Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El.zásuvka na bytovém rozvaděči

Od: kubinec® odpovědí: 78 změna:

prosím vás potřebuji nutně namontovat na el.rozvaděči el. zásuvku na 220V

jak prosím postupovat a co je třeba zakoupit?

díky moc

78 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kubinče, není to namířené proti tobě, to předesílám, je to jen poznámka k situaci...

přes sedmdesát příspěvků ke věci, která by měla být výlučně záležitostí odborníka. Přečetli jsme si rady odborné, laické i dá se říci škodlivé či proti normě a bezpečnosti. Zajímavé je, že do elektriky se naváží skoro každý, kdo umí otočit vypinačem. Přitom tolik zkoušek, oprávnění a znalostí vyžadovaných legislativou pro jeden obor, či už silno nebo slaboproud, není požadované snad pro žádné jiné řemeslo. Přece elektřina může škodit zdraví a majetku!
Ano, v textu se objevilo několik věcí, které pomohou objasnit situaci některým laikům, ale i odborníkům. Já sám už také nejsem úplně v obraze, už nedělám v oboru. Je tu ale nebezpečí, že zase nějaký laik bude pod vlivem těchto rad "fušovat"!
Myslím si, že takovéto diskuze a rady v oblasti hlavně silnoproudu by měly běžet v kruhu odborníků, jak píší výše projektanti, revizní technici a montéři. Bohužel tato poradna je o všem, takže není možné v ní uvádět hodnocení nebo kvalifikaci rádců, tak jak je to ve specializovaných poradnách.

Nakonec to správně dopadlo tak, jak jsem navrhoval. Udělal to za pár minut kvalifikovaný elektrikář.
I v budoucnosti se toho já a doufám, že i mnoho dalších bude držet...

Pěkný den!

doplněno 14.05.10 18:08:

ano, ty šrouby jsou dost neestetické, mohly být kratší...
hodnocení miramira z 15:40 vystihuje přístup elektrikáře,
pokud tam bude opravdu jen modem, tak ten průřez nebude zatěžovaný nad míru,
ale jištění toho modemu bude pro změnu předimenzované...

ale opět natahujeme diskuzi...

Pane Hejkal, ale dyt vídíte, že tam standam píše, ža tam je stejně (malá) chybka!

standam*

u teto zasuvky a i jinde neni dulezite co se do ni strci:), ale na kolik (A) je dimenzovana pak pridelit jistic (nesmi prekrocit max. A zasuvky) pak navrhnou vodic, ktery musi snest A jistice, samozrejmne dle celkove situace.

arakain77*

V každém případě to je jak od prasat.Ale to nic.Mě dělala elektriku firma a mám to ještě horší.

hodnocení

zde je foto

El.zásuvka na bytovém rozvaděči
lukas2

Dělají se zásuvky rovnou na lištu DIN tu zakup a je to.

jabraka*
hodnocení

0x

Kubo,přímo na skříňce jističové skříňky to realizovat nemůžeš.Ale šlo by k liště přidat lištovou krabici a povrchovou - mělkou zásuvku.

JABRAKA

hanher*
hodnocení

0x

Dobrý den,

potřeba je pouze ona zásuvka, pár šroubů, 3 linkový drát, a schopné ruce.

Pokud by měla být zásuvka v těsném sousedství jističů, přibudou samozžejmě navíc hmoždinky, případně i kousek lišty.

Záleží také na tom, jak často bude zásuvka využívána, a hlavně na co- v případě nějakého spotřebiče s menší spotřebou W bych to řešil připojením k jinému, stávajícímu jističi, v obráceném případě bych řešil přidání ještě jednoho jističe.

hodnocení

poblíž tohoto rozvaděče bude umístěn modem ADSL(12W)

a na který ten jsirič to připojit, zřejmě na nějaký zásuvkový,že?

hanher*

Ano.

Zapojte to ale na okruh, který je vytížený nejmíň- pro jistotu.

Jinak je to práce na cca 20min, hlavně si nezapomeňte vypnout hlavní jistič před rozvaděčem.

doplněno 22.04.10 19:32:

Tu zásuvku umístěte nahoře vlevo vedle lišty, a kabely protáhněte lištou, skrz průchodku (pokud se tam tedy drát ještě vejde) až do skříně,.

