Nejste přihlášen/a.
Tak teď už je to jasný, na štuk a ještě k tomu vymalovaný se lepit obklad pořádně nedá.
Jestli chceš, aby to drželo, tak osekat i štuk, pořádně zbavit prachu, takže radši opláchnout vodou, nechat vyschnout a pak už by ti to mělo tím flexi lepidlem držet, ale hlavně musíš natáhnout to lepidli na zeď a i na obklad a ne jenom na zed udělat hřeben a na něj to rovnou připlácnout, to by ti spadlo zase.
Dobrý den, žár vydrží šamot, ale jestli by s ním šlo toto lepit si musíte vyzkoušet. Ovšem, takto ošklivě "namáčknutá" kamna až na stěnu se hned tak nevidí (kazí to jinak zajímavý dojem z toho obkladu). Proč to máte takto udělané? Zdravím!
Takto umístěná kamna zbytečně ohřívají/rozpalují místo vzduchu v okolí tu stěnu a žárem to obložení trpí, resp. lepidlo ho na zdi neudrží.
Já už si jen povzdechnu - koupit si drahé a těžké obložení (není to jen papírová tapeta) a pak ho takto amatérsky přilepit na nepevný podklad je prostě škoda peněz i času. Tak snad to bude poučením pro tazatele i ostatní kutily. Holt, se to musí udělat "z gruntu" vše znovu a nyní už pořádně.
Stena ťahá pod obkladom vlhkosť preto to odpadáva.
Stena si naťahá vlhkosť buď zo zlej izolácie alebo z opačnej strany kde je slabo prehrievaná. Vlastná skúsennosť.
slavco31 - a jak by se tam ta vlhkost při tom velkém žáru vzala? A proč to opadává jen na části stěny, kde jsou blízko kamna a roura?
Přesně tak, přilepte to silikonem. Ten je nejen odolný, ale i pružný, takže případné tepelné pohyby by měl ustát. Řešením by také bylo dát něco mezi kouřovod a stěnu, plech by tam asi byl jak pěst na oko, tak mě napadá dát na trubku kouřovodu větší trubku dole i nahoře otevřenou, aby vzduch mohl proudit. Pak se stěna bude ohřívat minimálně.
No, neudělal jsem to úplně dobře na začátku s ohledem na to teplo, které se tam produkuje, to je mi teď jasné.
Jde mi spíš o materiál, kterým to znovu přilepit (zeď rozddrápu a napenetruju)?
Jen můj názor - to není o teple a materiálu, to je o podkladu. Viděl jsem takto polepenou stěnu v obýváku, i nade dveřma, na malbu. Ten zákazník měl malé děcka. Sloupal jsem to rukou, bez poškození a bez nářadí. Všechno to drželo tak, jak držela malba. Za mě - všechno dolů, oškrábat malbu, pořádně, přilepit znovu, lepidlem na obklady. Ke kouřovodu - koukněte na stavitelné koleno kouřovodu, to by mohlo vyřešit blízkost kamen u zdi.
Aha, vy to máte na omítce. Nejprve bych vyzkoušel, nakolik drží jiné desky, které nejsou přímo za kamny. Pokud drží dobře, tak bych sundal jen ty co jsou za kamny a kouřovodem. Omyl bych z omítky malbu a udělal v ní hlubší rýhy, důkladně zeď několikrát napenetroval zředěnou hloubkovou penetrací a ještě za vlhka nalepil cementovým lepidlem. Pokud původní lepidlo drží a nejde sundat, tak bych ho na deskách nechal a jen z nich omyl malbu a desky nalepil něčím vhodným, třeba tím silikonem nebo mamutem na dobře proschlou stěnu. Nakonec bych něco dal na kouřovod a za kamna, aby obklady nebyly tak namáhány teplem, aby se situace po čase neopakovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.