Dobrý den podívejte se chci si koupit byt je to 1 plus k k v Praze v rezidenci Eliška stojí 4000000 a chci se zeptat jestli to zvládnu s hypotékou. Moje výplata je 35 tisíc měsíčně a myslíte že zvládnu platit hypotéku a do toho si kupovat jídlo v obchodě, choď na nějaké společenské akce atd. Jaké jsou hypotéky v Praze?
Už jen z principu kolik toho zaplatím a co za to dostanu určitě nebrat. Chápete, že 1+kk je úplně k ničemu? A vy to chcete koupit? A za 4 mega? Vemte rozum do hrsti. 4 mil. za 1+kk je moc, i kdyby to bylo na Václaváku, je jedno jaké jsou ceny. Pokud chcete něco koupit, začínal bych minimálně, a to opravdu minimálně na 2+kk. To je pro jednoho ok, pro dva těsné, pro rodinu však už nepoužitelné. 1+kk nemá smysl kupovat...
Já do toho šel v roce 2008. Plat jsem už tehdy měl větší než máte vy teď a měl jsem našetřeno. Hypo jsem bral 1,5 milionu na 20 let. Úrokové míry byly srandovní proti tomu, co je teď. Splatil jsem to s předstihem letos (o 6 let dříve), cpal jsem tam všechny peníze co se mi naskytly navíc. Holt jsem se uskrovnil, žádné auto, dovolená jen pěkně po ČR (to mi vyhovovalo) a podobně.
Do toho, co píšete bych nešel ani omylem, to je finanční sebevražda.
To je naprosto nesmyslná úvaha. Kdybyste si půjčil 3 miliony, tak na úrocích zaplatíte 15 000 měsíčně a za to můžete mít pronájem kvalitnějšího bytu a bez existenčních obav při ztrátě příjmu. Navíc garzonka nemá velkou užitnou hodnotu, takže i budoucí prodej bude problematický.
To, že budete hypotéku upřednostňovat, nestačí. Musíte mít na ni, na elektřinu, na jídlo, i na ty společenské akce (všechno, co potřebujete, a ideálně i to, co chcete/na co jste zvyklý). Nejdřív si udělejte takhle rozpočet sám, budete vědět, kolik Vám z výplaty každý měsíc zbyde na hypotéku, a pak zajděte do banky, kde se domluvíte/poradíte o hypotéce. Samozřejmě také musíte mít teď nějaké peníze našetřeny, aby Vám hypotéku daly a pak nějaké v záloze na nouzové situace / nečekané výdaje. Počítejte také s tím, že teď není na hypotéky nejvhodnější doba.
Nemáš ani průměrný plat. Jít do hypotéky s takovým příjmem, pokud nemáš něco (něco hodně) bokem je úplný nesmysl. Jít do garsonky v mrakodrapu za 4 míče to je nesmysl na druhou. Na schůze SVJ se pak můžete scházet v přilehlé Sazka aréně. Určitě nedoporučuji. Ani co se týče výše platu, ani pokud jde o vybranou nemovitost. Takže, ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.