Bude to to nejjednodušší, a přitom nejestetičtější.

hodnocení

teorerticky by asi nej to zapojit na jistič od podl. topení, teď když je teplo tak topení je stejně "vyplé"

standam*

pokud mas v rozvadeci misto a porad chces zasuvku do rozvadece muzes pouzit zasuvku na DIN listu

www.elima.cz/obch/... a nikde neni napsano, ze zasuvka nemuze byt jistena jisticem na svetelny okruh.

Zdroj mas cca 140mA zde se nemusis niceho bat spis bych uvazoval zda mas misto o 1A -2A jistici. Nebo pojistce, ktera se take da dat na DIN listu do rozvadece.

urcite nepouzivej ledajakou troj- linku. V rozvadeci ti staci bezna pouzit draty z CYKYny.

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #2
vojtazanda*

jj nejjednoduší řešení je zásuvka na DIN lištu. Zabere jen dva moduly (jako dva jednofáz. jističe) takže pohoda.

hop®

...ale pak nejdou zavřít dvířka...

standam*

to nepujdou, ale Kubinec si musi vybrat co mu vyhovuje s navrhovanych moznosti. Zasuvku muze zde dat prakticky kam bude chtit a neni to v rozporu s normou treba na bok rozvadece..pokud se tam vejde.Nebo dat jine trafo rovnou do rozvadece a 2x lankem napajet modem, jak jsem psal je mnoho moznosti.

hanher*

To už je skoro jedno, i v topné sezóně.

hodnocení

0x

kupte si krabičku pro zásuvku na zeď a tu přichyťte 2 hmoždinkami do zdi. Do krabičky pak přitáhněte lištu z platu od jističů a kabel alespoň 3x1.5mm. Pak to zapojte na jeden z jističů 16A. Mám to doma předně takhle. chete příp. poslat fotku?

hodnocení

jasně fotka by byla nej:)

naobrázku to nevypadá nejlíp, realita není zas až tak nejhorší. Modem běžně neleží na boku! a adaptér je zapojený! vpravo je wifi. VY to máte mnohem hezčí a taky výsledek bude hezčí. Když si nevíte rady se zapojením, což se může stát. Nachystejte si lišty a zásuvku a zkušený elektrikář Vám to za 1/2 hodky zapojí. Dáte mu dobrej oběd a je to.

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #3
standam*

no a je to:)

Kubinec muze dat zasuvku nad rozvodnici a modem hodit vedle nebo nad zasuvku na dve hmozdiny(temer kazdy modem ma takove uchyceni nachystane) a kdyz bude soucasti modemu i Wifi... neni nic lepsiho.

hodnocení

0x

nemůžu napsat já by jsem koupil... protože si to umím udělat sám, ale kolegovi radím:

já by jsem koupil pár piv a zavolal kamarádovi, co tu elektriku umí... při příjemné debatě o všem možném by jednu zásuvku na dvě hmoždinky nad tu rozvodnici namontoval a zapojil za krátký čas. Určitě by déle trvalo vypití těch piv.

doplněno 24.04.10 08:23:

jako osoba znalá s vyšší kvalifikací totiž nedoporučuji laikům vykonávat elektroinstalační práce...

standam*

to je bez debat bez pragrafu a prakt. zkusenosti do el. nesahat a nic nemenit.

doplněno 24.04.10 08:32:

vyhlaska 50 a § a nasledne prezkusovani v tomto oboru nejsou jen tak pro srandu.

osobne mam §6,§10 a pridavam se k tomu co napsal Hejkal.

hodnocení

oslovil jsem 2 elektrikáře a momentálně prý nemají na takové drbky čas *nevi*

můžete poradit aspona dle obrázku kam ten káblík napojit?

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #4
hanher*

Modrý do lišty vlevo nahoře, nulák vpravo nahoře, a černej do nějakýho jističe dolů, nejlépe zásuvkového.

doplněno 25.04.10 21:33:

A hlavně si nezapomeňte vypnout hlavní jistič na chodbě, případně na sloupku.

hop®

Já bych tedy modrý NULÁK zapojil vlevo nahoře, a ochranný zelenožlutý vpravo nahoře... *zed*

Jinak nevím kdo to zapojoval, myslím, že zelenožlutý PE má být vlevo nebo nahoře a modrý N vpravo nebo dole... *nevi*

vojtazanda*

O tom jsem ještě neslyšel, že by bylo předepsáno kde V ROZVADĚČI má který můstek být. Ale vzhledem k tomu že se svět už dávno zbláznil mě nepřekvapí vůbec nic*tanec*

standam*

Nic takoveho neni predepsano. Je to jedno co je vlevo ci vpravo, klidne to muze byt dole, naboku... .

