Nejste přihlášen/a.
Která okna zadrží více tepla těsné špaletové jedno sklo na okně venku a jedno na okně uvnitř anebo plastové a trojsklo.
Špaletové moc tepla nezadrží. Skla jsou daleko od sebe, takže se tam už uplatňuje i přenos tepla pohybem vzduchu. Skla nejsou pokovená jako u izolačních (dvou-tří) skel, protože pokovení je měkké a je jen na vnitřní straně. Tedy přes ně projde více tepelného záření ven, zatímco u pokovených se odrazí zpět. A samozřejmě u špaletových není ani argon a ani pohlcovač vlhkosti, takž ej etam vlhký vzduch, které lépe vede teplo.
Škoda, že jste se neodvážil ty nesmysly uvést na pravou míru. Optimální mezera mezi skly je řešena např. v odkaze a tam docházejí ke 12-15 mm:
Proč bych se neodvážil,já vycházím vždy zásadně z praxe a zkušeností.tabulky a výmysly ,,technikú,,kteří většinou nemají praxi ,ale jenom školu mne nezajímají,co mne zajímá je skutečnost jak věci fungují v praxi,proto,tvrdím,že věta o tom jak špaletové okna nedrží teplo je nesmysl,samozřejmě když se to umí,a žádný vlhký vzduch tam nemáme,kde by se taky vzal
žejo ,prúměrná vlhost je cca 55 proc a to žádná vlhkost ve skutečnosti není..Možná u starých netěsnících,kdykoliv ukážu na severní moravě.
to moje je vždy lepší, jak někoho jiného.
...,já vycházím vždy zásadně z praxe a zkušeností....
...tabulky a výmysly ,,technikú, kteří většinou nemají praxi, ale jenom školu mne nezajímají,...ale co ti, co mají i praxi a vědějí toho více, jak Vy?
Někde jsem viděl, jak si tam někdo dal komůrkový polykarbonát a každou třetí komůrku měl vyplněnou nějakým bílým rounem (vypadalo to kosmicky, ani nepotřeboval záclony), pak by se dalo souhlasit ![]()
Moc mi není jasné proč má špaletové okno dvojskla ,ale budiž,máme špaletové v roubence,na každé straně jednosklo,dobré těsnění a nedám na ně dopustit.
hanys, já si taky zrenovoval špaletová okna, doplnil speciální těsnění, utěsnil jak to nejvíce šlo..
Po letech dal trojskla a taky si to nemůžu vynachválit. Do té doby jsem chválil opravená špaletová...
Milé děti, asi takhle. Na oknech nejvíc izoluje vzduch. Ovšem vzduch nehybný. Je-li vzdálenost skel mnoho centimetrů, dojde k vytvoření cirkulace, která nepříjemně dobře přenáší teplo. U teplého vnitřního sklo vzduch stoupá a u vnějšího ochlazovaného klesá. Takže poněkud paradoxně tenší vrstva vzduchu u dvoj či víceskel izoluje lépe, protože v ní nedojde k vytvoření cirkulačního víru.
tenší vrstva vzduchu u dvoj či víceskel izoluje lépe***je pravda, že stojící vzduch izoluje více, jak proudící vzduch..
dvojskla, trojskla, čtyřskla, plněná plynem Argonem, či Kryptonem jsou samozřejmě to nejlepší...
Máme dřevěné špaletové okna, vnitřní a venkovní části jsou dvojskla. Takže 2x2=4 skel. Čtyřskla! Docela tepelně účinné, aji dobré proti tepelným mostům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.