Nejste přihlášen/a.
Máme na balkoně jakoby betonové dlaždice, řekla bych, že bez nějaké ochranné vrstvy. V létě jsme tam pracovali s octem ředěným vodou (1:1) a na dlažbě zůstaly bílé fleky. Zkoušela jsem to čistit horkou vodou se sodou, ale až poté, co to uschlo. Fleky jsou tam ovšem dosud. Poradí mi někdo, jak to vyčistit? Děkuji.
Bohužel - ty "bílé fleky" nejsou uschlý ocet, ale velmi pravděpodobně vysrážený octan vápenatý (kyselina octová reaguje s vápníkem v betonu). Soda nepomůže - sice by zneutralizovala ocet, s octanem ale už neudělá nic. Možná ještě někdo z chemiků nějaký fígl poradí, já bych ale zřejmě bílé fleky odstranil mechanicky (mosazným kartáčem - octan by měl odstranit, ale přitom nepoškodí povrch betonu tak, jako kartáč ocelový). Podle druhu dlažby je pak (případně) možné povrch betonu ošetřit (nakonzervovat) proti vlhkosti (současně se opticky skryjí případné škrábance)...
Podle mého skromného odhadu usuzuji, že odstranění není možné. Nejedná se o skvrnu, která by zapříčiněna ulpněním materiálu na povrchu (např. oleje), ale je to následek chemické reakce. Přestože ocet není kyselina octová, a účinky jakožto žiraviny by měly být znatelně nižší, jde vidět, že přece jen svůj účel plní skvěle. Nedokáži odhadnout, zda je postižené místo zbarveno povrchově, či hloubkově.
Osobně bych tomu nechal čas, nechť pracuje. Za krátkou chvíli nebude po tom památky. A pokud opravdu o to stojíte, je možné přeproušení dlažby průmyslovým vysokotlakým čističem, v domácích podmínkách za pomoci brusných zařízení. Eventuálně výměna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.