Tak modrej a zelenožlutej jsou jasný,a černej(hnědej) na jeden z těch červených jističů nahoru-světelnej okruh.Jestli tam neplánuješ nic jinýho než modem tak to stačí a norma to povoluje.

hodnocení

jj,pouze modem,díky snad "nevyhodím" celé město od el.*hi* proudu

standam*

hlavne pouzij stejny prurez at pak oba dva v jistici dobre drzi. Az ho vyhodis dej vedet podame si ruce, me se podarilo vyhodit celou ctvrt v Praze vcetne tramvaji a pak cely strahov:)

hodnocení

a co by se stalo kdybych to zapojil na těch 380V *smich*

Nic protože mezi nulou a jednou fází je vždy 240V.

hodnocení

no to teda nechápu*nevi*

Zkusím to jinak-mezi zelenožlutým a fází 240V.

mezi modrým a fází 240V.

mezi fázemi 400V.

doplněno 25.04.10 22:09:

Pardooooooon píšu pořád 240V a ono je to samozřejmě 230V.

hodnocení

takže na dráty 380V raději nešahat

to je asi větší prda,co?

220V je takové zašimrání, to znám, ale 380V neznám a ani nemám zájem

jabraka*

Mezi fázemi bys to hochu pohnojil.My jsme to odnesli nedávno díky vypadlé zemi na rozvaděči,z druhé fáze se to přes pračku propojilo do nuláku a odešla pračka,Settopbox,a několik žárovek.

Musíš prostě mezi jednou fází a nulákem - hnědou a žlutozelenou.A potom dej fotku,jaks to provedl!

JABRAKA

nulák je modrý!

fidonet*

radek LOL *zed* to žiješ kde? Nulák modrý? On už to není pracovní vodič? A co je pak žlutozelený? Informační?

Co to meleš. Když je třívodičový rozvod tak černá(hnědá)-fáze. Modrý-nulák. Zelenožlutý-zem.

Když o tom nic nevíš, tak nepiš, strapňuješ se.

standam*

to chce klidek, jina doba jine nazvy. Neznamena kdyz to neznaz, ze to neni nebo nebylo.

precti si tohle:

www.odbornecasopi/...

fidonet*

mluvili jsme o 240V a v rozvodu do zasuvky ( 240) je faze a pracovní vodič. To pak bychom mohli mluvit o 22KV.. a co , že se to mezi usekem snížilo na 400V? Ve chvíli kdy se to zapojí jako 240V do jednofázové zásuvky je to pracovní vodič. I když nula je dnes jako pracovní ... doufám, žes to rozdýchal. Problémem je , že se diskuze překuluje z jednoho napětí 240V na jiné 400V... to chce klid ... stačilo napsat, žes psal o 400V a neztrapňovat se *tanec* Když jsme u toho "mletí" a poučování, zopakuj si učivo 4, třídy psaní "Z-S"

doplněno 28.04.10 07:50:

standam Bodík for you

správně píše dexx: černej na jeden z těch červenejch, nahoru, tam jsou odchody z jističů, dole je společný přívod.

hodnocení

jak tak koukám, k čemu mám ten jistič(nebo co to jo) úplně v pravo?

Nemáš boiler?Asi to bude spínaní nočního tarifu.

hodnocení

jj bojler máme, tak už to teď vím,díky

a hele . . .opravovanej panelák . . že JO? zásuvka bude mít 3 nové vodiče (3x1.5mm CYKY-J) modrej, zelenožlutej a hnědej. Modrej zapojit k modrejm, zelenožlutej k zelenožlutejm a hnědej na "červený" jistič (vpravo u jističů) pod šroub nahoře. V zásuvce se zapojí modrej k pravé zdířce, hnědej k levé zdířce a zelenožlutej je nahoru na kolík. KAždopádně před zapojováním vypnout hl. jistič na chodbě. Když dáte podle barev dráty každej na svoje místo není myslim co zkazit.

takhle sem to sešrouboval. Vyhláškusem bohužel neviděl.hejkal asi bude nadávat.ale co . .

