Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler funkce

Od: maui odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, ahoj,

měl bych dotaz. Pokud protéká pojistným ventilem ubojleru voda, protéká voda studená z řádu nebo teplá voda z bojleru? Myslím v případě špatně funkčního ventilu kdy to teče pořád.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bude tiecť tá,ktorá má vyšší tlak,no stále to bude voda,ktorú platíte. V princípe je poistný ventil zložený zo spätnej klapky a poistného ventilu. Čiže,čo prepustí poistný ventil,tak hneď dotečie otvorenou spätnou klapkou,ak je tlak za klapkou nižžší ako v prívode.

hodnocení

0x

Poistný ventil sa dáva na prívodné potrubie.

maui
hodnocení

Jo to chápu. Pokud však pojistný ventil nefunguje, znamená to, že pouští vodu neustále, a ne jenom při zvýšení tlaku. Mě zajímá jestli tu vodu bere z řádu (to mi dává logiku) nebo bere vodu z bojleru, a tím by docházelo k nestálemu vypouštění bojleru.

hodnocení

0x
Samozřejmě že studená z řádu, odtam přitéká. Z druhé strany nemá jak přitékat.
maui
hodnocení

Děkuji, dává smysl. A ještě jedna věc, bojler je napuštěný uplně do plna? Nebo se tam nechává nějaká rezerva. Avšak pořád pokud chápu, tak by to měl pokrýt zpětný ventil, aby se při zvýšení tlaku (ohřev) voda drala právě přes pojistný ventil a ne zpět do řádu. Díky za případné upřesnění.

Odvod teplé je úplně zvrchu, tj bojler se automaticky odvzdušní.

hodnocení

0x
Já se tady teda dozvím věci, které jsem celý život (či jeho většinu) vůbec netušil.
Studená voda říkáte?
A pročpak se ten PV k bojleru montuje? A kam všude se může namontovat?
Už je nám to jasné?

Netuším sice na koho reagujete, ale pokud trvale protéká voda pojistným ventilem ven, tak je to studená z řádu, jak by ji ta teplá z bojleru přetlačovala, když je pojistný ventil mezi řádem a bojlerem? ;)

Když opravdu "pořád" pak ano. Pokud "pořád" znamená že PV neustále ukapává, pak je pod sedlem nečistota, nebo je špatná pružina.
Musí nám to tedy tazatel ujasnit.
Jinak "pojistný ventil u bojleru" nedefinuje jeho umístění může být umístěn samozřejmě i přímo na tlakové nádobě bojleru.
Ale OK. Přiznávám že po X hodinách v práci už pomalu nevidím na oči, tak tu poslední větu v dotazu jsem nepobral..

Souhlas s @martincakl, při správné funkci pojistné armatury prokapává teplá voda

Ale on se neptal na prokapávání důsledkem zvětšení objemu při ohřevu, myslím že to v dotazu a dalším komentáři píše poměrně jasně ;)

111®
hodnocení

0x
Tady je řeč o trvalém prokapavani nejen pri ohřevu. Takze mimo ohrev studena.

tm
hodnocení

0x
Jen pro upřesnění, není to řád, ale řad, resp. u vás v domě již přípojka. Řád uděluje napr. prezident, ne vodárny. Doporučuji v každém případě ventil vyměnit. Pokud nezvladnete sám, instalatér to ma za pár minut. Škoda vody.

hodnocení

0x

Vzpomínám s nostalgií na doby, kdy kohoutky běžně (viditelně) kapaly a zastoupily často funkci pojistného ventilu :). Pojistný ventil je potřebná věc, zvláště, pokud je někde na vstupu vody do bytu zapojen ještě redukční ventil (který nepustí přetlak z bojleru někam zpět, k sousedům), ale voda z pojistného ventilu se odvádí často neviditelně, hadičkou přímo do odpadu a pokud podchází, člověk o tom ani neví.

ahoj*

To neni redukcni ventil, ale zpetna klapka. A ta je soucasti pojistneho ventilu. A take byva (volitelne, za cca 80,-) pred vodomerem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]