Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedům o patro výš popraskala dlažba

Od: dodop odpovědí: 20 změna:
Dobry den, prosim o radu, sousedum nad nami popraskala dlazba behem nasi rekonstrukce. Foto pred maji, bourala se jen jedna pricka. Staticky posudek rekonstrukci posvetil, takze je to osetrene, je naprasklych asi 6 kachlicek. Jak se prosim toto resi? Mel byste nekdo nejaky navrh? Kachlicky jsou pochozi...
Napada me financni nahrada, odkladat jim koupelnu uplne nechci.
Dekuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Řešil bych to tak, že bych ho poslal do ... Pokud chcete být slušnější, ať Vám vysvětlí, jak ta dlažba mohla popraskat. Že by byla natvrdo přilepená přímo na panel? To asi ne, to se nemá, pod dlažbou musí být drahá kročejová izolace. A pokud ta tam je, nemůže to prasknout... Že by chyba pokládky dlažby?*zmateny*

Máte k tomu někde technologický postup? Případně jakou izolaci pod dlažbu? To slyším prvně...jak jinak lepit dlažbu než k betonu?

Pest®, nechci dělat reklamu, ale používám kročejovou izolaci Schlüter. Moc fajn věc, ale moc drahá, proto to lidi většinou nechtějí a nedávají nic, anebo náhražky typu hobra a.p. Postup a parametry mají na stránkách. Pro tazatele, špatná pokládka jde poznat velice snadno. Pokud na dlažbu hodíte petku a lidi dole sebou trhnou, není kročejovka. Pokud na poklep zní místa dutě, špatně podlepená. Pokud někde praská spárovačka, totéž. Je problém tu prasklou dlažbu vyloupnout a podívat se pod ni? Jestli po Vás chtějí náhradu, tak nebudou mít problém Vám toto dovolit, ne?

pest - to, že se ta prasárna s lepením na panel dělá, ještě neznamená, že se to smí. Nedosáhne předepsané kročejové neprůzvučnosti. Čili obyvatel dole může požadovat uvedení věci do řádného stavu. Tedy vymlátit dlažbu celou a položit dle normy!

hodnocení

3x
Tak pokud nesežene (neseženete) úplně stejný typ obkladaček, asi nezbude nic jiného, než to opravdu obložit celé. Že se Vám nechce, to je jiná věc.

krtek6
hodnocení

2x

Docela by mě zajímalo jak je možné, že když se bourá příčka, že popraská dlažba...Příčky nejsou vetknuté do stropu a navíc ten strop je min 20cm tlustý...Pochybuju, že každému jinému kdo takovou akci prováděl se stalo něco podobného...to by někdo musel do té příčky a stropu bušit tak, že by zboural celej barák...já bych se spíš přikláněl k tomu co tu padlo od někoho jiného...že sousedi mají špatně provedenou dlažbu bez flexibilního lepidla a špatně nalepenou

dodop
hodnocení

To se ale bohuzel tezko dokáže...

anoano
hodnocení

0x
… dlažba nebo obklady? Jinak zajímavé. U nás přišli ti pod námi, že jim popraskala malba na stropě. Nabídl jsem kompenzaci, zatím nic. Co pojištění, máte? Sousedi slyší a zkoušejí.
dodop
hodnocení

Dlazba, pojisteni bohuzel ne
anoano
… před vaši rekonstrukci byla u sousedů dlažba pořádku? Aktu foto od sousedů?
dodop
hodnocení

Pry maji foto ze ano, pred rekonstrukci jsme tam byli a pozadali je o to, no neda se nic delat asi
anoano
… pokud mají tak ok, zdvořile si ho vyžádejte, taktéž nynější poškození, zdůvodnit můžete pojišťovnou. Pokud je dlažba opravdu popraskaná, půjde odhadnout staří poškození. Pokud je opravdu poškozeno po vaši rekonstrukci, nezbývá než se domluvit na náhradě/ opravě.

hodnocení

0x

Taky bych to viděl na finanční náhradu.
BTW: vám posvětili rekonstrukci, při které u souseda popraskala dlažba? Tam bych bydlet nechtěl *sok*

dodop
hodnocení

Je to starsi byt...

Orione, vlastně vím o místě, kde to je standard. Dělal jsem koupelnu a řezal trubky do zdi. Zeď mezi byty. První překvápko - duté cihly na kant, druhé - proboural jsem se do koupelny na druhé straně. Díra tak tři x tři cm, ale slyšel jsem, jak odstřelila kachlička. Takže jsem zakempoval před dveřma souseda,až přijde z práce. S penězma v zubech a nachystaným vercajkem. Chlap přišel, na chodbě jsem mu to řekl, on mávl rukou, že v pohodě, zajel dovnitř a zavřel. Takže jsem zazvonil s tím, že mě asi nepochopil a on - To je v klidu, tady se to stalo už všem. Baťovy domky ve Zlíně...*smich*

hodnocení

0x

Je to realne a skodu by ste mali nahradit v plnom rozsahu. V panelaku sme mali nasledovny pripad : rozostup zvislych nosnych panelov je 3.5 metra. Bytove jadro nie je umakart, ale tenky prieckovy panel hruby 6 cm. Ten je podla statika mozne vyburat a niekolko bytov ho ma vyburany. Prvy problem : napriek zakazu pouzit silne buracie kladiva to urobilo 6 zo 7 susedov, az ten posledny to nechal rozrezat diamantovym kotucom. Kvoli otrasom odpadlo zopar horsie nalepenych obkladaciek. Horsie je to, ze do istej miery je ten prieckovy panel ako dodatocna vystuh a po jeho odstraneni sa strop prehne o povedzme 1 - 2 mm, co staci na prasknutie dlazby, ak nebola lepena flexi lepidlom. Videl som aj prasknute prieckove panely z toho isteho dovodu, praskol spoj v rohu. Co statik zakazal, je posun priecky n aine miesto alebo jej murovanie z tehal, kedze su prilis tazke.

dodop
hodnocení

Je mo to jasne, diky, flexi lepidlem asi urcite ne, bydli jak hastrosi

hodnocení

0x

poškozené dlaždičky se daj v klidu vyměnit dělal mi to známej v koupelně normálně flexa diamantovej kotouč obříznout ve spáře pak jí kladívkem rozbyl a vysekal

nejhorší je sehnat ty samí ;)

hodnocení

0x

Podle vlastních zkušeností vím, že dobře přilepená dlažba otřesům odolá, rovněž dobře zavěšené police nespadnou. Vidím to na případ, kdy je dlažba špatně přilepená, na poklep zní dutě a pak už stačí málo, aby se pouhým šlápnutím rozlomila,popraskala a pod. Tedy, pokud by byla dobře přilepená, bourací kladivo by jí svými otřesy neublížilo.

Podpořím to např. zkušeností se sekáním drážky do panelu a stížností paní o patro výše, že jí spadla polička. Šel sem se na ní podívat a zjistil jsem, že byla chybně zavěšena - jen na zatloukací háčky s trny, které všeobecně nedrží a už vůbec se nehodí na vyšší zatížení, nehledě na mělké zavěšení. Takže jsem jí vše vysvětlil a odešel, neboť se neomaleně dožadovala náhrady. Takto to bohužel často bývá, že za špatným technickým stavem se skrývá vydírání stavebníka.Pokud tomu nerozumíte angažujte odborníka, který zjistí pravdivý stav věcí.

Tenhle případ ale nevypadá na otřesy bouracím kladivem, spíš to na mne dělá dojem, že po vybourání příčky se konstrukce podlahy mírně hnula.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]