Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vyzdívky horní části komína

Od: michaeljindra odpovědí: 8 změna:

Společný komín rodinného dvojdomu šíře 3 m s 8 sopouchy má cihlové těleso pevné, zvenčí řádně vyspárované a nahoře s kvalitní betonovou deskou. Sopouchy má klasické 150x150. Celá výška komínu je cca 14 m, nad hřebenem střechy cca 0,7 m. Sopouch používaný pro občasné vytápění kotlem na dřevo má v horní části opadanou vyzdívku. Opadání se od hora postupně zmenšuje, ideální by bylo opravit horní cca až 2 m. Existuje vhodná metoda jak vyzdívku opravit a nebo nahradit bez demolice celého komínu? Děkuji za každou dobrou radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyfrézovat a vyvložkovat , pokud by to šlo tak jen vyvložkovat. Toto lze bez ubourání, oprava bez bourání? spíš ne

hodnocení

0x

Podle mě to musí vidět kominík. Já bych přemýšlel, jak zazdít nerez trubku 150 do vršku sopouchu, jestli to tedy není moc velká partizánština *zmateny*

zaseja

Proč trubku 150, to chceš ten komín na vršku súžit?

Navíc, jak bys chtěl něco zazdít do vršku sopouchu, víš vůbec co to sopouch je?

Sopouch je komínová šachta, nebo je to dle vás něco jiného? Osazením čtvrce 150 x 150 trubkou s průměrem 150 sice zmenším plochu komínové šachty o několik procent, podle mě ale bezvýznamné. Otázkou je jak ji tam zazdít. Já bych do trubky našrouboval nerez šrouby M8, aby každý byl v jednom rohu šachty a zazdil je.

Oprava: partyzánština

zaseja

orione, Sopouch je otvor na komínové konstrukci, do nějž se zastrčením dopojuje kouřovod (ten propojuje sopouch a spotřebič, od kterého jsou spalinovou cestou odváděny spaliny). Tvořen je tradičně horizontální částí T-kusu komínové vložky. Sopouchy mají být co nejkratší a přímé.

Prostě ta díra, kam se strká trubka od kamen.

Podle tebe je zřejmě sopouch komínový průduch.

A to tvoje bezvýznamné zmenšení průřezu o pár procent je o 21,5%, což zase tak málo není, zmenšit ho o pětinu.

zaseja
Komín je obvykle svislá stavba, část stavby či konstrukce, sloužící pro odvod spalin z topeniště. Hlavními částmi moderního komínu jsou zpravidla komínový plášť a komínová vložka. Dutina uvnitř se nazývá průduch. Zaústění spotřebiče do komínu je sopouch.

asd1
hodnocení

0x

Nejjednodušší je vyvložkovat..

Levný ale pracný je prodloužit si ruku, dlouhou "kramlí" oškrabat/ ošťourat všechno co nedrží, pak spustit plošinku na tyčce jako zátku aby malta nepadala dolu, na to hodit maltu a "dlouhou špachtlí" postupně vymazávat, tou plošinkou to zároveň proškrabuješ aby zůstala i díra.. Co propadne to dole vyndáš z vybíracích dvířek..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]