Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s novou vložkou zámku FAB 4*

Od: fabiasek odpovědí: 20 změna:

Čau borci. Dodnes jsem používal fab 3* , ale dnes jsem si řekl proč si nekoupit 4 třídu.
Vložit tam šla až po růzém pohybování s kováním. Jakmile přitáhnu šrouby kování, tak jde těžko otáčet s klíčem. Z vnítřní strany je to OK. V kování je to kolečko kde když se pootočí o 180 stupnu tak nejde vložit klíč, to by ale asi nevadilo.
Zjistil jsem, že je to k vůli tomu , že drhne to kolečko které se otáčí s klíčem úplně ve vnější straně dveří. Když vrátím starou fabku tak je vše ok. Rozměrově jsou stejné, ale ta 4* bude asi o půl mm větší , vyšší nebo nevím. Zkoušel jsem si i pohrát s celým kováním , ale zatím jsem neuspěl. Funguje to až jakmile trochu odtáhnu spodní šroub kování. Asi ho tak nechám a nebudu ho přitahovat. Klika se nějak extra nehne ani když je šroub povolený.
Zažil tohlě někdo? Věřím, že by to vyřešilo nové kování nebo nějak rozebrat kování, ale stejně s tím kroužkem nepohnu, je tam napevno, jedině ho obrousit aby měl více místa.
Vím, že takto nelze radit. Díky :D

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patamat
hodnocení

4x

Řešil jsem ten samý problém. Pro vysvětlení některým rádcům - těleso fabky je stejně dlouhé, ale některé fabky mají otáčecí část asi o 0,5 mm delší než těleso (vystupuje s pevné části tělesa ven). Není to špatným otočením fabky, vystupuje to na obě strany.

Někteří tu správně radili, podložit kování. Já jsem to podložil starým PVC linoleem, které jsem přesně podle kování ořízl.

zaseja
hodnocení

3x

Pokud neseženež vložku o ten milimetr kratší, tak se prodávají i plechy na podložení kování o 1mm, 2mm a i 3mm, ale ty jsou pod kování ROSTEX, nevím, jaké tam máš ty.

Jakou délku vložky máš?

doplněno 12.12.22 12:38:

Jmenuje se to Podložka bezpečnostního štítu

rostex.cz/...

dělají se i oválné a jsou v sílách 1,2 a 2,5mm, teď jsem tam volal.

ahoj*
hodnocení

3x

Bud zkusit o 5mm kratsi vlozku (delaji se stupnovane prave po 5mm ruzne delky) na te srane kde ti presahuje, anebo o 0,5mm podlozit kovani nerezovym plechem. Ty plechy se prodavaly asi za 170 korun bezne v Zamkarstvi..

Nedotazene kovani asi neni nejlepsi napad a fakticky ty dvere v nejslabsim miste nejsou pevne, vykopnes je jako nic.

Spravne vlozka nema vycuhovat nikde ven, prave naopak, kvuli rozlomeni (kdybys nemel krytku), takze vlozka vzdy co nejkratsi zapostena co to jde, aby sel vlozit klicek. Ten klic kdyby drhnul tak ho lze vzdycky ubrousit zejo...

Ale delsi vycuhujici vlozka = nesmysl. Lze ji chytit a rozlomit

hodnocení

1x

Fabka nemusí být na obě strany stejně dlouhá.

jirka7
hodnocení

0x
Záleží na konkrétním typu kování, některá umožňují malé seřízení podle délky vložky, už ten půl milimetr může dělat problém

fabiasek
hodnocení

Tak jsem naměřil 29.5mm a 35mm asi.

patamat

To tvé měření znamená co?

Že jsi koupil fabku delší o 5,5 mm?

Porovnej délku staré a nové fabky na té straně, která jde k bezpečnostnímu kování, tedy stranu ven z bytu. Změř od závitu pro upevnění fabky celkovou délku té strany (můžeš tam zašroubovat šroub a měř od šroubu) . Rozdíl v délce staré a nové fabky je tloušťka podložky, které dáš pod kování.

A neměř "asi", ale přesně!

fabiasek
hodnocení

Bude mi dobrá 29+35? Co myslíte

patamat

Bude ti dobrá taková, která je stejně dlouhá, jako ta stará.

Vymontuj starou a běž s ní do obchodu.

Neba alespoň na kus papíru starou obkresli - nejen celkovou délku, ale i díru se závitem a umítění otáčecího palce.

111®
hodnocení

0x

ona se 4* kratší jak 30x30 asi nedělá... eshop.svetzamku.cz/...

fabiasek
hodnocení

Jak podložit kování? Mám kování+velký plech na dveřích.
Je to o 0.5 - 1mm delší ta nová. Ona funguje dokud nedotáhnu šrouby kování :D. Dotáhnu na 90% tak funguje super, ale jakmile to dotáhnu o trochu víc na krev tak se seká klíč ve vertikální pozici nebo drhne.

111®

pořídit tlustší nebo dát dva..

111®

třída 3* je 29X30, třída 4* je 30x30

fabiasek
hodnocení

Celá vložká má dohromady 64.5mm
Měřeno posuvným měřítkem.

111®
hodnocení

0x

v odkazu co jsem dal jsem žádnou vložku co by měla necelé mm nenašel..neměříš to přes klíč?

fabiasek
hodnocení

Nene přes klíč ne. Fabka je stará 22 let :D. Opravdu to tak nějak divně vychází. Asi bude nejlepší koupit 29+35, zkusím to a pak dám vědět. Dokonce i kdybych měřil přes klíč tak to vychází stejně

111®

dlají se i 27x yy aůe to nebude asi ta třída co chcete..

fabiasek
hodnocení

29x35 nefunguje už vůbec. To byla lepší ta 30x35K :D
Dveře jsou potažené z vnější strany a z vnitřní nejakou syntetickou kůží, takže to vlastně taky přidává jakoby nějaké mm navíc. Ale ta vložka co tam je tak funguje bezvadně. Nechápu jak může být takový rozměr ale je to tak.
Když 29 nefunguje a 30 funguje, asi bude chyba v montáži.
Ono se dá s vložkou malinko hnout. To není dělaný úplně napřesno. Půl milimetru s tím hneš v zámku. Když je starší vyrachtanej, tak klidně i o milimetr.
Jen tak na okraj, proč potřebuješ podložit kování z vnitřní strany? To máš štít z obou stran?

fabiasek
hodnocení

0x
Potřeboval bych to podložit asi o 0.5mm tzn. podložit to z vnitřní strany? nevím čím ještě.
Fabka je 29.5mm +35. Asi v té době to takto někdo vyrobil :D zajímavé je ze ti tak funguje protože jsme si nechali dveře protáhnout a vznikl tam rozdíl + 1-2mm určitě.
Fabka 29+35 je málo hluboka a ani po dotažení sroubu nedosáhne klíč.
Fabka 30+35 je tak nejideálnější, ale drhne při dotažení kování.
Kéž by byla fabka 29.5mm :D. Ale asi je jednodušší to nějak podložit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]