Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mam problém s tepelným čerpadlem o výkonu 9,5kW. Čerpadlo při techto venkovních teplotách nedokáže ohřát vodu do podlahoveho topení na více než 28 stupňů. Podlahová plocha je 75 m2. Pokud topí TUV tak nemá problém udělat nastavených 45 stupňů. Čerpadlo je zapojeno bez akumulační nádrže.
Všechny filtry jsem vyčistil, oběhové čerpadla běží, voda ze systému byla vypuštěna, expanzní nádoba prázdná nafouknuta na 1,3 bar, poté dopuštěna voda do systému na 1,5 bar.
Myslíte ze muže být problém v chladivu, nebo zavzdušněné podlahové topení? Staří čerpadla je 7 let a každou zimu se s tím trapim. Děkuji za odpovědi.
Pokud se s tím trápíte každou zimu, pak je možné, že ono 9,5kW čerpadlo má výkon daleko nižší než si myslíte. Krom toho předpokládám, že v těchto venkovních teplotách poměrně často odtává výparník. Už dle fotografie "instalace" to vypadá dost "divoce".
Prozraďte nám tepelné ztráty domu a přesný typ čerpadla.
P.S.: proč jste to nereklamoval hned první topnou sezonu?
P.S.: V chladivu být problém nemůže.
P.P.S.: Objem vody v soustavě (v podlahovém topení) máte odhadem tak 45l (počítám 400m trubek). Bez akumulační nádoby to navrhnul jaký "kouzelník"?
No.-..tak to se nedivte.
To TČ je on-off...a namontovat ho bez akumulační nádoby je už samo o sobě pitomost.
No a k výkonu lze snad říct jen to, že o 9,5kW si to čerpadlo může nechat jen zdát.
Při -7/35°C je jeho výkon jen 5,2kW, při -7/45°C pak jen 3,94kW.
No a pro -15/35°C bych to odhadoval (výrobce to raději neuvádí) tak na 3kW "kdoví jestli"...
Čím dřív si přiznáte, že jste, jako mnoho dalších, naletěl, tím více ušetříte. Letošní zima, zdá se, takhle vyučí dlouhou řadu lidí.
Jj, souhlasím s Vámi naletěl jsem. Bohužel napíšete nic o tom jak příště nenaletet a na co si dat pozor. Tedy super rada jak se mám s problémem popasovat, a jak ho mám řešit. Děkuji. Přispěl jste opravdu zkušenosti a radou pro příští čtenáře.
Původně jsem to měl i do patra kde byli radiátory. To čerpadlo nestíhalo už vůbec. Takže jsem loni předělal čerpadlo jen na podlahovku a řekl bych ze stíhalo v pohodě. Chápu ze loni byla hodně mírná zima.
No bez akumulacni nádoby to bylo instalováno od firmy hned na startu. Objem vody cca souhlasí, mělo by to být 50 litrů.
Dum je starý bez zateplení, 45 Cm cihla. Nová okna a dveře.
Zavírat okruh po okruhu jsem zkoušel a teplota šla nahoru. To už to zavládlo udělat větší teplotu.
Tak nám prozraďte ještě typ toho TČ a já se podívám na křivku výkonu.
Když jste zavíral okruhy a teplota šla nahoru, pak je to v podstatě jasné.
A to ještě nejsou žádné extra mrazy.
Takže buď s tím takto budete žít ještě hezkých pár let, nebo vyměníte TČ za výkonnější, nebo zateplíte dům.
Tak vám všem děkuji za odpovědi. Moc jste mě nepotesili, ale trochu jsem to čekal. Každopádně děkuji ze jste mi věnovali čas. Jestli jsem to tedy dobře pochopil tak to čerpadlo je tak na 1+1 a to nesmí moc mrznout tedy výměna čerpadla za silnější a jinou značku by mi pomohlo? I když tedy po zkušenostech s plzeňskými společnostmi se bojím komu zase naletím a aby to nedopadlo jako teď. Asi si koupím Petry a půjdu štípat dřevo
Fyzika nepusti, cim vacsia zima vonku, tym mensia ucinnost cerpadla. Nakup silnejsieho modelu problem vyriesi do istej teploty, v naozaj extremnom mraze cerpadlo zapne elektricky dohrev (odporovy drot odovzda teplo mediu).
Vím bohužel přesně kdo kde udělal chybu! Já řekl ze tohle čerpadlo by bylo fajn, a firma co mi to tady montovali to odsouhlasila a zapojila dle předchozí fotky. V projektové dokumentaci byla i akumulacni nádrž, ale firma se rozhodla ze to takhle bude lepší. Tenkrát jsem o tom věděl prd, tak jsem řekl OK, vy jste profesionálové tak víte co děláte. Pak jsem je kazdou zimu volal ze to topí na prd, ale byli to jen obecně fráze proč to tak je. Dokonce mám i spojení s obchodním zástupcem firmy NORDLine a tam slyším jen změřte tohle a pak tohle a bez akumulacni nádrže to fungovat nemůže. Musíte si od nás koupit nádrž a pak to bude OK. A proto jsem psal sem. Nikdo nedokáže poradit co s tím, jen litam kolem topení jako debil. No nic, ještě jednou děkuji za objektivní rady proč se to chová takhle blbě a já se s tim do budoucna nějak poperu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.