Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Atmos DC25S - teplota aku nádrží

Od: andula01* odpovědí: 18 změna:
Zdravím,už delší dobu řeším problém s natápěním 2ks 750L aku nádrží kotlem Atmos DC25S ( dřevem ) + Laddomat 22.. Aku nádrže jsou zapojeny seriově , 1 tep. okruh s radiátory a 160TUV.. Čerpadlo na Laddomatu je nastaveno na rychlost 3.. Problém nastavá,když teplota na druhé nádrži,dále od kotle,vystoupí nad 78C.. První nádrž je natopena na cca 85C nahoře+83C dole ; druhá nádrž 81C nahoře,dole 78C. Na kotli je 90C,na Laddomatu také 90C i na výstupu.. Při 78C se pravděpodobně začne míchat ohřátá voda z aku s vodou z kotle 90C a v ten moment teplota kotle vyletí ke 100C,kdy se kotel začne dochlazovat vodou z řádu.. Natopení aku na 90C je v tomto případě nemysletelné.. Existuje způsob,jak natopit aku na 90C bez "vytopení" kotelny? Děkuji za odpovědi

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Chladící smyčka otvírá při +- 97 °C . Když vezmu v úvahu tepelný spád,přesnost měření , umístění čidel a podobně, podle popisu funguje všechno jak má.

tm
Mám taky atmos 18 a v návodu se píše, že smyčka se aktivuje asi při 90 st. Zároveň se píše, že se má topit na 90 st. Asi je to plus minus autobus. V každém případě mám v kotli nejčastěji 65 až 80 st, jinak bychom běhali doma asi nazí... natopim bojler, akumulacku a co pak...

Přímo v manuálu chladící smyčky je( podle typu) otevírací teplota 95 - 97°C .

Mohlo by fungovat snížení teploty na ventilátoru - kotel by dobíhal s menším výkonem tudíž pomaleji

hodnocení

0x

Nejsem topenář, ale z tvého popisu mi rozumná odpověď nevychází.

Voda z akumulačních nádob se musí míchat s vodou z kotle neustále. Jinak by se kotel neochlazoval a aku nádrže by se neohřívaly.

Popisuješ že v ten moment teplota kotle vyletí na 100°C. To není možné. Teplota kotle se nedokáže tak prudce změnit. Já když roztápím kotel, tak mi trvá půl hodiny než vodu v kotli ohřeju na 65°C. To je nárůst teploty o 1,5°C za minutu. Ty popisuješ změnu teploty 90°C na 100°C a ta by normálně měla trvat něco přes šest minut.

Můžeš zkusit přikládat pomaleji, aby v kotli nebylo tolik energie.

Ale vybavuje se mi jeden pokus, kdy voda v uzavřené sklenici začne vřít při teplotě vyšší než 100°C, kdežto voda v neuzavřené sklenici vaří při teplotě těsně pod 100°C.

Takže z tvého popisu mi vychází, že se v soustavě v tom okamžiku sníží tlak a tím dojde k varu vody při nižší teplotě. Zkontroluj jestli se ti v tom okamžiku neotvírá tlakový pojišťovák. Ten by mohl způsobit pokles tlaku.

Proč se to u tebe stává, to musí zjistit topenář přímo na místě.

hodnocení

0x
Nakreslete hydraulické schéma propojení aku nádrží, kotle, radiátorů atd. Provozovali jsme víc jak 10 let kotel s nádržemi dohromady cca 2800 litrů a to bez problémů... Takže vaše propojení?
doplněno 11.12.22 11:36: Podívejte na obr.18, jak máte propojeny mezi sebou nádrže a vývody na další prvky... Hlavně záleží na propojení nádrží, pokud jsou jen v sérii, je problém... av-s.cz/...
andula01*
hodnocení

Ještě je nutno podoknout,že nejsem topenář,ale se systémem se teprv seznamuji.. Po přechodu z Viadrusu a samotíže je přechod na Atmos s aku trochu jiná liga.. Zapojení odpovídá obr.č.17.. Přetopení se děje v případě,kdy na teploměru 2hé aku dole je 78C a na teploměru Ladomatu "pripojení z topného systému ( akumulace ) se teplota začne rovnat 78C ( podle mě jde o zpátečku z aku.? ) .. V tomto případě se teplota na kotli začíná zvedat ke 100C,kdy při 97C začna fungovat dochlazovací smyčka.. Tzn. natopení obou aku na 90C je nemožné.. Děkuji

Pri kolika stupnich se vam vypne ventilator a zavre ae privod vzduchu?
andula01*
11.12.22 15:48
hodnocení

Na 90C..

Tak to zkuste trichu snizit at vam to nevyleti na 100 st a stiha se vychlazovat. Coz musi stihat, pokud neni problem s padomatem, tak jde do kotle voda 78 st a cerpadlo na 3st ho musi vychladit.

hodnocení

0x
O pár stupňů výše lze pomocí výměny thermopatrony v laddomatu.
Laddomat je oběhové čerpadlo a třícestný směšovač v jednom, směšovač otvírá vložka s pístkem podle teploty a ty se dělají v několika variantách a určují teplotu vstupní vody do kotle.
Ale pokud máte místo je lepší přidat další akumulačku.
andula01*
hodnocení

Výměna thermopatrony mě napadla taky.. S variantou další aku jsem taky počítal,ta by ale musela být cca 5m od kotle.. Anebo jiné místnosti..

andula01*
hodnocení

Problém vyřešen - byla vadná termopatrona v Laddomatu,resp. po výměně patrony za 78° a přivřením vrchního kulového ventilu na 45°,jak je mj. uvedeno v návodu Laddomatu se nyní,AN nahřejí na 90C,aniž by teplota kotle vystoupala nad 97°C a kotel za začal dochlazovat přes chladící smyčku... Děkuji všem za komentáře..

vinnca
hodnocení

0x
Nemuzete sem hodit foto vaseho zapojeni?proc nadrze nemate paralerne?
andula01*
hodnocení

AN jsou zapojeny paralerně,ne seriově jak jsem se mylně domníval.. Problém je vyřešen výměnou termopatrony v Laddomatu. Původní 72C byla vadná..

Proc 78st patronu?
andula01*
hodnocení

Byla přibalena k Laddomatu.. Je lepší tam dát 72C? Teď jsem si všiml,že na kotli je 90C,ale na Laddomatu 80C - na obou připojení od kotle,na připojení z AN je 55C.. Může to být patronou nebo přiskrcením vrchního kul. ventilu na 45°?
Ta patrona začíná otevírat směšovací ventil o 5st méně než je její jmenovitá hodnota a plně otevřená je o 5st více.
Jestli na laddomatu je 80 vstupní voda do kotle a patrona je 78 pak funguje jal má.
Ten přiškrcený ventil mezi vystupem kotle a laddomatem je kvůli tomu aby vstupy směšovače byly hydraulicky přibližně vyrovnané.
No ja nevim. Z logiky veci by mel kotel jet na jmenovity vykon pri urcitem spadu. Ten spad je idealni kolem 15 stupnu, aby se dobre vychlazoval a predaval teplo. Jenze kdyz si to spoctete , tak to moc nevychazi a kotel jede porad s pootevrenym laddomatem. Aby se poradne vychladil, tak se musi pres kotel tocit velky objem vody. Pak se i blbe vrstvi voda v aku. Ale zalezi. Pokud jste spokojem tak to je ok

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]