Nejste přihlášen/a.
Prodejce oken mi řekl, že paropropustná páska není až tak důležitá, mám mu věřit? Pakliže ne,
dle mých laických vědomostí, měla by být páska z vnitřní i z vnější strany? Okna si budem začištovat sami,
mám obavy, abychom něco nezanedbali. Pokud tomu tedy dobře rozumím, že pásku stačí dát po montáži oken?
Pro inspiraci, ted mi montovali okna.
kejik.papricka.cz/...
Výrobce pasky tremco-illbruck.cz/...
Asi 60 + 60 m pasky (zevnitr a zvenku) vyslo i s montazi na 3700Kc. Pouzivaji jednu pasku na interier i exterier, jedna se o jednostranne paropropustnou pasku ktera se otoci tak aby pary mohly odchazet vzdy smerem z peny ven. Smerem do peny je paska parotesna.
Děkuji za názornou a praktickou odpověd´ , ted´ vidím , že by to po montáži dávat byl asi problém. Vy to tam máte podsunuté
a já myslela, že se to lepí do eLka.
Jde to tak i tak, pokud se vlepi po obvodu ramu pred montazi tak jak to mam ja, staci udelat špalety jen 5mm prez okraj ramu. Pokud se paska lepi dotatecne jak rikate "do eLka" tak musite mit špalety vetsi, musite schovat tu pasku na ramu.
Prvnimu reseni verim vice co se tyce trvanlivosti. Pena pasku v ramu pekne primackne. Pri dotatecne montazi "do eLka" nevim nevim jestli to bude na okne moc dlouho drzet.
dela jsem tak i tak z jednoducheho duvodu u prvni varky oken jsem se nedostatecne informoval a u druhe jsem to uz dal do ramu.
muzu vas vsechny ujistit, ze co se tyce pasky od Hasoftu tak drzi a drzi fest i po dvou letech. Nejdulezitejci je mit cisty, suchy atd. vsak to vsichni znate podklad.
zeptej se prodejce proc neni dulezita at ti to vysvetli. Ver tomu, ze nevyscetli.
Pokud das pasku az po montazi pocitej, ze bude muset byt okno zapraveno cca 15mm.(paska+lista)
...že prý ta pěna kolem oken vlhkost nepříjímá. Tak nevím, že by to pro prodejce bylo moc práce a malý kšeft?
Pokud by se páska dala jen jen z jedné strany, je důležitější vnitřní strana nebo vnější? Sorry, že se v tom pořád tak hrabu,
ale okna měním jednou za život, tedy aspon´ doufám a názory jsou různé.
Páska by se měla přilepit před montáží, pak je to docela drbačka. Z vniřní strany parotěsná, z vnějšku paropropustná - aspoň tak je to předepsané normou. Kutilové vnitřní pásku nahrazují akrylátovým tmelem.
Co se stane když ji nedáte? Možná nic, možná budete mít po letech problém s vlhkostí, záleží na spoustě okolností. Páska by měla zevnitř zabránit pronikání vlhkosti do spáry a vnější by měla případnou vlhkost odvětrat.
Divím se, že to nechtějí udělat, bývá to naopak pro ně dobrý kšeft. Třeba to běžně nedělají a tak to neumí.
No nevím. Byl jsem svědkem výměny oken v paneláku. Nějaký rádoby řemeslník, asi bývalý holič. Vloni 2008/2009 voda tekla po oknech, zdi plesnivěly.
Jiný řemeslník si s tím opravdu "vyhrál", co mohl vyboural. Pod okny vytahal železné L profily (tepelný most) znova řádně zapěnil, (bylo vidět na ulici), ale pásku taky nepoužil a ani neznal její použití. Špalety jou zaštukovány. Pěna pochopitelně není vidět.
Na baloně pod Ytongem (okno znova podezděno) řezal drážku, aby se přerušil tepelný most. Výplň nad balkonovým oknem (z těch okenních profilů) je též přelepena 10 cm izolací. Z vnitřní strany v bytě je styk stropu s nadokenní výplní je strop opatřen páskem 1 cm izolace do úrovně omítky.
Totiž toto byly nejkritičtější místa, neboť asi balkony v paneláku tvoří tepelný most jak u stropu tak u podlahy.
Výsledek značné zlepšení. Letošní zimu se okna rosily po okrajích na skle. Za to nejspíš může hlinikový rámeček. V největší zimě se i rosil pevný profil mezi okenními křídly. Možná nevhodný okenní profil. Mírně plesniví tmel mezi parapetem a oknem. Za to nejspíš může stékající voda na parapet a nevhodný tmel.
Ovšem na co se ptáte, jak by se projevilo nepoužití paropropustné a parotěsné pásky nemohu s určitostí odpovědět.Kolem oken zdivo špalet je naprosto v pořádku.
pásku nařizuje ČSN.
Mohl bych napsat knihu výmluv od firem, proč dělají špatně ale oni to neví, páč to dělají furt a nikdo si nestěžuje.
