Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám takový dotaz, pronajímatel mi chce zvýšit nájemné o více jak 20% skoro až 80% což podle zákona ani nejde, nejvíce lze snad o 20% za 3 roky, což jsem se dočetl, ale nevím, brání se že zvyšuje cenu za sluřby ne za nájem, ano souhlasím o těch 20%, ale ne více, má na to právo? Do nájemného přeci spadají i ty služby, ohřev vody, výtah, svícení na chodbě atd?
"Do nájemného přeci spadají i ty služby"
To se ovšem mýlíte. Nájemné a služby jsou zcela rozdílné platby. Nájemné se podle zákona smí zvyšovat jednou za 3 roky o 20 % a je to příjem pronajímatele. Ceny služeb se v poslední době zvyšují o mnoho desítek % a pronajímatel je v podstatě jen zprostředkovatel, který vybrané částky přeposílá jednotlivým poskytovatelům služeb. Platby za služby se upravují podle skutečně vynaložených nákladů a není to příjem pronajímatele, jejich cenu nemá žádnou možnost ovlivnit.
milancukrar - Jasně, já jen chtěl jednoduše vysvětlit, že zvyšování nájemného nijak nesouvisí se zvyšováním cen za služby.
Vím jak jste to myslel s tím zvyšováním, ale přesně to je:
Navržení zvýšení nájmu musí být písemné a jen jednou ročně. Potom je tam další limit, a to jsou tři roky. Zvýšení nemůže přesáhnout 20% hranici, a to i v rámci zvýšení, ke kterému došlo v posledních třech letech
§ 2249(1) Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží
Nájemné je za plochu bytu, služby jsou zvlášť takže např. 10000,- nájem +300,- voda+výtah+topení+ ovětlení spol. prostor atd.
Zkusím to - pro odborníky možná příliš laicky, ale snad pochopitelně pro tazatele.
Nájemné se skládá z několika položek a ty položky jsou dvojího druhu. Jedny se spotřebují celé tak, jak je zaplatíte (pojištění domu, úklid společných prostor, fond oprav...), a druhé platíte zálohově a podle spotřeby se jednou za rok vyúčtují.
K tomu se platí zálohy na elektřinu v bytě, tu, kterou spotřebujete svícením, ledničkou, pračkou... a ty se platí poskytovateli elektřiny (např. EON). Pokud máte plynový sporák nebo plynové topení, platí se i zálohy na takto spotřebovaný plyn.
V nájemném se platí zálohy za teplo, teplou vodu, studenou vodu a elektřinu v domě. Teplo (topení) a ohřev teplé vody pochází často z plynových kotelen a víme, že zálohy na plyn byly kvůli jeho narůstající ceně zvyšovány.
Měl byste vědět, ve které složce nájemného došlo k takovému zvýšení. Nevidíme Váš rozpis služeb (dostáváte něco takového?). Pak se o tom můžete s pronajímatelem bavit.
Je možné, že pronajímatel využil blbé situace a navýšil Vám částku, kterou si nechává (a měl by ji přiznávat na FÚ). Ale i to byste měl vědět.
Vím, že neodpovídám úplně přesně a odborně.
Já to mám rozepsáno takto v minulosti jsem to měl na rok vždy, teď jsem to měl po 3 měsících, protože chtějí na baráku, dělat nějaké velké úpravy a každeho budou chtít pak stejně vystěhovat, jde o to že chtějí zvednout služby o 73% asi to je, což je celkem zničující.
Ano děkuji, jenom bych to tedy upřesnil, nájemné zůstává stejné pořád, zdražují se služby, to nám chce majitel zvýšit s tím i souhlasím a chápu to, jen jde o to že skok téměř o 7000 za měsíc je dost se mi zdá a nepřijde mi, že by barák protopil o 50000 +- více za měsíc, to se mi zdá trošku přehnané, souhlasil jsem se zvášením o 20% i na služby, bylo by to asi o 2000 íce než doteď to mi přijde férové si myslím a myslím že o 2000 navíc neprotopím a mimi to nemáme asi 5 let vyučtování veškeré služby v baráku, voda, plyn, osvětlení, nic, elektriku si platím zvlášť.Uvidím co mi napíše majitel přes firmu která to obstarává, no dnes raději napíšu na mail majitele osobně a nějak se s ním budu chtít dohodnout.
nájemné zůstává stejné pořád,***tak to je v prořádku,
zdražují se služby***to je možné a správné, toto není limitované žádným zákonem, ani to být nemůže. Páč když zdraží službu elektrika o 100%, musíte mít i Vy službu zdraženou. Žádných 20%, jak se domníváte.
Již Vám zde bylo vysvětleno, že nájem je chráněn zákonem, služby nikoliv.
1) zálohy na služby muže zvýšit o kolik chce od dalšího měsíce, pokud to pisemne odůvodni. Elektřina i plyn muže zdražit klidně 4nasobne - pokud někomu skončí fixace! Tedy klidně o 400% ze dne na den, žádný problem...
Nic s tim neuděláte než jen ze di zo necháte doložit a odůvodnit - ceník před a ceník po, anebo je odmítnete a odstěhujete se... v panelákově je zdražení tepla jen 5% meziročně třeba
2) nájemné muže zvýšit podle smlouvy - o inflaci nebo dohodou
ale já si myslím že mě měl prvně informoval že bude zvyšovat a o kolik aspoň pár dnů předem
O kolik dní předem to chcete vědět?
Je potřeba rozlišovat zvýšení nájmu, to je možné pouze nové smlouvě, kterou ovšem jste vázána zpravidla opět na celý rok.
vs zvýšení záloh za služby, to je možné kdykoliv, viz zákon:
§4 Výše záloh za služby a způsob změny jejich výše
(4) Poskytovatel služeb má právo změnit v průběhu roku měsíční zálohu v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodů, zejména změny rozsahu nebo kvality služby. Změněná měsíční záloha může být požadována nejdříve od prvního dne měsíce následujícího po doručení písemného oznámení nové výše zálohy. Změna výše měsíční zálohy musí být v oznámení řádně odůvodněna, jinak ke zvýšení zálohy nedojde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.