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #5

Pane bože,co to tady proboha někteří radíte? Jestli pane Kubinec nevíte jak získáte 230V a jak 4OOV tak do toho rozvaděče prosím vás nehrabte. Nehledě na to,že rozvaděč je elektrické zařízení, do kterého mohou hrabat jen osoby s patřičnou kvalifikací a osvědčením. Neberte to jako buzeraci

přesně takovýto příspěvek jsem čekal. Ale když se opravdu zeptáte odborníka s papírem a razítkem na zapojování el., tak Vám řekne: "zásuvku si zapojíš sám". a když mu řeknete že nezapojíte, tak u nej vypadáte hloupě. Navíc do rozváděče se v žádném případě NEHRABE, ale využíjí se jen volná místa k připojení káblů dle popsané a normalizované barevnosti.

Nebudu nadávat, snažím se jen poradit a hlavně vysvětlit, proč tak a ne jinak. Něco desítek učňů jsem za mlada vyučil, a potěší, když se ke mně hlásí padesátníci a tvrdí, že například moje vysvětlení závislosti proudu na napětí si do dnes pamatují... (můžu ve vnitřní poště vysvětlit i druhým)

to zapojení je téměř v pořádku, elektricky to fungovat bude, jen bych ten horní nulák dal pod šroubek z druhé strany, teď se při dotahování může vysouvat. Ale to je jen u starých zásuvek a vypinačů, nové už mají stahovací příložky, tam je to jedno...

doplněno 27.04.10 12:49:

možná, že si to někdo po přečtení zapamatuje a při svých pokusech s elektrikou to aspoň správně zasune pod šroubek...

fidonet*

hejkal .. :) ja jsem ho tím ani nechtěl zatěžovat. Ale se šroupama to dodržuji dodnes, ale Ti mladí to už u mědi nedodržují. Naštěstí to není takové jako u hliníku. Na druhé straně, když už to má přitáhnuté, tak už mu to nevypadne :)

fidonet*
hodnocení

0x

miramira : zapojene to máte dobře, jen trochu vzhledu by to chtělo, zásuvka vám trochu plave, ale jinak dobrá práce.

Kubinec : Do el. rozvaděče byste opravdu neměl sám zasahovat. Nejde o to, že můžete něco udělat špatně, jako třeba v zásuvce, ale tady můžete ohrozit bezpečnost celého bytu. Ale abych se dostal k odpovědi. Zakoupíte zásuvku do rozvaděče, a kabel proženete přes jistič. Jakákoli neodborná manipulace a uvolnění jiných kablů vám může způsobit potíže, třeba i životu ohrožující. Jste podle mne osoba poučená, tedy ani ne osoba znalá. Do osoby s vyšší kvalifikace ani nedohlížíte ( tohle jsou odborné názvy pro osoby elektricky školelé .. není to z mé hlavy )

Pro všechny : Elektrika není voda, která, když něco blbě přehnete JEN bude prosakovat nebo poteče!

ideový náčrt

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #6
fidonet*

miramira - perfektní planek. Jen dotaz pro mou informaci : Co přesvědčilo ( ted´ nevím koho) lidstvo ( elektrotechnický svět ), že se nyní dává na 16A jen 1,5mm kabel? Vím, že v německu to bylo běžné vždy, ale u nás ne. Když jsem dal na zásuvkový obvod 1,5 byla to ostuda. Ted´poslední dobou se to stává i tady standart. Proč? Mělo ČSN takové rezervy nebo jsme jen ustoupili EU? A tedy otazka : Na 25A mi 100% dnes stačí 2,5 mm? To je šíleně proti učení, které všichni máme. Děkuji předem za poučení, co k tomu vedlo a odpověd´. Přeji pěkný den. p.s. to sis s plankem pohrál v nějakém editoru, nebo použil nějaký CAD?

standam*

vse je to o ulozeni kabelu resp. chlazeni a typu vedeni a izolace, ale v podstate mas pravdu 2,5mm a jisteni 25A je mozne a plati to pro kebely a ulozeni, ktere spadaji do skupiny 3 a +30°C. To ze stim nesouhlasim je druha vec. Proste 25A jistic tak 6-10mm bez ohledu jak a kde je to vedene, proste standart pro domacnost.

