Nejste přihlášen/a.
Mám kotel na tuhá paliva a stojím před otázkou jaký vysavač použí na vysávání jemného popílku z desek kotle, metličkou to nejde chce to vysávání, ale na trhu je mnoho výrobků s negativními recenzemi. jde mi o to aby vysavač dobře vysaval a aby filtr nebyl drahý a nebylo hutné ho často měnit.. co mi doporučíte ze zkušeností? Jak čistíte kotel Vy? diky moc
Před měsícem jsem ho v akci za 8 stovek koupil na totéž taky
Je děsně hlučnej, ale v mém případě to vůbec nevadí. Krbovky mám v obýváku v přízemí, vysavač ve sklepě a prodlouženou hadici, společně se všemi dalšími trubkami a kablíky, protaženou bývalým komínem, vedle kamen tak je jen hadice a vypínač na zdi. Nahradil jsem s ním akuvysavač neustále strašící vedle kamen, ono i při přikládání se nadělá a takhle to potichu vycucnu klidně v noci a je to šumí.
Těšil jsem se na pratelnej textilní pytlík v příslušenství, ale ten je nanic, zanese se za pár vteřin, má malou plochu.
Tak používám větší kartušovej skládanej filtr z největšího typu lídlího vysavače. A v něm zase používám "tuningovej" filtr (hrušku) z auta, tím nejjemnější prach projde a hned se nezasere, což na vysávání chodby, garáže nebo auta plně dostačuje a nesnižuje se hned tah.
Jen je třeba u Lídlu brát s rezervou uváděnej příkon těch vysavačů, reálně mají oba o víc jak čtvrtinu míň, což se dá už při potěžkání předpokládat ...
Já na vysávání prachu v kotelně mám nádobu, kterou připojím před vysavač. V nádobě je sáček a slouží jako prvotní filtr. Pokud nějaký prach projde přes první nádobu, tak ho musí zachytit sáček ve druhém vysavači.
Ovšem saze nebo popel s tím vysávám pouze v největší nouzi, protože saze jsou mastné a popel je velmi jemný, tak to velmi rychle ucpe sáček a po takovém vysávání je sáček na vyhození. Dále taky nechci, abych si při příštím vysávání rozprašoval popel a prach do vzduchu.
Popel i saze vybírám z kotle vždycky lopatkou a tak, aby se co nejméně prášilo.
Můžeš vyzkoušet něco, co prodávají na vysávání popela z krbů. Nevím jak moc to funguje nebo jak moc to práší.
Filtr možná nebude drahý, ale určitě se bude tím jemným prachem ucpávat. Takže častější výměna bude nutná.
V živote som nepoužíval vysávač na popol a to som čistil plechový kotol v sezone každý týždeň cez 20 rokov a topilo sa uhlím s drevom. Dosky som oškrábal škrabkou a oceľovou kefóu ku kotlu, otvoril spodný otvor a zhrnul do popelníka. Čo ostalo vyletelo komínom alebo ostalo na druhé čistenie o týždeň. Je to predsa kotol a nie obývačka,po zatopení ten popolček a sadze tam budú hneď znovu.
Tak,dávam vám za pravdu,že kto to navrhol bol asi mimo. Toto by som nechcel čistiť.
Tady máte kotel v řezu. Kdo ten kotel navrhl byl možná duševně chorý, prorože dostat bez vysavače popel z prostorů mezi keramickými vložkami a za trubkovým výměníkem je prakticky nemožné. I tak ty horní cihly musím při vysávání šoupat tam a zpět a naklopit, abych se pod ně dostal. V tom místě nejsou dvířka.
No a protože kotle dnes mají mnohem vyšší účinnost (a měření spotřeby), tak každé zanesení kotle ihned vidíte na vyšší teplotě spalin (to je energie, která vyletí bez užitku komínem) a vyšší spotřebě.
Mám ProfiEurope MFDK 5.1 s punčochovými filtrami. Na uhláky aj komíny som s ním spokojný. Zvládne nasať 5 L sadzí (!), potom sa výkon začne znižovať. Bežne s ním čistím uhoľné automaty, komíny po vymetení aj drevný popol či stavebnú suť a všeobecný stavebno/garážový bordel. Ťahá dobre vrátane menšieho množstva sadrového prachu pri brúsení žirafou. Filter sa automaticky oklepáva vzhľadom k svojmu tvaru. Následne má obrovský HEPA filter.
Nevoňajú mu piliny. Radi sa do filtra zabodajú a je ich potom problém odtiaľ dostať pri vysýpaní. Väčšie kusy škváry sa radi šprajcnú v hadici (bežná / 35 mm). Pri vysávaní jemného prachu, popola a sadzí vzniká v hadici dosť veľký elektrostatický náboj. Môžete od nej dostať peknú šlehu. Vysypanie nádoby je zážitok ešte silnejší ako u "bežných" dielenských vysávačov. Filtre nijak extra nečistím, hrubý filter len zbežne oklepem o bok smetiaku. Akurát dávam pozor, aby som hornú časť vysávača s HEPA filtrom nepostavil do bordelu.
Mám ho už asi 6 rokov. Trochu staršiu verziu s inou konštrukciou podvozku a uchytenia vrchnej časti ako sa momentálne predáva. Na mojej verzii sú pomerne vetché plastové pákové bedňové uzávery, ktoré až tak dobre nedržia. Ak je vysávač položený, tesní sám o sebe vákuom. Nedá sa ale naplnený (ťažký) zdvihnúť. Dôjde k miernemu odchlípnutiu vrchnej časti s agregátom a spodnej nádoby s filtrom. Následne stratí ťah. Taktiež mám obavu s ním vyliezť z tohto dôvodu napr. na rebrík, aby mi spodná nádoba nespadla. Inak má konštrukciu pomerne byteľnú. Ak uzávery odídu, tak ich nahradím kovovými zo železiarstva.
Okrem toho som ešte opravoval koleno na zakončení hadice v nádobe a vymieňal rukoväť na hadici, na ktorú som skočil. Inak funguje dobre.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.