Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v bytě v paneláku mám dva radiátory s otočným "kolečkem" ( čárky 1 - 5 ) Dotaz zní, zda nevadí, když x krát za den tímto kolečkem točím, reguluji teplotu (např. v kuchyni "přidám", když tam jsem, na noc to tam dám na dvě čárky atd.) Nevadí to ničemu, ta častá regulace tepla z radiátorů? Díky za postřehy... a pěkné svátky
Sice to nevadí.
Ale jinak by mne zajímalo, čeho tím docílíte, nebo chcete docílit. Pokud se má jednat o úsporu, tak té docílíte tímto způsobem těžko (vůbec). A teplotní komfort se také rozhodně nezvýší.
Ale když Vás to baví...kdo si hraje. nezlobí.
"Sice to nevadí. Ale jinak by mne zajímalo, čeho tím docílíte, nebo chcete docílit."
Také by mě zajímalo, proč to někteří lidé dělají. Já bydlím v přízelmí paneláku a nad sebou mám 2 byty, všude jsou termoventily. Prostřední byt netopí vůbec a nechává se vytápět sousedy (stejně neušetří, protože zaplatí 80% průměru spotřeby celého domu). Zdůvodňuje to tím, že nemá rád teplo. V tom horním několikrát denně otevřou termoventily na plno a až jim je teplo, tak úplně uzavřou - je to poznat podle hluku, který proudící voda způsobuje a také podle teploty stoupaček. Zajímavé je, že nejvíc topí přes noc, když jsou v posteli pod peřinou, ale přes den chodí ve svetrech a topí jen vyjímečně. Myslí si, že tak budou platit méně za topení.
patamat: Mezi lidmi koluje spousta nesmyslů a návodů jak ušetřit (koneckonců, přiživuje to i vládní koalice). Někdo si poradit nechá, jiný ne. Ale stejně to s tou osvětou musíme zkoušet.
Nicomu to neskodi, ale nema to ziadny vyznam. Najmensia spotreba sa dosiahne, ak mate nastavenu konstantnu teplotu tam, kde sa pravidelne zdrzujete (kuchyna, obyvacka).
Typicky nespravny pripad je znizovat teplotu cez den, ked je byt / dom prazdny na napriklad 18 a vecer to skusat vyhnat na 21 - 22.
Presne tak to robím, Peter, proč to je nesprávne? Když mám denní dvanáctku, jsem 14 hodin MIMO byt. Jak to teda nastavit před odchodem ráno do práce?
O co méně tepla do bytu dodáte když jste pryč (a byt vychladne), o to více tepla, musíte dodat když přijdete z práce domů. Chápete to?
nová plastová okna trojskla?
to ne, máme 15 let po rekonstrukci plastová okna JEDNODILNA, dost fučí v těch spárech
pod parapetem, cítím to na ruce v kuchyni u stolu... a jaký termostat, mám na té hlavici jen "čárky", nikde nic programovat nelze, x krát za den tedy protáčím a mění teplotu dle potřeby - programovatelná hlavice? to vůbec neznám... díky
Tepelné ztráty jsou zhruba úměrné rozdílu teplot uvnitř a venku. Snížením vnitřní teploty samosebou ztráty klesnou a sníží se spotřeba tepla.
Kolečko se má opakovaně protáčet, protže tento typ ventilu časem zatuhnne..výměna znamená vypuštění kapaliny z okruhu výmenu kohotů odvzušnění atd...kdo to nedělal ten nevíé že je to pakárna...
Úspora je možná, pokud mezi stupeň 1 a 2 na stupnici nalepíte fotografii madam pekarové a budete udržovat kohoutek v této poloze po celou tonopu sezonu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.