Jinak drive 1,5mm-6A (svetla) 1,5mm-10A(zasuvky)

dnes bezne v domacnosti 1,5mm-10A(svetla), 2,5mm-16A(zasuvky) a chranene FI 30mA.

již to tu bylo řešeno v některé z debat, že na jednu dvě zásuvky postačí CYKY-J 3x1.5mm. I autorizovaný elekrikář mi řekl, že to nevadí (jen pro tento konkrétní případ). Navíc dotazovatel myslím uvedl, že chce připojit router (možná i wifi). . . tem má odběr cca do10w. Myslíte že je nutné dávat na 10W spotřebič CYKY-J 3x2.5mm? Nutné to (muj nazor) není. a není zde ani pravděpodobnost, že na zásuvku v chodbě (předsí) u stropu bude připojovat např. troubu s příkonem 3000W. Tu (dřívější) debatu pokuste vyhledat sám. V žádném případě nikoho nepoučuju. Doma mám zářivku kuchyně 13W a na ní je takový ten káblík, který když budete chtít, tak skoro přetrhnete v ruce (od výrobce). Zde by opravdu mohl 3x1.5 postačovat (navíc v mědi, že) (obyč. autocad - 5min. práce) howgh. :)

standam*

to je spis proti zkratu ne pretizeni na pretizeni se pouzivaji jine pristroje. Zasuvka muze byt klidne napojena i na svetelny okruh napr. tzv. uklidove zasuvky, ktere jsou pod vypinacem a jsou napojene i z vypinace.

Dale je jen nutne dodrzet prurez vuci jisteni takze 1,5mm a 16A je OK pro jinak ulozene kabely, ale v nasem pripade bude kabel v liste tak jisteni max.10A a max. proud 15A pri +30°C. Samozrejme kabel to zvladne, ale tohle je psano a dano, tak je to nutne dodrzovat.

fidonet*

jj mě šlo o to, proč dnes výrobci a už i cech elektrotechniky uvadí , že na 16A stačí 1,5mm, když do ted´to nestačilo. Zda nejde jen o nějaké hloupé šetření materiálem. Ja mám na přívodu do chaty 6mm 25A a odvod do chaty 4mm 25A. Což samo o sobě nemá logiku, protože když to vyžaduje ČEZ před elektroměrem ( 6mm ) , jakto že ZA ním už stačí jen 4mm? Dokonce revizní technik mi tam chtěl nechat dát jen 2,5mm. Pravda, je že vše drží a nepřehříva se, ale logiku to nemá. Navíc se jedná o dřevěnou chatku a kabel je vně dvou dřevěných desek vyplněných nějakou vatou na zateplení. Nikdo neví co to uvnitř může dělat. Tuhle změnu prostě nechápu. ( ted´ se nebavím o řešení dotazu tazatele )

standam*

pred jisticem 25A mas pojistky apod. tak proto 6mm a za 25A jisticem 4mm. Dnes i izolace je jina(samozhaseci) resp., kdyz kabel ma CE a esč muze byt i v dotyku s horlavim materialem(drevo) drive to tak nebylo a muselo se to pitlikovat.

doplněno 28.04.10 10:59:

oprava: pytlikovat

fidonet*

standam ted´ tu logiku nechapu: Před jističem 6mm a za jen 4mm. Jen to že to projde jističem a elektroměrem, nevím proč pak stačí nižší průměr :(

standam*

jestli to chapu dobre tak to mas nasledovne:

nekde nejake pojistky napr. 32A -> 6mm -> jistic 25A -> 4mm -> zde rozfazovano na dalsi jistice 2,5mm, 1,5mm

jisti se vedeni ...za, a pokud ti nekdo dal 4mm na 25A tak 6mm staci na 32A

zapomel jsem ne elektromer, ale to je jedno. Posloupnost jisteni je jasna a proto se muze menit prurez CU.Samozrejmne kdyby misto 4mm bylo 6mm nicemu to nevadi:)

fidonet*

standam tys mě doběhl. Ano je to tak. Jenže 32A > 6mm se změní jističem 25A na 4mm a mezi jističem a pojistkami není nic co by muselo nutit systém mít 6mm. Ale vysvětlil jste to 100% a logicky. Ale já to řeknu jinak : 32A ( musí být ) > 4 mm ( může být ), tedy proč CEZ řekl, že MUSI byt 6mm, když takovou zátěž to nikdy mít nebude a nemůže, když jistič je o řád menší ( musí být ) a tedy jen 25A. Ale asi tohle nemá řešení. To co jste napsal, mě to dostatečně vysvětlilo. Děkuji za BOD

doplněno 28.04.10 11:53:

