Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou elektrickou řetězovou pilu

Od: honza333® odpovědí: 5 změna:

Chystám se koupit elektrickou řetězovou pilu. Předpokládané použití - palivové dříví cca 10m3/rok, borovice/smrk průměr do 25cm. Peněz není mnoho, ale zase bych nerad aby se rozloučila už po 5-ti metrech a abych se nadřel víc než kdybych to řezal ručně. Takže hypermarketová šidítka za 1500,- vylučuju. Co doporučíte? Měl jsem vyhlédnutou makitu UC 3520a, ale pak jsem si všiml, že má tloušťku vodícího článku řetězu jen 1,1mm, narozdíl např. od té slabší od Narexu mající 1,3mm. Jelikož tomu houby rozumím, tak nevím, jestli je to špatně nebo ne. Jelikož Narex ani Makita narozdíl např. od Bosche nemají řadu Hobby a řadu Profi, nevím, zda i tyto značky dělají hobby nářadí, akorát se k tomu nehlásí.

doplněno 25.04.10 09:09:

.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

0x

Makita je dobrá.S řetězem si nelamte hlavu je z kvalitní kalené oceli.

raadek*
Makita pily nevyrabi. Je to znacka Dolmar, ktera pod Makitu patri. Bohuzel oznaceni pil neznam, tak se zamerim na Dolmary. Prvni s sirkou drazky 1,3mm je Dolmar ES2030A a tomu odpovidajici oznaceni Makity, kterou vam zdeli na prodejne. Vyhodou 1,3mm je vyssi rezny vykon a vyssi zivotnost retezu. Nevyhodou vetsi zaber = vice pilin = vyssi vykon motoru pri srovnatelnych retezech. Na palivove drevo je samozrejme lepsi 1,3mm. Osobne bych dal prednost Dolmaru (Makite). R.
doplněno 21.04.10 14:25: Tak ten Dolmar ES2030A = Makita UC3003A

repak*
hodnocení

0x

Narex mám 10? let, řežu ale spíš příležitostně, ale taky občas do hlíny apod., Za tu dobu jednou odešlo velké ozubené kolo v převodu, které jsem si vyměnil sám (cca 300,- Kč). Lištu mám druhou.

jjjj
hodnocení

0x

Makita a Dolmar jsou naprosto stejné pily jen v jiné barvě, Dolmar je malinko levnější. V podstatě řezná část pochází od Dolmaru, elektrická část od Makity (=ideální kombinace). V současnosti asi nejlepší volba na trhu je Dolmar ES21xxA / Makita xx30A (xx = délka lišty, na dřevo 25cm vám bohatě stačí i 30cm lišta) - motor v ose, jde sehnat do 4000,-Kč. Nižší modely s motorem do strany jsou taky dobré. Dobré je od začátku střídat 2 - 3 řetězy (asi nejlepší jsou od Stihlu, dobrý je i Oregon, na suché dřevo oblý zub). Důležitý je ostrý a správně napnutý řetěz, mazat nejlíp M6A (není ekologický = řezat nad plachtou a piliny pak spálit v kotli)

Řetěz 1,1 je dost choulostivý, na palivo je lepší 1,3

Narex není špatný, ale ta Dolmarka je o třídu lepší..

fidonet*
hodnocení

0x

Makita je amaterský TOP. V prosesionálním životě střed. Já na ní při nákupu nenarazil a nehodlal jsme hledat, tak jsem zakoupil BOSH. Za 4000,- je opravdu špička na tu cenu, a používám ji přesně jako vy. Na chatě s odhaden 10-15 kubíků ročně. Neváhal bych a koupil. Navíc 24 měsíců je dost času na to, aby se projevila :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]