Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění krbová kamna s výměníkem

Od: lukas2013® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
chtěl bych se poradit ohledně zapojení krbovek s výměníkem. Jsou zapojena v topném okruhu s elektrokotlem. Pokud běží samotný elektrokotel, vytápění jde do radiátorů v pořádku. Pokud běží okruh pouze přes krbovky výměníkem do okruhu, některé radiátory hřejí, některé ne (jak kdy, nezávisle na nastavení termohlavice na radiátorech).
U krbovek je zapojení viz foto. Bylo mi nyní řečeno, že špatně je tam ten třícesný ventil ("směšovák"), ale nejsem topenář, tak se chci zeptat, co by mohlo být špatně zde na fóru ... Protože každý další "odborník" mi řekne, že špatně je to, co mi ten předchozí řekl, že tím to je ...
Výkon kamen (do prostoru/do okruhu) by měl být o.k.
Děkuji za reakce!

Vytápění krbová kamna s výměníkem

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ať koukám, jak koukám, nic zásadního tam nevidím. Pokud je horní trubka teplá a apodní vracečka, tak je ten ESBE ventil správně. Jen mi tam falíruje ta zpětná klapka, nedávám ji na bypass na vracečku, ale na velký okruh na topnou trubku. Jestli to ovšem působí problém, netuším. Spíše bude problém v nastavení těch hlavic na radiátorech. Zvyšte rychlost čerpadla, zavřete radiátory a od nejbližšího od kamen je postupně otevírejte...

doplněno 19.12.22 19:08:

Ra20z, proč další čerpadlo? Pokud zatopí, ten třícesťák je zavřený do malého okruhu. Až stoupne teplota na nějakou mez, mělo by naskočit čerpadlo a honit vodu dokola (Pokud tedy je řízené nějakým čidlem, je fakt, že tam žádnou jímku nevidím). Při dalším nárustu teploty otevře ESBE a pustí vodu do radiátorů, ne? Pokud ovšem to čerpadlo je zapojené nějak natvrdo a honí studenou vodu dokola, bude to asi topit všelijak...

Přesně, dokud se 3cesťák neotevře naplno, bude topit jen něco nějak nahodile... To není závada,nýbrž vlastnost. Další čerpadlo by samozřejmě osadit šlo, ale muselo by mít nějakým způsobem ( by-pass, termregulace , ... ) pořešen provoz při zavřeném 3cestném ventilu

hodnocení

0x
Ten trojcesťák s termopatronou je tam kvůli výměníku aby nedehtoval a kamna měly dobrou účinnost. Špatně je to za tím thermosměšovačen, protože jak klesá výkon tak klesá průtok do radiátorů. Chybí tam další čerpadlo které zajistí stabilní průtok do radiátorů, nebo se to dá řešit jinými varianty ostatně výrobce v návodu musí udávat doporučené zapojení výměníku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]