Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na kolik vytápět prázdný být?

Od: taddy odpovědí: 16 změna:
Mám být 1+1 v paneláku (dálkové vytápění). V tomto bytě však nyní nikdo nebydlí. Zajímalo by mě, na kolik stupňů ho mám vytápět, aby nevznikly plísně. Možnost vyvětrat, mám jen 1x za 14 dnů. Jedná se o krajní byt v zatepleném paneláku, kde jsou plastová okna.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

máme prázdny byt po rodičích vytápíme na 15 stupnů

anoano
hodnocení

3x
… máme několik prázdných bytů. Termohlavice na zavřeno. V bytech teplota neklesá pod 21 C. Topeni zavřete a neřešíte to.

hodnocení

2x
Vy nemáte vytápět pouze tak, aby tam (ve vašem bytě) nevznikly plísně. Vy máte vytápět tak, abyste neškodila sousedům.
Zhruba byste měla temperovat byt na min.17-18stC.

V panelaku ak uplne vypnete radiator (napr zavretim ventilu na spiatocke), tak teplota neklesne ani pod 20, ak susedia maju radi teplo. Extremny pripad je jedna garsonka, kde sa vobec nekuri a tym, ako je z kazdej strany obklopena beznym bytom, je v nej 23 stupnov.

jendad

peter.

Známý. Extrémní příklad . Topení puštěné naplno . A je tam max. 20°c . Jenže sousední byty jsou prázdné . Problémy s plísní . Pořídil si sušičku a to pomáhá. No dnes jsou nemovitosti duchodové spoření. To že tam nikdo nebydlí a jsou prázdné je tak nějak normal. Kapitál muže v kapitalismu ležet ladem.

Najhorsie je, neda sa s tym nic urobit. Naprojektovane to bolo v case lacneho uhlia z Ostravy, lacnej ropy a plynu zo ZSSR. Ludia v tielku a trenirkach vetrali dokoran. Tepelna izolacia medzi bytmi nulova.

tm
hodnocení

2x
Netopte a budete tam mít min 18 až 20 st. My většinou netopime a máme v byte stále 22 stupňů. Když se vaří, klidně 24. Jestli si někdo vedle topi na 25 a dotuje nás, jeho problém. Nebudu topit a větrat.

nezamrzl
hodnocení

0x

Tipuji na 12 až 14°C. Nastavení ventilu:

* – nastavení na nezámrznou teplotu cca 6°C (odpovídá nastavení ve sklepních prostorách a v bytech by neměla být vůbec využívána)

1 – nastavení na cca 12°C (odpovídá nastavení na domovních schodištích, v zádveří)

Půlměsíc – nastavení na cca 14°C (odpovídá nočnímu nastavení na sníženou teplotu)

Ale je to i o vlhkosti bytu.

nezamrzl
hodnocení

0x

Trochu jsem pohledal net a našel toto:

" Dnes víme, že plísně mohou vznikat už při vlhkosti 80 %. Pokud tedy máme teplotu v místnosti 20°C, mohou se plísně tvořit už při povrchové teplotě stěn 12,6°C. Nadměrné vlhkosti v bytě či domě se můžete zbavit správným užíváním vnitřního prostoru a správným způsobem větrání. U novostaveb by koncepce větrání budovy měla být součástí projektu."( zdroj)

Je třeba si pořídit měřič vlhkosti. Hlavní roli hraje vlhkost vzduchu. Když v bytě nebydlíte, za předpokladu, že zdrojem vhkosti nejsou vlhké stěny, nebo vlhká podlaha či strop, tak je nízká pravděpodobnost, že by se tam ta plíseň udělala. V článkách píšou obvykle od 60% vlhkosti, při koupání nebo velkém pocení... Což asi nehrozí. Ale já si všiml že se třeba dělá vlhko v prostoru mikroventilace dole u oken. Pokud tam jsou plastové parapety (zevnitř) tak snad je stěna takto chráněná. Takže s vyšší teplotou a s vyšším vlhkem vzniká pravděpodobnost vzniku plísně. Je to přímá úměra.

ahoj*
hodnocení

0x

V panelaku je to cenove jedno, i pri nulovem nameru na digitalnim meridle zaplatis stejne prumernou cenu v dome -20%, tzv. limitni hodnotu.

a plisnove? Ledaze bude nekde tepelny most, protože prázdný byt, kde nikdo nevaří a nepaří v koupelně a nevidí chuje vlhký vzduch, tam není žádný zdroj vlhkosti.

anebo v současné době někde vznikají plísně?

Dobrý den! Malé doplnění.

V panelácích se většinou platby za topení rozpočítávají podle přís. vyhlášky tak, že 50% nákladů se rozpočte podle plochy bytu a dalších 50% podle měřidel s tím, že nižší údaje měřidel se přepočítají koeficientem na 80% průměrné "spotřeby". Z toho lze odvodit, že ten kdo netopí vůbec, /nulové hodnoty na měřidlech/ zaplatí ve výsledku 90% průměrné spotř., t.j. jen o 10% méně, ne o, v předch. odpovědi uváděných 20%.

ahoj*

Spotřební a zakladni slozka se v pripade mimolimitu anuluje! Tedy melo by jit opravdu o 80% z prumerne ceny!

pokud by tomu totiž tak nebylo, no tak by bylo asi úplně absurdní zbytečné používat nějaké takové složité iterační výpočty, které stojí nemalé peníze, a bylo by daleko levnější to účtovat paušálem podle metrů :)

než něco napíšeš, tak se mrkni do té vyhlášky a do příkladu, nebo do svého rozúčtování, uvidíš. Základní a spotřební složka se aplikuje pouze pokud jsi v limitu spotřeby mezi 80-200%, jinak NE!

Dobrý den!

ve vyhlášce 269/2015 - viz: zakonyprolidi.cz/... nic o nějakém anulování základní a spotřební složky uvedeno NENÍ!

Pane "Ahoj", než něco napíšeš, tak se mrkni do té vyhlášky a do příkladu, nebo do svého rozúčtování! Já jsem to před tím, než jsem psal minulý příspěvek na rozdíl od tebe udělal. Ve vyhlášce o tvém postupu nic psáno není a např. v mém vyúčtování z roku 2020, kdy byla spotřeba jednotky pod 80% průměru je základní složka, to je 50% celk. nákladů zúčtovací jednotky /domu/ rozúčtována pouze podle m2 vytápěné plochy. Údaje indikátorů topných nákladů jsou pak "korekčním koeficientem"upraveny tak, aby spotřební složka konkrétního bytu činila 80% průměrné hodnoty za zúčtovací jednotku /dům/.

Světu mír!

krtek6
hodnocení

0x

Temperovat je potřeba na 15°C min.

ahoj*

Takhle nizkou teplotu jde v panelaku (zateplenem bytovem domu) dosahnout jak? Vyjma otevrenych oken?

U me to nejde, nejmene 17 pri otevrenem balkonu :)

krtek6

na hlavicích stačí nastavit 2. stupeň, aby topením cirkulovala voda a aby topení bylo min. vlažné na dotyk...temperovat musíte hlavně z důvodu, aby se sousedům nedělali plísně z kondenzu...a já psal, že 15° je minimum...víc můžete klidně jak chcete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]