Nejste přihlášen/a.
Pětipatrový panelák zateplený. Sousedka si raz stěžovala, že málo topíme (nevím jak to může vědět kolik topíme). Teoreticky se mi to jeví tak, že v posledním bytě pod střechou v létě je teplo, v zimě zima, protože teplo jde pryč. Střecha je rovná a není nad ní ještě půda. Pak kdo bydlí dole u země by to měl mít teoreticky horší, protože jako první od země začíná topit. Ale v reálu jsou tam sklepy ve kterých je dost teplo. Jsou tam trubky a asi z těch trubek jde teplo, takže není pravda, že by ta sousedka nebyla vytápěná zezdola. Já nemám potřebu topit skoro vůbec, protože jak jsem doma mám zapnutý PC a to mi hřeje na nohy a topení je hned za stolem a pod oknem, takže opravdu topit nechci. Takže ideální konfigurace vytápění v takovém domě jak se mi jeví je, aby "první" vytápěla sousedka co bydlí v prvním patře. Dále ten kdo bydlí ve třetím patře a nakonec ten kdo bydlí v pátém patře. Protože ten ve čtvrtém vytápět nepotřebuje. Takže až si budu hledat jiné bydlení budu se řídit touto logikou. Pokud někdo máte jinou zkušenost a máte konkrétní data z praxe či zkušenost z praxe, tak mě opravte jestli se mýlím. Ale já si prostě myslím, že topit až tak moc netřeba, protože většinou lidi svými vlastními těly a elektrospotřebiči či plynovým sporákem vytopí byt (v našem domě jsou to 3+1, komora a předsíň která sama o sobě zabírá plochu menšího pokojíku). Jestli je někdo důchodce, že mu nefunguje dobře krevní oběh, pak potřebuje větší teplotu a musí si to vytopit sám, ale to už je jeho problém. Mladí lidé si v noci vezmou na sebe peřinu a zahřejou se svými těly.
Všechno je úplně jinak.
I když nebudete topit vůbec, tak zaplatíte 80% průměru všech ostatních bytů v přepočtu na plochu bytu. Je to tak zařízené proto, že sousedi, kteří vás vytápějí přes stěny, podlahu a strop, za vás nebudou teplo platit.
Zalezi na hlasovani, aky pomer je nastaveny, uvidite to vo vyuctovani za predosly rok, pozrite si, ako sa doslo k celkovej sume.
@perfektum: obecně máš nastavený 60+40 nebo 70+30 nebo 50+50...v % ...takže platíš podle uvedeného poměru vždycky za část co ti jde z teplárny/kotelny do baráku a stupaček až do bytu a poměr z toho co se natočí na kalorimetru (měřídlo na topení). Tohle vše se ještě upraví koeficientem umístění bytu v domě viz, severní strana, jižní strana, přízemí, střecha, krajní byt, středový byt...a vznikne výsledek...konečná cena za topení...Pokud je to nastaveno třeba těch 60+40 nebo 70+30 tak se horko těžko např. důchodcům vysvětluje, že neušetří tím, že budou mít topení na 0, ale, že je potřeba aby všichni topili a udržovali stejnou nebo podobnou teplotu
ty pomery ZS : SS co uvadite jsou pravda - ale jen v pripade, ze vam cena vyjde v rozsahu mezi 80% az 200% prumerne spotreby prepoctene na m2, jinak se automaticky nauctuje limitni hodnota:
A) pri vasi male spotrebe 80% prumerne ceny v dome
B) pri vasi velke spotrebe 200% prumerne ceny v dome
Je to trochu slozitejsi na pochopeni, ve vyhlasce je to slozite napsano, ale takhle to proste JE na rozuctovanich a nic s tim neudelate. Staci si precist legislativu anebo porovnat to rozuctovani. Urcite v nem najdete tu stanovenou prumernou cenu za m2 a od te se vse odviji.
Tedy, i pokud topeni uplne vypnete, tak vzdycky, pri centralni dodavce tepla (ustredni topeni, IRTN) zaplatite 80% prumerne ceny otopu za m2. A naopak. Budete limplytvat, zaplatite max.200%.
Je to takhle srozumitelne?
