Nejste přihlášen/a.
s manželem jsme se rozvedli a já se přestěhovala do bytu svého bratra, který byl v Německu.Byt bratra je státní a já jsem si u něj zřídila trvalé bydliště. Můj bratr byt zadlužil na obrovskou částku, chodili mu dopisy od lidí, kterým dlužil i od exekutorů, kteří vyhrožovali, že mu zabaví věci. Proto bratr zůstal v Německu, kde se mu dluhy na nějakou dobu ztratily z očí.
Já jsem se do jeho bytu nastěhovala před dvěmi a půl lety, ihned jsem si zřídila trvalé bydliště a dluhy, co na bytě jsou jsem začala splácet ze svého. Splatila jsem již velikou částku peněz,ale dluh ještě stále nějaký je.
Z počátku byl tento byt našich rodičů. Bratr pak na něj dostal dekret a byt se napsal na něj. Stále je jeho. Nyní se vrátil z Německa a nemá kde být se svou rodinou, našli si podnájem u jednoho známého, ale sem tam se mi zmínil, že byt je jeho a pokud bych chtěla, aby byl můj, mám mu dát sto tisíc a on jej na mě přepíše.
Tohle otřáslo už tak hodně se vztahy v naší rodině, jelikož mi to přišlo nehorázné. Byt dostal vlastně jen z vůle rodičů, zadlužil ho a teď si ještě dělá nároky.
Můj dotaz spočívá v tom: Chtěla bych se zeptat, smlouva mi končí příští rok v květnu. To budu v bytě bydlet již třetí rok. Jaké mám nároky na byt a jaké on, když si zažádám o dekret a následně o to, aby byl byt napsán na mě? Příjde mi hrozně nespravedlivé, že člověk, který udělá statisícové dluhy na bytě, odjede do Německa, aby se dluhů zbavil a pak přijede a chce jej zpět.
Není mi jasné, jaká mám práva, když jsem dluh pravidelně splácela, nemám kde jinde bydlet. Dluh bych byla ochotna splácet i nadále.
Ale jáká práva má můj bratr, když byt zadlužil, vyhýbal se soudnímu řízení odjezdem do Německa a teď jej chce zpět.
Mohu v bytě i nadále zůstat? A může mi být udělen v květnu dekret na byt?
Prosím poraďte mi, jelikož mi příjde hrozně nespravedlivé, abych musela v květnu byt opustit bez známky toho, že nemám kam jít a dluhy z bytu jsem pravidelně splácela ze svého.
Děkuji
0x
Nechápu jak může někdo zadlužit státní byt..? Státní byt neni přece osobním vlastnictvím,ale vlastnictvím státu.
Jak píšete že majitel je bratr..opět nechápu..majitel je stát a oba tedy jste nájemníci s trvalým pobytem tam..
To ,že za bratra splácíte dluhy, to byla si vaše dobrá vůle byt udržet ,abyste o něj nepřišli...ale akorát vám to asi otevřelo oči .Bratr se zahojil díky hodné sestřičce a odmění se tím ,že by jí ho prodal.
Na druhou stranu opět nechápu jak vám ho chce prodat...legálně to nejde,takže nějak mezi sebou si předáte peníze a on byt přepíše na vás ..Opět bych se bála podvodu z jeho strany...nejde to moc dobře právně ošetřit myslím..
Chci jen dodat ,že vycházím z původního že byt je státní..Pokud neni státní a již je bratra...pak jste se dostala do situace,kdy jste udržela bratrovi jeho majetek ..toť asi vše. A tím je bratr furt majitelem bytu a jakožto majitel s tím taky tak může nakládat..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.