Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké mám práva a nároky na byt?

Od: radka* odpovědí: 1 změna:
Dobrý den,
s manželem jsme se rozvedli a já se přestěhovala do bytu svého bratra, který byl v Německu.Byt bratra je státní a já jsem si u něj zřídila trvalé bydliště. Můj bratr byt zadlužil na obrovskou částku, chodili mu dopisy od lidí, kterým dlužil i od exekutorů, kteří vyhrožovali, že mu zabaví věci. Proto bratr zůstal v Německu, kde se mu dluhy na nějakou dobu ztratily z očí.
Já jsem se do jeho bytu nastěhovala před dvěmi a půl lety, ihned jsem si zřídila trvalé bydliště a dluhy, co na bytě jsou jsem začala splácet ze svého. Splatila jsem již velikou částku peněz,ale dluh ještě stále nějaký je.
Z počátku byl tento byt našich rodičů. Bratr pak na něj dostal dekret a byt se napsal na něj. Stále je jeho. Nyní se vrátil z Německa a nemá kde být se svou rodinou, našli si podnájem u jednoho známého, ale sem tam se mi zmínil, že byt je jeho a pokud bych chtěla, aby byl můj, mám mu dát sto tisíc a on jej na mě přepíše.
Tohle otřáslo už tak hodně se vztahy v naší rodině, jelikož mi to přišlo nehorázné. Byt dostal vlastně jen z vůle rodičů, zadlužil ho a teď si ještě dělá nároky.
Můj dotaz spočívá v tom: Chtěla bych se zeptat, smlouva mi končí příští rok v květnu. To budu v bytě bydlet již třetí rok. Jaké mám nároky na byt a jaké on, když si zažádám o dekret a následně o to, aby byl byt napsán na mě? Příjde mi hrozně nespravedlivé, že člověk, který udělá statisícové dluhy na bytě, odjede do Německa, aby se dluhů zbavil a pak přijede a chce jej zpět.
Není mi jasné, jaká mám práva, když jsem dluh pravidelně splácela, nemám kde jinde bydlet. Dluh bych byla ochotna splácet i nadále.
Ale jáká práva má můj bratr, když byt zadlužil, vyhýbal se soudnímu řízení odjezdem do Německa a teď jej chce zpět.
Mohu v bytě i nadále zůstat? A může mi být udělen v květnu dekret na byt?
Prosím poraďte mi, jelikož mi příjde hrozně nespravedlivé, abych musela v květnu byt opustit bez známky toho, že nemám kam jít a dluhy z bytu jsem pravidelně splácela ze svého.
Děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

slunicko1979*
hodnocení

0x

Nechápu jak může někdo zadlužit státní byt..? Státní byt neni přece osobním vlastnictvím,ale vlastnictvím státu.

Jak píšete že majitel je bratr..opět nechápu..majitel je stát a oba tedy jste nájemníci s trvalým pobytem tam..

To ,že za bratra splácíte dluhy, to byla si vaše dobrá vůle byt udržet ,abyste o něj nepřišli...ale akorát vám to asi otevřelo oči .Bratr se zahojil díky hodné sestřičce a odmění se tím ,že by jí ho prodal.

Na druhou stranu opět nechápu jak vám ho chce prodat...legálně to nejde,takže nějak mezi sebou si předáte peníze a on byt přepíše na vás ..Opět bych se bála podvodu z jeho strany...nejde to moc dobře právně ošetřit myslím..

Chci jen dodat ,že vycházím z původního že byt je státní..Pokud neni státní a již je bratra...pak jste se dostala do situace,kdy jste udržela bratrovi jeho majetek ..toť asi vše. A tím je bratr furt majitelem bytu a jakožto majitel s tím taky tak může nakládat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]