, kdyby ten kotel musel startovat kvůli 1 l teplé vody na ruce.

hodnocení

Majitelem kotle je můj "tchán" .. Já mám ve svém skromném příbytku elektrický bojler.. Stačí ti to takhle? A jelikož jsem vidlák z vesnice,tak mě prostě udivuje, že v dnešní době se nesmí pouštět teplá voda,tak jak potřebuju ( o úsporach se teď nebavíme)..Od dětství se myju v teplé vodě...To je to, proč to dokola omýlám..V baráku byl kotel na uhlí a bojler, který v létě ohřívá elektrika.. Ještě něco pro doplnění? Jak souvisí rodinné poměry a vztahy s dotazem ohledně kotle?
ahoj*

No ze tchan od tve megery bude mit tak 75 let? A pokud by mel bojler, tak by zase se stopkami meril jak dlouho se sprchujes...

"Tchanovi" to muzes zkusit technicky vysvetlit, tak jak jsem popsal. Dukladne si to prostuduj. Kazdopadne ve 2 generacnim domku se spoustou odbernych mist nemit zasobnikovy ohrivac je kokotina. Nebo tam nebydli dcerka s rodici? Jak jsem rekl, prutokac se hodi tak na chalupu.

počet přepnutí toho 3 cesného ventiluju se jistě bude nechat najít datasheetu výrobce, A pokud ho budeš chtít uzemnit, tak mu řekni, že MTBF vychazi na 25 let a to on uz bude davno v panu.

hodnocení

0x
Taky mám průtokáč, ikdyž ještě nekondenzační (já teda s dvojitým spalinovým výměníkem, takže se ohřívá teplá voda přímo, bez nutnosti dalších ventilů), ale nikdy by mě nenapadlo někomu nadávat za to, že si u nás dovolil umýt ruce :-D sám si je myju ve studené, protože vím, že na těch pár sekund nemá cenu teplotu pouštět, stejně nepoteče. Teplou vodou si ruce umývám v kuchyni, kde je malý zásobníkový ohřívač.
No, každopádně až budu kotel měnit, beru s aspoň malým zásobníkem teplé vody, sice má náběh poměrně rychlý, ale "hned" je prostě "hned" :)
ahoj*

Jde o to, kolik metru trubek od zasobniku do kohoutku je.

ja si meju ve studene taky, protoze ve zdi ma cca 3 litry pokojove teploty 22°C takze "zadarmo".

Jsou to cca čtyři metry PPR 20 (PN 20). Ono ani na sprchu to není moc komfortní, kdy se při prvním puštění vody musí prostě chvíli počkat, než se voda nahřeje na těch aspoň 40 stupňů + než pak ještě doteče, je to i přes 20 vteřin, pokud je kotel vychladlý. Teď v zimě je to víc v pohodě, protože kotel úplně nevychladá, když v mezičase topí do radiátorů, tam je to potom jako u zásobníkového, teplá je hned.

ahoj*

Pokud máš termostatického baterii, tak to funguje jako dobrá sprcha otužovatčka a jak to do teče tak hnedka ti to teče 37°C přesně

Jojo, to mám, to byla nutnost, vzhledem k tomu, že kotel nedokáže udržet teplotu úplně přesně *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]