BOŽE ale já odbočil od původního mého dotazu. Když zatížím 4mm 25A v nejhorčích podmínkach .. je to bezpečný průřez? Děkuji

standam*

Skupina č. 1 jednozilove(samostatne zily):

4mm - max. 42A a jisteni 35A

6mm -max. 54A a jisteni 50A

Skupina č. 2 vicezilove(kabel):

4mm - max. 34A a jisteni 25A

6mm -max. 44A a jisteni 35A

pri teplote +30°C

koeficient pri teplote nad 30°C izolace PVC

>30°C - 35°C 94%

>35°C - 40°C 87%

>45°C - 50°C 79%

...

z toho plyne, ze je to OK. Jinak by jsi nedostal revizi. Osobne to mam 10mm a 6mm :)

fidonet*

Jak říkam, revizní technik mi vystavil revizi na pojistka 32A >> 10mm AL >> jistič 25 >> 4mm >> El.měr >> 2,5 mm >> domovní rozvaděč :(

A těch 2,5 mm jsem vyměnil na 4mm TEDY : pojistka 32A >> 10mm AL >> jistič 25 >> 4mm >> El.měr >> 4 mm >> domovní rozvaděč .

Takže dle vaší tabulky v teplotě POD +30 st.C 3 žilový kabel 3*4 CYKY-J je to OK. Jen nesmí být teplota NAD +30 st.C

standam*

Nevim o tom, ze by jsi se zminil o 10mm AL:) pises "jak rikam". 10mm AL je jak 6mm CU, to, ze jdes z el.meru 4mm CU spis pomohlo protoze 2,5mm v kabelu je max.20A. 25A a 2,5mm jedine pri pouziti jednozilovych nechranenych kabelu (dratu) a bez ulozeni v trubce.

Pokud, ale mas kabel nebo zilu(drat) v trubce tak plati:

4mm - jisteni 20A

6mm - jisteni 25A

tj. Skupina č.1, kterou jsem neuvedl

doplněno 28.04.10 13:16:

tak kdyz to zhrnu, mas to ted navrzeno dle skupiny č.2 a vsude jsou pouzite vicezilove kabely je to OK.

Pokud mas nekde jen draty(propoje v mezi jistenim take OK a jeste mas proudovou rezervu.

Pokud, ale vedeni bude v trubce(nemyslim tim nejake prostupy) tak skupina č.1 a uz to neni OK.

doplněno 28.04.10 13:19:

ale proudove to vydrzi(je to na hranici) jen by melo byt jisteni 25A - 20A.

Ale vse je o podminkach celkovem ulozeni atd.

doplněno 28.04.10 13:27:

muzes mrknou sem zde je podobna tabulka z ktere cerpam ja:

www.kabelyvodice./...

fidonet*

o 10mm AL jsem se nezminoval, oba víme, že je to 6mm Cu tak proč to rozvádět, jen jsme to ted´ shrnul. Takže jak to mám? Nikde není trubka, ale vše je na zdi. Jde o plně dřevěnou chatu, některé zásuvky a vypínaše jsou na azbestu, ale jakmile se k ním dostanu, tak je zlikviduji. Ty vypínače jsou v provedení venkovního prostředí, tedy z té staré hnědočervené neorztavitelné hmoty ( ani nevím jak se to správně jmenuje). Některé jsou na zed´ do vnitřního prostředí, ale mají nehořlavé krabičky ( bílé ) a mám to jen na vypínače. Krom pár prostupů skrz dřevevé zdi ( cca 10 cm s nejakou tepelnou vystýlkou uvnitř ) je vše vedeno skorkama na povrchu. Věřím, že vše projdu a nikdy problém nebude. Chatku jsme koupili nově tak nevim, co se kde skrývá, ale koupili jsme ted´ 1fazový elektrický sporák, který vyžaduje 35A jištění ( tedy když pojede naplno ), a mám ho ( tedy budu mít ) na 16A obvod a žena už ví, že víc jak 2 plotýnky najednou NESMI pouštět. Takže věřím, že těch 25A součtem na barák mi těch mých 4mm unese. Vím že teorie je hezká, ale spoláham na to, že opravdu bude vše OK :))

Na tabulku se mrknu, ja mám nějaký leták z DRAKA kabely a tam mě taky ujištují , že to na stěně 32A unese.

