Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má smysl oprava? - Bojler shazoval jistič - očouzený kontakt a kabel k tělesu

Od: valdis odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

bojler Ariston Velis Evo Inox 100 shazoval jistič (i na jiném okruhu, v provozu 5 let). Po nahlédnutí pod dekl jsem našel kontakt na jednom z těles okouřený vč. přívodního drátu. Po vymontování obou těles, jsem zjistil, že anody jsou kompletně rozpadené a nedá se vyšroubovat ani zbytek ze závitu.

Říkám správně, že pro teoretické uvední do chodu by to znamenalo pořízení obou těles, aby do nich bylo možné našroubovat do každého novou anodu a ještě vyměnit spálenou kabeláž, což ekonomicky nedává smysl.. Cca 5 tis nejísté opravy amatérem vs. 8 tis nový bojler

Ať jsem hledal sebevíc, opráváře bojlerů jsem ve svém regionu nenašel, proto jsem stylem pokus-omyl bojler otevřel.

Děkuju za reakci

Má smysl oprava? - Bojler shazoval jistič - očouzený kontakt a kabel k tělesu
Má smysl oprava? - Bojler shazoval jistič - očouzený kontakt a kabel k tělesu #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zdravím, tak když už jste to vyšrouboval...hlavní je, zda neteče vlastní nádrž bojleru, pokud ne, tak oprava stále má smysl.

Kde jste přišel k ceně 5 tisíc za opravu? Opravu si uděláte sám, takže náklady na práci je nula...tělesa jestli jsou tam dvě, se dají na internetu normálně sehnat, i kdyby jedno stálo 500, tak je to tisícovka, těsnění tak za stovku, přírubu asi měnit nemusíte. Anoda stojí kolem 300 korun. I kdyby to stálo dohromady 2000 Kč... Kabeláž se dá koupit např. na bojler Dražice, i když by lepší byla originální, ta stojí do 150 Kč komplet. Jestli chcete měnit i přírubu, tak prosím, příruby stojí max. 1000 Kč samotné. Tak celkové náklady 3000 Kč. Jestli je tam ta anoda jen nějak nasazená a neteče to, pokud by tam nebyla, tak ji tam ani nedávejte, jestli chcete ušetřit. I když je lepší když tam je, chrání to bojler proti korozi.

Váš bojler neznám, nikdy jsem jej neměl, ale nemyslím si, že by díly byly do něj tak drahé. Stačí hledat na internetu.

valdis
hodnocení

Bojler je nerezový. Ceny jsem uváděl ze stránek https://www.gas.cz/ přesně na můj typ. Pak je otázka jestli částky, které uvádíte jsou za neoriginální díly, které udělají stejnou službu.

Teď mám zkušebně v košíku 2 tělesa a kabeláž a už v tenhle moment je to na cca 4,5 tisíce

No Gas je kapitola sama za sebe, tam určitě nenakupujte. Díly mají notně předražené, to nemůže nikdo kupovat za ty ceny...třeba nadeta i jinde seženete i za míň než poloviční ceny. Myslím, že Gas je suvereně nejdražší, to se nedivím, že vám to pak vyšlo na pět tisíc...když koupíte jinde, tak se v pohodě vejdete do těch tří tisíc. Dám Vám příklad, za těsnění do Tatramatu tam chtějí 399 korun, když jinde jej seženete i za 39 korun...je to to samé. Chce to jen hledat a prohledat internet. Díly mají všude stejné, jen jde o to, že Gas má nesmyslnou marži.

Zkuste objednat na Díly na kotle, tam budou mít levnější díly na ten váš bojler: dilynakotle.cz/...

dilynakotle.cz/...

valdis
08.12.22 10:43
hodnocení

Děkuji ;)

valdis
hodnocení

Tělesa jsem objednal, anody jsem jinde našel ještě levněji. Díly na kontle vs GAS = úspora 1100,- Ještě jednou díky

Tak vidíte, stačí prohledat internet a nedat na první dojem, určitě jsou bohužel ceny různé. Tak ať se oprava zadaří.:)

hodnocení

2x
Tak pokud to zvládnete sám, tak výměna tělesa a anody je u bojleru standardní operace s cenou dílů kolem litru. No a vyměnit kousek drátu a konektor je taky maličkost. Záleží, v jakém stavu je nádoba, pokud nerezne a má ok smalt, tak to smysl má. Fakt ale je, že Ariston jsem kdysi v mladické nerozvážnosti koupil a byl to totální papírák a už při prvním vyšroubování vadného tělesa se normálně plech kolem závitu bortil, až popraskal i smalt. Takový už by nemělo smysl opravovat.

hodnocení

2x
Njn. Italské inovace. Oprava podľa mňa ale aj tak zmysel má. Zistil by som, aké má bojler náustky - napojenie na trubky. U niektorých nerezových to odchádzalo nepríjemne rýchlo. Ďaľším potenciálnym kurvítkom je tá chytrá riadiaca jednotka.
Gas.cz má diely pomerne drahé. Skúsil by som pohľadať inde.
Potrebujete ľavé a pravé teleso, ktoré sú tvarovo rôzne. Možno je to len z dôvodu možnosti horizontálnej montáže. Overil by som, aký majú príkon a v prípade vertikálnej montáže bojleru by sa tam možno dalo osadiť aj niečo iné.
Anódy tam budú zjavne kvôli tým medeným telesám. Kúpil by som najväčšie (najťažšie), aké zoženiete a ešte sa tam vojdú. Dôležité bude zistiť priemer závitu. Veľmi často M8.
Kabeláž - nie sú to len Fastony? Nalisoval by som si ju samodomo, akurát by som si dal pozor na kvalitu konektorov.
Inak za 8k sa predáva len smaltovaná verzia toho bojleru. Inox som našiel za 11k+.
doplněno 09.12.22 09:56:

Inak to uchytenie anódy mi pripadá ako dlhá mosadzná matica. Nie je tam zo spodu tej menšej príruby skrutka? Myslím, že by to šlo bez problémov odvŕtať a nahradiť mosadznou alebo nerez maticou a skrutkou. Ale hoc aj pozinkom (kým sa horčík nerozpustí, tak to vydrží).

valdis
hodnocení

Ano, taky jsem zjistil, že jsem původně koukal špatně a Inox už je o 3 tisíce jinde.

Děkuji

hodnocení

2x

Výměna topných těles a ochranných anod a oprava propojení vodičů u bojleru, natož nerezového, se určitě vyplatí. Ovšem opravdu pozor na odborné provedení, hlavně toho nového propojení. ;)

valdis
hodnocení

Kabeláž jsem dal na přepájení do elektro servisu *palec2* tělesa a anody objednl, tak dám v příštím týdnu vědět výsledek :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]