To je dobré vysvětlení, beru si k srdci. Stěhovat se asi nebudu, oni brzo všichni ti staří odejdou, už jich moc nezbývá. Ale pokud se budu stěhovat tak jak říkáte, hledat nějaké prostory, kde nebydlí důchodci.
Vseobecna odpoved nie je. Nas panelak ma dva vchody : A a B. Do A prichadza teplovodne potrubie, v pivnici je 15 - 18 stupnov aj v zime, v B je okolo 5 stupnov. Koeficient, ktory zvyhodnuje prizemne byty nad pivnicami je pre oba vchody rovnaky.
slovensky neumim, chápu že pivnice je česky sklep. Jak humorné. Já myslel, že tam máte hospodu.
nejvice usetrite kdekoliv uprostred zatepleneho bytoveho domu (tedy ne 1 ani posledni patro) a kde mate jen 1 ochlazovanou stenu s okny, ale kde neni centralni dodavka topeni (nejsou irtn), tedy kde se neaplikuje Vyhláška č. 269/2015 Sb., konkretne
1) individualni topeni (karma, plyn, petry), coz jsou treba stare cinzaky * (tady muzete usetrit nejvic)
anebo
2) centralni dodavka tepla (meibes ve stoupacce) - na topenich pak nejsou IRTN a meri se spolecne dalkove teplo jedinym kalorimetrem ve stoupacce - centralni teplo slouzi pro ohrev TUV ve stoupacce vymenikem (alfalaval apod) + pro okruh bytovych radiatoru. To jsou novejsi bytove domy v dostupnosti teplovodu (rekneme od roku 2000? tedy ne panelaky)
Samozrejme to plati za situace, kdy okolnimbyty jsou teplomilove. Pak muzete klidne svoje radiatory zdemontoval, protoze je mate roky vypnute a jen zabiraji misto.
V dome, kde jsou IRTN na radiatorech a aplikuje se vyhlaska (panelaky - ústřední vytápění pomocí otopné soustavy ovlivňující zúčtovací jednotku, kterou prochází, napojené na společný zdroj) usetrite max. 20% prumeru na plochu..
____
v terminologii Vyhlášky č. 269/2015 Sb. Se to nazyva:
1) prostřednictvím samostatných etážových okruhů zásobovaných teplem z vlastních zdrojů tepla, používajících různé druhy paliv nebo elektřinu,
2) vytápění prostřednictvím uzavřených okruhů, do nichž se dodává a měří teplo na základě smlouvy dodavatele přímo s příjemcem služeb,
Pak je jeste hybrid 2, kdy se rozuctovava to teplo pro cely barak - Ale uz se nerozdeluje, kolik tepla jde na tuv a kolik jde na otop... tam se usetri zejmena v pripade male plochy bytu a zalezi take na dohodnutrm rozdeleni ZS : SS (priklad bytu 34 m2 2 osoby a naklady na otop + ohrev TUV za rok 2021 = 3900,-)
V pripade ciste 2) tedy smlouva primo s dodavatelem tepla by naklady byly jeste o cca 30% mensi. Ale zase by tam asi byl nejaky pausal meridlo.
@perfektum - Jsou tam trubky a asi z těch trubek jde teplo, takže není pravda, že by ta sousedka nebyla vytápěná zezdola.
Byl jste se v těch sklepech někdy podívat? Dost lidí mívá, dokud fest nemrzne, pootevřená okénka právě proto, aby tam tolik teplo nebylo.
topit až tak moc netřeba, protože většinou lidi svými vlastními těly a elektrospotřebiči či plynovým sporákem vytopí byt
Bezvadný nápad - televize nezahřeje, noťas taky ne, plamínkem hořáku byt fakt nevytopíte - leda denně péct kačenu Zvláště pro rohové byty nad sklepy to musí být rada k nezaplacení.
To by musel byt minimalni zatepleny prostor a nizke stropy a hodne lidi a zvirat v mistnisti, clovek vyda tak odhadem 80-150W podle sveho objemu, tak to l snadno spocitat.
Starej neizolovany barak urcite clovek nevytopi, tam ma jeden pokoj ztraty cca 30x vetsi.
Ale mirelonove Igloo, co se davalo bezdomovcum myslim vytopi velmi dobre iglou.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.