Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkovaní spoluvlastnictví

Od: ondrav odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, mám dotaz ohledně nedávného incidentu, který se mi stal. Jakožto vlastník bytové jednotky v panelovém domě mám i právo na část pozemku okolo něho (jedná se o parkovací stání). Je zde 10 bytových jednotek a 6 parkovacích míst. Na schůzi, na které jsem nebyl přítomen z důvodu, že jsem byl v práci, bylo odsouhlaseno a zapsáno do stanov bytových členů/vlastníků bytových jednotek. Že si rozdělily parkovací místa podle podílu. A mě je tak zamítnuto tak parkovat na pozemku a byla na mě skoro zavolána i policie nájemnicí, které jsem údajně stál na místo. Můj dotaz je, jestli se dá s tímto něco dělat a jestli je to i ze zákona v pořádku? Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vylucnym uzivanim se meni podily na spolecnych prostorach a je potreba je nechat zapsat v katastru. To se deje na zaklade zmeny prohlaseni. Coz je dokument specifikujici jednotlive bytove jednotky a spolecne casti.

Zmena prohlaseni je dvojstupnova. Nejprve musi byt odsouhlasena vsemi vlastniky, kterych se zmena tyka. Budeme-li predpokladat, ze spoluvlastnictvi parkoviste je soucasti vlastnictvi bytove jednotky jak je bezne, pak jste i Vy dotceny vlastnik, jelikoz mate ke spolecnym castem prava (napr. pravo uzivani spolecnych casti domu), stejne jako povinnost (napr. podilet se vysi sveho podilu na udrzbe).

V druhem stupni je pak schvaleni zmeny prohlaseni vetsinou hlasu vsech vlastniku jednotek.

-

Zadne stanovy toto nemuzou nahradit a pokud k postupu vyse nedoslo, pak o zadne vylucne uzivani nejde.

ahoj*
hodnocení

1x

Co to znamená že byla skoro zavolána policie, to je něco jakože jsem skoro těhotná? Tak buď ano nebo ne. Nic mezi neexistuje.

hodnocení

1x
Ono je třeba napsat, ci8ten pozemek hlavně je.

krtek6
hodnocení

0x

No dá...

1) žádné stanovy nemohou určovat či nějak manipulovat s podíly na domě a jeho přilehlých částech

2) s odkazem na bod 1 tohle řeší tzv. prohlášení vlastníka, což je dokument k jehož "přepisování" a úpravám je potřeba 100% souhlas všech majitelů a dokonce si troufám tvrdit, že tu změnu musí provést notář

3) s odkazem na bod 1 a 2 je tedy nějaké rádoby hlasování neplatné :)

Jenže tady se nemanipuluje s podíly ani s prohlášením vlastníka! Pouze se dává část společných prostor k výlučnému užívání jednomu vlastníkovy. Tzn. určité parkovací místo jednomu vlastníkovy a toto lze na schůzi bezproblémů schválit. Je to stejné jako se často řeší že se někomu pronajme kočárkárna aby si tam udělal posilovnu nebo dílnu, pokud to schválí většina tak to platí.

Pokud se odhlasovalo přidělování podle velikosti podílů asi máte malý podíl a holt na vás nezbylo. Pokud se místo chcete pokusit získat máte dvě možnosti, buď uplatíte někoho kdo ho získal aby vám ho přenechal a nebo přesvědčíte většinu aby se odhlasovala změna v systému přidělování a místa se přidělovala podle jiného klíče. Namátkou třeba podle délky vlastnictví bytu, případně kdo zaplatí větší roční pronájem místa do fondu.

Taalla. Hloupost.

Mozna muzes nekomu neco prenechat k uzivani na zaklade dobre vule a dohody, ale pak nejde v zadnem pripade o vylucne uzivani dle zakona, ktere zaklada zmenu podilu na spolecnych castech. A tedy ten tvuj postup muze fungovat pouze tak dlouho, dokud jsou s tim vsichni v pohode.

Zadne schvaleni na schuzi ale nemuze nikomu kratit jeho vlastnicka prava (v tomto pripade na spolecnych castech). To lze pouze s jeho souhlasem - a tedy v danem pripade se souhlasy vsech vlastniku.

Přesně tak, usnesení vlastníků nemůže poškozovat jednotlivé členy. To by se společenství vlastníků mohl usnést, že všechny platby bude platit jeden člen.

ahoj*

Mylite se, vzdyt uz jsem to napsal - vyloucit ho mohou, vylouceny muze pozadovat kompenzaci.

