Nejste přihlášen/a.
Právě teď mám v papiňáku maso na vývar a nějak se mi nezdá,jak se to chová.Popíšu to tak,že nevyběhla ta světelná kontrolka varu n apoklici,ale plive to jen kapičky vody.Když to otevřu,otočím pokličku,tak ten píst zůstane dole a nepřemístí se do polohy,která je tam nějak znázorněna.Změnila jsem pokličku za normální a je mi divné,proč to to tak je...
Chtělo by to fotku té poklice, není mi úplně jasné o jakou "světelnou" kontrolku varu jde. Většina klasických papiňáků má pouze přetlakovou zátku, která, po vytvoření potřebného přetlaku jenom odpouští páru a snižuje tlak. Podle Vašeho popisu ale jde zřejmě o tlakový ventil (ten "píst"), který ale naopak, teprve po zvýšení tlaku v hrnci, se má uzavřít a teprve pak dochází k natlakování na tlak provozní. O tom svědčí i to, že jste schopna poklici sejmout.Takto to je u většiny elektrických automatických tlakových hrnců. A vzhledem k tomu, že zůstává stále dole, nedojde k jeho uzavření, hrnec se nenatlakuje a "prská" vodu. Pravděpodobně je někde zadřený ve vedení ten píst ventilku a je nutné jej vyčistit.
Není to nebezpečné, nebezpečné bývá, pokud se neotevírá ten přetlakový ventil, který hlídá max. provozní tlak v hrnci. Ale i tak tam je vždy ještě další bezpečnostní ventilek, kdy po překročení provozního tlaku by měl tlak z hrnce uvolnit "destrukcí" své vložky.
Kazdopadne se nemusite bat, protoze kdyz se to stavalo, ze se roztrhly, jsme jeste nebyli na svete. Hrnec potrebuje k provozu jen trochu vetsi tlak, tim se uvnitr zvysi minimalne teplota (asi na 115°C), a pokud neco neni v poradku, tak je tam tlakova pojistka. Takze normalne dovarte, co tam mate, a potom jen vycistete ten pistecek toho ukazatele.
Máme asi podobný tlakový hrnec od českého prodejce. Je tam takový klobouček s válečkem na pérku, který vylézá a má barvy, myslím žlutou zelenou a červenou, podle tlaku aby se vědělo kdy a jak stáhnout plamen. Tohle je čistě mechanický systém, i když jsou barvy "křiklavé". Ohledně výbuchu, součástí tohohle hrnce jsou dvě další ochrany. První je klasický přetlakový ventil který odfoukne kdyby se ten klobouk zasek (je vidět zevnitř naproti držadlu) a ještě je tam uměle udělané nejslabší místo a to je to, že je je v lemu s těsněním udělané okénko a když všechno selže, první to vyvalí tohle těsnění okénkem a prdne to na předem definovaném místě. Je nemožné nechat velkolepě vybuchnout takovýto sériový papinak.
Určitě máte Ultima z Teskomy. Ten to takhle dělá. Občas se zasekne ten ventilek s červeným špuntíkem. Já do něho, když jím syčí pára, dloubnu jemně špičatým nožem. On vyskočí a hrnec se natlakuje. Až začne syčet kudy má, pak stáhnu plyn na minimum, aby jen lehounce posykával. Nezapomenout seřídit hlavní ventil na to, co v hrnci je. Tedy hovězí.
Já to na té plotně ty "plivančky" (pardon za výraz),opatrně vysušovala tyčinkami do uší a furt to mělo další množství té vodičky,no takovou dobu to dělalo,,fuj jsem si oddechla,už se to dováří díky všem
Nevzdávejte to! Je to skvělý hrnec. Jen se s ním musíze skamarádit. Usnadní vám vaření. Není tolik páry a větrání a smradu a šetří plyn nebo elektřinu. Já ho dokonce vozila i v přívěsu.
"Tlakáče", tedy papiňáky, jsou určitě velmi výhodné, jak do rychlosti vaření, tak co do energetické úspornosti. Tyto klasické konkrétně pro vaření na plynu. Ovšem pro vaření na elektrice preferuji jedině automatické elektrické tlakové hrnce, které mají mnohem více výhod. Zejména vůbec neodpouští žádnou páru (tlak řízen automaticky vypínáním ohřevu) a po vložení ingrediencí a potřebném načasování je není vůbec nutné hlídat. Uvaří sám, přepne do přihřívání a dá se i předprogramovat počátek vaření. Takže ráno vložím, načasuji délku vaření, odložení na 11.00 a když přijdu domů, je vše uvařeno a teplé k obědu. V jednom maso, ve druhém přílohy a vše je hotovo bez jakékoliv nutné další činnosti a starání.
Jak zkamarádit? Já jej mám roky,ale potvůrka jedna,polekal mě dnes i týden předtím,jsem ho pozorovala,že vaří dlouho,páč nevyskočila kontrolka.Jako sranda to nebyla,jsem ho "nepoznávala" ,že si jen tak s plnou náloží hovězího s kostí, mi hraje na nervy.Fajn,už je hotovo,musím pak zjistit,jak ošetřit ten ventil,ať to nepokazím,mějte všichni zde, hezký zbytek Zlaté neděke vánoční.
Především - to v kroužku není žádná světelná kontrolka, fakt jsem neviděl papiňák, na kterém by cokoliv svítilo
Jedině tak pomalý hrnec, na tom svítí displej, ale tohle je něco jiného. Jde totiž o zpětný ventil, umožňující zavzdušnění prostoru pod poklicí po ukončení vaření, pokud by nebyl funkční, po vychladnutí by tam byl podtlak, nešlo by to dobře otevřít. Jenže tenhle ventil může být zatuhlý (třeba mastnotou) pak jím uniká pára a někdy i prská vodu. Chce to vyčistit jej, rozchodit a pokud nechce vyskočit je lepší přidat výkon hořáku, nebo plotny. Tím se vytvoří víc páry, ventil vyskočí a uzavře se, pak je už možné výkonu ubrat.
Co se týče bezpečnosti - není třeba se bát, hrnec má pojistný ventil a u mnohých má i těsnící guma víka tuto funkci - při překročení tlaku se guma vychýlí a odfoukne tlak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.