Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit zdivo ve sklepě

Od: wazi* odpovědí: 11 změna:

Čeká mě zábavná věc - "zvelebení" sklepního zdiva. Jedná se sklep cihlového baráku z roku 1934, který je z poloviny výšky v zemi (110cm v zemi, 110cm nad zemí, podlaha vysoká cca 30cm - odvětráváno systémem gabex). Ovšem protože sklep byl dříve využíván zejména jako sklep tak zdivo je částečné omítnuté jakousi směskou cementu a zbytek tvoří cihly přelíčené vápnem.

Můj dotaz se týká právě zdí a co s nimi lze udělat resp. čeho se vyvarovat. Jako alternativy zatím připadalo v úvahu:

1. omlácení omítky a pročištění spár

2. omlácení omítky a nanesení sanační omítky

3. představit před danou zeď sádrokarton (možná s nuceným odvětráváním)

4. ...?

S metodou číslo 1. asi radit netřeba, ale nemám zkušenosti s 2. a 3. Případně kdyby Vás napadla nějaká další alternativa tak bych byl velmi rád za jakoukoliv radu či připomínku.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

2x

Dobrý den,

máte izolované základy- radši se ptám...?

Jinak by asi mělo stačit toto: omlácení omítky a pročištění spár a nanesení sanační omítky

wazi*
hodnocení

Podlaha je izolovaná systémem Gabex, ale barák podříznutý není (ani žádný jiný typ vodorovné hydroizolace ve zdech). Máte zkušenosti jak "účinné" jsou sanační omítky? Resp. jak moc ovlivní odvod vlhkosti ze zdi?

hodnocení

2x

4) představená stěna z cetrisu.

wazi*
hodnocení

Díky za tip - měl bych dotaz, zda-li máte zkušenosti s těmito deskami, resp. podle informací na internetu jsem pochopil, že se jedná o takového křížence mezi OSB deskou a sádrokartonem, který má vyšší odolnost proti vlhkosti a je pevnější než sádrokarton. Vlhkost ve sklepě se mi podařilo snížit na 70% v létě (50% v zimě) a tudíž by této možná mohl odolat i sádrokarton - ptám se na to zejména kvůli rozdílu v ceně za m2.

wazi,

" křížence mezi OSB deskou a sádrokartonem" to určitě není kříženec ale velitel. Ostatní matroše jsem až za ním.

Jelikož zamýšlím s cetrisem i jiný účel, již rok testuji cetris. Mám kousky uřízlé i ulomené (aby byl rozřepaný okraj), a různě je povaluji na sluníčku, zakopu o hlíny. namočil strčil do hromady sněhu, teď jsem dal zase kousky na slunce...

už od loňska a zatím OK.

karelkarel
hodnocení

0x

Zapomněl jste uvést první podstatnou věc a to je: jak je sklep velký, jakou má dispozici(je nějak členěn?), jaká bude mít okna, k čemu ho míníte užívat, budete ho temperovat? a jak ho míníte větrat?

wazi*
hodnocení

Sklep má plochu cca 60m2, rozdělený do 4 místností v poměru cca 20+20+10+10m2. Výška je okolo 195cm. Každá místnost má výklopné plastové okno, které bude sloužit k větrání, bude-li třeba (momenálně používaná mikroklima, aktuálně relativní vlhkost okolo 70%). Teplota se ve sklepě pohybuje okolo 10stC v zimě, okolo 13stC v létě (dáno odvětrávanou podlahou, pokud je venku -10stC tak zavírám průduchy, neboť teplota pak ve sklepě klesá až k 5stC). Sklep by měl být využitý pro dílnu (hobby), uskladnění zahradního nářadí a pro víkendové ničení jater :). Ve sklepě je rovněž umístěn kotel na otop a plynový bojler na teplou vodu.

karelkarel

V tom případě bych zeď omlátil a dal SOKLOVOU sanační omítku a eventuelně někde pro zútulnění dal do výše 140cm lehký dřevěný provětrávaný obklad a malý infrák než začne působit vnitřní mazání!

wazi*
hodnocení

Právě to odvětrání je třeba nějak dořešit - pokud by stěna byla venku a svítilo na ni slunko tak by si krásně vypomohla přírodním komínovým tahem, ale bojím se, že ve sklepě to asi takto fungovat nebude (nebo hodně omezeně). Abych to tam ohříval infrákem tak to by bylo cenově asi trochu nákladný, spíš sem si říkal, jestli nevyužít nějkých větráků, který by zajišťovaly stálý tah při odběru řádově jednotek a v součtu max. desítek Wattů.

karelkarel

Ten infrák jsem myslel dát poměrně vysoko na stěnu nebo na strop a zapínat ho jenom podle potřeby k práci nebo posezení u životabudiče, čili infrák pro lidi, ne k vytápění nebo sušení zdí. Jako dokonalé řešení by byla rekuperační větrací jednotka například lokální HR 25XXL nebo centrální HR 100R s nastavitelným spínáním podle čidla vlhkosti. Vše do 10000Kč. Žere to pár watů a běží to jen občas jak si nastavíte. Díru do zdi vám eventuelně krásně udělají vyvrtávači s diamantovým nástrojem třeba i průměru 200mm i přes metrovou kamenou zeď. To by bylo dokonalé řešení.Znám takové sklepy, soklová sanační omítka je správné řešení. nejlepší je omítku jen strhnout latí a nezatáčet filcem a nedávat nátěr. je-li třeba nátěr, tak pouze dvousložkový silikátový, jen ten dostatečně dýchá. Taky můžete starou omítku jen omlátit, vyčistit spáry a nechat tak. Hlavně ne žádné přizdívky nebo provětrávané předstěny.

wazi*
hodnocení

Tak ohřev osazenstva už mám namyšlený pomocí starých kamen Pluto s dvojitým pláštěm na ohřev otopné vody, na kterej napojím jeden radiátor ze stavebního bazaru. Ta rekuperační větrací jednotka je dobrej nápad - dík za tip - podle potřeby použiju, ale zatím to vypadá, že pokud se mi vlhkost bude držet do 70% tak myslím, že přežiju i bez ní.

Každpoádně nejméně nákladné řešení je omlácení omítek a pročištění spár - každopádně jsem to fyzicky nikdy nedělal a vhodnej postup ani neznám - můžete mi to trochu přiblížit jak postupovat? Zatím sem ty omítky omlacoval sekacím kladivem s plochým sekáčem, ale pokud by byl jednodušší postup a hlavně šetrnější k cihlám byl bych rád pro případ, že bych tyto cihly bral do budoucna jako pohledové a neřešil další omítku. Máte nápad jak potom provést finální úpravu povrchu cihel? Bojím se do nic pustit ocelovým kartáčem a jiný postup mě nenapadá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]