Bězně se na schuzi schvaluje pronájem kočárkáren jednomu vlastníkovy za simbolický nájem a tohle je analogicky stejný postup pouze se jedná o parkovací místo. Ano spravedlivé by bylo místa losovat nebo přidělovat podle pořadníku seřazeného podle délky vlastnictví bytu. Takto se u nás přidělují sklepní kóje kterých je méně nežli bytů.

ahoj*

@talla jak pravím, pokud jsem znalý vlastník, a mám minoritní podíl a jsem vyloučen (příklad se 7 místy a 10 spoluvlastníky), tak jsem schopen právně docílit kompenzace za vyloučení, například:

* parkování se klasicky klasicky pronajme (formálně přenechá k užívání) za cenu obvyklou nebo tržní těm, kdo o to stojí (lhostejno, zda vastníkům nebo cizím) a peníze jdou do "fondu oprav" - cenu je nutno nastavit tak, aby se využilo maximum míst, ideálně dražbou

nebo jednodušeji

* ti vlastníci, kdož místo budou užívat, mi musejí zaplatit za můj podíl v metrech cenu nájmu obvyklou v místě a čase (a logicky i dalším vyloučeným), cenu obvyklou na m2 stanovit na základě prohlášení realiťáka či odhadce a přepočítat na můj podíl...

Vymáhat zpětně to asi nepůjde, neboť vždy mohou říci: tak si to užívej sám...

Pokud je to opravdu přiděleno písemným usnesením či dokonce stanovami (nevěřím), tak by asi šlo nárokovat od toho dne. Tazatel ale neví nemá.

Každopádně: Není možno vyloučit spoluvlastníka z užívání bez náhrady, s jakousi symbolickou korunou do fondu (fakticky dražba viz výše) souhlasit nemusí a sám může nabídnout víc, své užívací právo pak může klidně zobchodovat (přenechat jinému)... Vigilantibus iura scripta sunt.

krtek6

@taalla: tak leda prd...cokoliv co je definováno jako společní vlatnictví se dělí dle prohlášení vlastníka...a pokud je něco přenecháno do výlučného vlastnistcí tak to musí být zaneseno v prohlášení vlastníka...typický příklad jsou balkony...nebo ty si myslíš, že když si na schůzi odhlasuje 70% vlastníků, že balkony budou přístupné 100% vlastníků, tak že soused ti bude chodit na "tvůj" balkon, protože to schůze rozhodla? kde žiješ*bzum*

re4zon
hodnocení

0x
Vyjadrim se trochu k necemu jinemu, nez ostatni. Pokud jde o soukromy pozemek a vyhrazena stani, muze vam byt celkem ukradene, jestli nekdo z najemniku zavola policii. Tu zajima dopravni znaceni, pripadne obecna uprava. V zadnem pripade nebude a ani nemuze resit, co si kdo odhlasoval na schuzi. Tedy dokud tam nebude dopravni znacka s urcenim konkretni RZ nebo jinym upresnenim, komu je stani urceno, parkujte si tam dle libosti. Jestli se jim to nelibi, muzou se ostatni vlastnici soudit. Nebo vas zkusit odtahnout na vlastni naklady a na vlastni riziko (coz se jim muze seredne vymstit).
ahoj*

Obávám se, že pokud je to někde na dvoře, a nebude to veřejná komunikace, tak tam policie ani nebude nic řešit, i když jsi tam tu značku dají :)

re4zon
Pokud je to na uzavrenem dvore, tak je vymahatelnost znacky 0 (propichane gumy od ublizenych sousedu nepocitam). Pokud je stani verejne pristupne, pak umisteni znacky podleha schvalovacimi procesu a stoji to nejake penize. A jestli je nekdo tak drzy, ze si ji tam da sam od sebe, riskuje slusny flastr..

ahoj*
hodnocení

0x

Pokud tě máme uvěřit aniž jsi doložil usnesení nejvyššího orgánu SVJ, tedy shromáždění, tak je to takhle:

Pokud jsi se stal vyloučeným vlastníkem, protože nechodíš na shromáždění a kašleš na to, no tak můžeš zkusit písemně požádat o náhradu za vyloučení, v ceně obvyklé, musíš si to určit podle toho, jaký máš podíl a ... ceně obvyklé v místě a čase za parkovací stání...

... A musíš to udělat správně :) správně tak, aby jsi to mohl zažalovat, protože oni ti pravděpodobně neodpoví. Takže já bych tu výzvu udělal rovnou formou před žalobní výzvy :)

nicméně pokud sama máš takový dotaz, tak tomuhle vůbec nerozumíš a je to práce pro advokáta, což se ti absolutně nevyplatí...

Protože je pravděpodobné, že obvyklá cena za užívání pár jednotek m2 (ty pravděpodobně nemáš ani nárok na celé parkovací stání když jsi byl vyloučen asi máš malý podíl) za rok někde v horní Dolní bude nejspíše pár desetikorun za rok... (beru že obecní se prodává za 50/m2, co jsem tak letos četl pár obecních tabulí)...

hodnocení

0x
Pokud je 10 bytů na 7 parkovacích míst, pak než někoho vyšachovat, by mi přišlo víc fér přidělit ta místa na počet dní v měsíci podle podílu
vlastnictví, tedy že byste např. vy to místo užíval každých prvních 10 dní v měsíci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]