Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nahrát velmi tichý zvuk (téměř neslyšitelný)

Od: panet® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, řeším problém, jak nahrát zvuk, který téměř nejde slyšet. Známý potřebuje zaznamenat "neidentifikovatelný" zvuk, který slyší doma v rodinném domě a neví co s tím. Já ten zvuk neslyším a to slyším minimálně normálně (šepot v pohodě slyším), on to slyší. Námitka, že by měl halucinace (velmi se nabízející) je potlačena tím, že není jediný, kdo to slyší.

Nemá ponětí, co ten zvuk způsobuje, objevuje se nahodile, včechny možné myslitelné zdroje jsme vyloučili (vypnutí jističů), voda a další. On sám odhaduje (podle současného porovnání s tónovým generátorem z mobilu) frekvenci na cca 67 Hz.

Takže to chce zkusit nahrát, ale s normálním mikrofonem nemá šanci a já se bojím, že ani s lepším mikrofonem.

Pokud by tedy někdo věděl čím to nahrát nebo měl i jakoukoliv jinou použitelnou (i téměř nemožnou) radu, kam se jinam ještě obrátit, uvítáme ji.

Ještě jednou uvádím, že je to vážná otázka, není to ani vtip, a opravdu podle všeho se nejedná ani o halucinace či výmysl.

Děkuji

(nevím, do jaké rubriky by to bylo nejlepší umístit, tak je to v kutilství)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

2x
Mám to nejen doma stejně. Pár lidí to slyší, většina ne. Frekvence by odpovídala. Veškeré zdroje vyloučeny. Nahrát jsem to nezkoušel, ale doporučuji kondenzátorový mikrofon s dobrým odstupem signál/šum a s kvalitním předzesilovačem (+samozřejmě rekordér). Amatérskými prostředky (nebo dokonce mobilem) to s největší pravděpodobností nepůjde.

hodnocení

2x

Co něco takového

play.google.com/...

111®
hodnocení

2x
Slabé signály se nahrávají pomoci paraboly
hodnocení

No nad parabolou jsem přemýšlel, ale ta mi asi víc pomůže, když ten zvuk půjde z určitého směru, pokud nevím, odkud jde, obávám se, že mi moc nepomůže. On ten zvuk slyší v celém domě a není schopen lokalizovat ani přibližný směr.

Ano, je tedy ve hře i parabola, jenom se bojím, že nebude stačit.

Parabola je směrová a navíc vzhledem k vlnové délce moc nefunguje pro nízké kmitočty.

hodnocení

2x

Koupil bych kvalitní nízkošumový mikrofon (nebo jen vložku), za něj udělal opět nízkošumový pásmový zesilovač cca 40..100 Hz se ziskem ca 100 a pak to pustil do vstupu nějakého nahrávátka, nebo alespoň mikrofonního vstupu mobilu a na tom mobilu bych pustill aplikaci spectroid. Sice tam bude spousta šumu, ale ve spektru by změna mohla být vidět.

doplněno 21.12.22 16:51: Pokud je to cca stejné v celém domě, tak by možná lépe fungoval seismický snímač.
hodnocení

Podívám se po tom. díky

111®
hodnocení

0x

nebydlí někde, kde jsou doly? vltava.rozhlas.cz/...

hodnocení

Ne, je to Kroměříž, tady doly nikde v okolí nejsou (nebo o žádném nevím).

slysite
hodnocení

0x

Třeba slyší tok podzemní vody. Nebo tok vody v potrubí.

garfield

Spíše než tok vody, tak spíše vibrace čerpadla, které by se mohly přenášet vodovodním potrubím. Samozřejmě za předpokladu přivedeného vodovodního řádu. Jelikož voda je dobrý nosič zvuku, může se jednat i o velmi vzdálené zdroje vibrací.

hodnocení

To nás taky napadlo, ale zase by to (teoreticky) mělo být více slyšet tam, kde má v baráku vodu, ale nic takového nepozoruje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]