Aspoň jsme klidnější. Stejně se uklidňuji tím, že doma mám v kuchyni 4mm AL a mám to jištěné 20A :) ale je to roztahané tak, aby nikde na zásuvce nebylo víc jak 10A. Kuchyň je prostě žrout ... podle tabulek to snese 18 - 21A a nikdy to už nevypadlo. 16A jistič lítal jako šílený.

doplněno 28.04.10 17:09:

Dobra tabulka! zítra půjde do tisku :)

stando m . . . nejsi ty náhodou pls. z Brna - Přízřenic? *smich* (mimo téma)

standam*

nejsem, ale do Brna to mam 60km:)

doplněno 28.04.10 11:00: a co je v Přízřenicích?

ok, mám tu jednoho kolegu standu m. který řeší všechny elektrikářské projekty (s autorizací) od 2220v přes NN po VVN, už sem myslel, že je to on. *smich**palec*

Chlapi, ještě takovej dobrej Joke ze života! Tatys měl resp. má na zahradě takovou tu hnusnou starou zásuvku oválného tvaru na 380V co se za komára dávala všude,kde bylproud 3fáze. Sekačka na trávu však jela jen na 220V, no tak co... vzala se vidlice od sekačky a jeden kolíček vidlice se vrazil do krajní díry té zásuvky 380V (ze tří možných) a druhej se narval tak, aby se dotýkal kovového obalu (toho oválu) zásuvky - a sekačka jela až "do rozžhavení" bez problémů. To je na vysvětlenou příklad pro kubince k tomu jaký zázraky existují s 380V. Ale sami to doma nezkoušejte, vážně. Myslim,že to je přesně proti všem bezpečnostním pravidlům provozu el. spotřebičů. howgh Mi.

To moc velkej zázrak není.Vzhledem k tomu že ta zásuvka měla právě hliníkovej obal tak se kostřil(uzemňoval),a mezi fází a kostrou bylo právě těch 220V.

xjessie007*
hodnocení

0x

Zdravim,

prosim osoby znale o radu, snazim se dohledat co znamenaji vsechny ty elektro znacky a zatim ne moc uspesne, je to jako cizi tajny jazyk. Muzete mi, prosim, doplnit seznam nebo me opravit? Dekuji.

FA = jistic
FI = proudovy chranic?
RB = rozvodna skrin?
RE =
ER =
ET = elektromer?
HDO =

FA -?

FI - proudový chránič

RB - bytový rozvaděč

RE,ER, - elektroměrový rozvaděč

ET - elektroměr

HDO - přístroj umístěný v elektroměrovém rozvaděči pro spínání nízkého a vysokého tarifu

doplněno 30.04.10 20:10:

jo a to FA bude možná ten jistič,ale ta značka se moc nepoužívá...alespon teda já ji nepoužívám ve své praxi ;)

hodnocení

dnes jsem se dočkal elektr., trvalo to necelých 30min.

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #7
standam*

tu zasuvku k rozvadeci pridelal (prisrouboval) elektrikar nebo ty?... chtelo by to predelat (srouby!), ale jinak pekne sladena zasuvka s rozvadecem.

Pokud je prurez 1,5mm mel to dat pod 10A, ale na takovem kousku to lze tolerovat, protoze to jsou volne draty.

tady všichni lamentovali co a jak,a je vidět že elektrikář to udělal vcelku dobře, ale taky se s tím moc nemazal (nesral) :D. Řešení je elegantní, pěkný.

hodnocení

jj, dělal to elektrikář,al hlavně že zásuvka splní účel,no né?;)

hodnocení

a zapojení:

El.zásuvka na bytovém rozvaděči #8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]