Nejste přihlášen/a.
"na kontakt P jsem dal fázi (černý vodič) a na druhý jsem napojil hnědý kde mám nulu" ... to bude asi ten problém. Při zapnutí vypínače se tedy, pokud jsem Vás dobře pochopil, spojí fáze na nulák = vyhození jističe. Vypínačem se přerušuje fáze - tedy přívod fáze na jeden kontakt a vývod fáze ke světlu na ten druhý. Nuláky spojit separátně ve Wago, stejně jako zemnění.
"už jsem si něco taky zapojil " ... tak to buďte rád, že jste to přežil
hm, mě učil někdo, že barva vodičů nevodí elektriku.
Bude to fungovat i s těmito barvami?
Jaké barvy drátů doporučíte Vy?
Moc děkuji za poučení.
milancukrar - barva vodičů sice nevodí elektriku, ale za určitých okolností může záměna barev zavinit smrt nejen "pachatele", ale i zcela nevinných lidí. Ty dnešní barvy se vyvíjely několik desetiletí a nejsou pro srandu králíkům.
milancukrar - nezáleží na tom, jaké barvy bych doporučil já (na to jsem malý pán), ale na tom co předepisuje závazná norma.
střídavý proud - Fáze (L1, L2, L3) - černá, hnědá, šedá. Nulák (N) - světle modrá. Zem - (PE) - zelenožlutá. Žádný jiný vodič než zelenožlutý (případně holý) se nesmí poušít jako ochranný a naopak - zelenožlutý se nesmí v žádném případě použít jako jiný vodič, než ochranný. Ochranný vodič se nesmí přeznačovat.
stejnosměrný proud - plus - červená, mínus - tmavě modrá.
A ano i v tomhe případě může dojít k maléru. Tazatel použil místo ocranného vodiče vodič určený jako fázový. Takže na straně lustru může dojít k chybnému zapojení skutečně fázového vodiče na kostru lustru. To samozřejmě nemá nic společného s dotazem na zapojení vypínače.
V každém řemesle jsou nějaká pravidla, která by se měla dodržovat. Některé věci se přímo zakazují, jako je třeba přeznačování zž vodiče. Kdyby tazatel použil správný kabel, možná by ho trklo, že přece nemůže zapínat fázový vodič proti modrému, přímo do zkratu. Tazatel by měl špatný kabel vytahat a vyměnit za ten správný. Takhle to dopadá, když se do práce pustí sice sebevědomý, ale naprosto neznalý laik. Pokud se přesto přece jen rozhodne zachovat starý kabel, ať aspoň na všechny konce navleče modrou a zeleno-žlutou bužirku. Sice se to nesmí, ale podle mě pořád lepší, než to odfláknout takhle, jak to má teď. Je to v zájmu obyvatel domu, nebo i těch, kteři to budou v budoucnu udržovat.
kebel ze zásuvky, z tohoto kabelu dáte černý do spínače a černý od spínače ke světlu.
Hnědý z kabelu spojíte MIMO spínač s hnědým do světla,
Šedý z kabelu spojíte MIMO spínač s šedým do světla
...vím kam míříte, ale toto jsem na poradně nikdy nečetl.
at se klidne cela nataha zelenožlutě na barve nesejde
pest® - že na barvě nezáleží může říkat jen amatér, kterému je to jedno a který neřeší předpisy. Ty barvy nebyly určené pro legraci, ale pro snazší práci a potažmo bezpečnost.
P. Cukrář; "hm, mě učil někdo, že barva vodičů nevodí elektriku" tvoje slova, tohle jsem na poradně četl. Je to téměř to samé, jen jinými slovy, jako píše pest. Tak proč?
daníčku, píšete, že "Je to téměř to samé"
ale to je Váš názor, já jen sdělil, že nikdo zde nepsal, že tahat vše v ŽZ drátu.
Jsem přesvědčen, že všichni pochopili, že se bavíme o barvě u předmětného vypínače.
----------------
Ale ať každý poslechne rady elektrikáře a ke všemu ho volá. Třeba i k výměně vypínače.
Podle mého, pokud si dotyčnej zapojí jednoduchý spínač tak, že propojuje fázi s nulákem, potom by měl opravdu přenechat vše na elektrikáři s kvalifikací.
Co je složitého na jednom svítidle a jednoduchém spínači...
Já jsem se radši zdržel reakce, ale použít pro zem jinou než žlutozelenou případně zelenou považuju za prasárnu nejvyššího ražení. Horší by to (z hlediska nebezpečnosti) bylo naopak, pokud má drát žlutozelenou barvu, každý očekává, že je to ochranný vodič (zatímco od nežlutozelenou musí elektrikář očekávat cokoliv). Pokud má ochranný vodič šedivou barvu, tak to spíš za 20 let při výměně svítidla způsobí šok, proč je připojený takový drát na kryt. Ale vzhledem k tomu, že nám doma k vypínačům (schodišťákům) vede kabel s hnědou černou a zelenou, tak se takového činu dopouštěli i elekktrikáři (ostatně nebyla by to jediná prasárna, rozbočení v zásuvce (zásuvky nemívají svorky počítané na 3 vodiče) jsem opravoval mnohokrát, začátkem roku snad už definitivně wago svorkama, ty slibují kontakt na věčné časy i pro hliník)..
Já jsem pro zachování významu barev, i když kromě žz jsou dnes nezávazné. Udržuje to jistý pořádek, nezapomeňte, že se to dělá na mnoho let a ten, kdo to dělal už u případné opravy nemusí být, aby osvětlil význam barev.
Mimochodem všimnul jsem si, že ve starších instalacích v Itálii mají dva červené (nebo oranžové) a šedivý, bylo to vidět jednak na zásuvkách, které příliš nedržely ve zdi (díky tomu jejich zacvakávacímu systému) jednak na přívodu k bijleru, ke kterému vedly tří dráty. Novější dodělávky už mají barvy podle našich zvyklostí.
A vůbec sehnat dneska kabel bez žlutozelené, to dá docela práci, je to typ A (tedy jen fáze) a jako netypický je dražší než B (tedy se žlutozelenou) nebo C (i s modrou). Minimálně v průřezech pro normální domovní instalaci (1, 1,5, 2,5).
mi1, souhlasím s Vámi i s tím žz pro fázi v žádném případě.
Já jsem pro zachování významu barev, i když kromě žz jsou dnes nezávazné
To já jsem taky pro správné barvy, když to jde, ale i ten nejhloupější elektrikář, nejšikovnější kutil koukne, zjistí, že barvy nejsou podle nejnovějších norem a zpozorní. Vezme měřák, zaloví ve zkušenostech a pozná, že to někdo předtím udělal jinak.
Věřte, že jsem za život viděl spoustu zapojení od elektrikářů, že jsem se divil. Jak je to dlouho, co se zde probírala smrt elektrikáře, co si sám sobě přivodil smrťák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.