Po montáži to lte, ale hůře se provádí. Odborné firmy na kvalitním domě URČITĚ použijí pásky. Ale když přijdete na stavbu a chce se Vám brečet za zpackanou práci, lituji investora.
Zrovna dneska na dvou podobných stavbách. Jeden investor měl smůlu, firma již dostala zaplaceno, ale ten druhý se rozhodl, že jim nezaplatí, dokud to nepředělají podle pokynů.
Dobrý den, můžete prosím napsat a jakou normu přesně se jedná? U mě se při montáži z pásek vymluvili, že pro rekonstrukce jsou zbytečné a "udajně ani nejdou nasadit", Faktem bylo, že by se musely předělat venkovní špalety tak jsem to nehrotil. Vlhnutí jsem přes zimu evidoval u jednoho okna, vyřešeno zasilikonováním krytky venkovniho parapetu, kudy procházela vlhkost. Ale jestli je to v nomě tak jim to aspon omlatim o halvu podvodníkům a budu mít páku, kdyby to v ještě vlhlo.
A ještě dotaz, je vhodné opravené venkovní špalety před malováním napenetrovat?
Díky.
To by mě taky zajímalo, co to je za normu, pokud by to bylo v normě, musely by to montážní firmy dělat automaticky,
ale jak je vidět tak se do toho nehrnou. Čím to je?
ja treba nevim jak je to napsane v norme a ani me to nezajima. Staci jen zapremyslet co se stane po oriznuti PUR peny a co se stane, kdyz se dostane vlhkost do PUR peny. Jinak receno vlhka izolace neni izolace.
můžete mít pravdu, ale mě ta norma stejně zajímá, jestli fakt existuje a milancukrar najednou mlčí.
Pujcena citace:
V normách patrně není žádné konkretní ustanovení o nutnosti překrytí spáry okna parozábranou. Konkretní požadavek však vyplývá z vyhl.č. 291/2001 Sb, §2,odst. 1, 2a, 2b, kde je uvedeno, že tepelně technické vlastnosti staveb.konstrukcí a budov musí zajišťovat požadovaný tepelný stav a nízkou spotřebu tepla při vytápění. To je splněno tehdy /odst.2/, když stavební
konstrukce jsou navrženy tak, že
a) mají minimálně takový tepelný odpor, že na jejich vniřním povrchu nedochází ke kondenzaci vodní páry,
b) u nich nedochází k vnitřní kondenzaci vodní páry nebo jen v množství.které neohrožuje jejich funkční způsobilost po dobu předpokládané životnosti.
Okenní spáry a dnes běžně používaná technologie osazování oken-okno mechanicky zakotveno, zapěněno PU pěnou a překryto vrstvou omítky-je z pohledu výše uvedené vyhlášky krátkodobým řešením a rozhodně nezajistí funkční způsobilost po celou dobu předpokládané životnosti stavby /okna/.
Při běžnem provozu domácnosti /vaření,praní a jiné/vznikající vlhkost začíná kondenzovat v místech s nízkou teplotou a tou je právě připojovací spára okna.Dalším zdrojem vlhkosti ve spáře je možnost zatékání vody z vnější strany okna. Protože materiál PU pěny ve spáře je nasákavý a vlhkost v něm zůstává,což je zdrojem tvorby plísní, prasklin v omítce a následně pak začnou klesat tepelné i zvukové izolační vlastnosti. Tuto běžně používanou technologie osazování oken- bez parotěsného oddělení interierového prostoru od připojovací spáry a zabránění zatékaní do spáry z vnější strany-lze hodnotit jako nevyhovující shora citované vyhlášce.
Provedl jsem osobně mnoho poptávek na kompletní dodávku plastových okem a bohužel pouze jedna firma nabídla osazení okem s parotěsnou zábranou "systém i3". Kvalitní okna s 5ti a více komorami a sklem s U=1,1 jsou tak dosavadní technologií jejich montáže degradována a je načase, aby velcí investoři a ostatní stavebnící požadovali po dodavatelích oken a jejich montážních skupinách takové montážní postupy které vyhovují shora uvedeným ustanovením vyhl. 291/2001 Sb.
norma rika zabranit vniknuti vodnich par a je jen na tobe jak to udelas a co pouzijes.
V podstate muzes pouzit na vnitrni stranu pruh parotesne folie a na vnejsi stranu difuzku atd. , ale proc kdyz se dela jak vnitrni tak venkovni paska.Je pravda, ze nekde a nekteri vyrobci maji silene ceny, ale da se koupi za rozumne penize se stejnym efektem.
napr.
rybano, mlčím, páč jsem mimo o víkendu počítač. (zatím ještě 11 let)
ČSN 730540-2 na internetu ale nejde stáhnout, musíte si jí koupit. (k čemu Vám to bude?)
v zákoně zákon 406/2000 Sb se opět zmiňuje
a další. Všichni oknaři o tom vědí, proč to nenabízejí? to je jen na nich a na znalosti.
Dávat - nedávat, pít - nepít alkohol
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.