Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provizorní zateplení půdy - minerální vata?

Od: honzaz odpovědí: 11 změna:

dobrý den,

chci se zeptat. mám 100let starý dům, v původním stavu, nezatepleno, původní špaletová okna.

na půdu chci položit minerální vatu jako zateplení

1/ jak silnou mám dát aby to mělo nějaký význam? (vata bude ta v rolích)

2/ má to ale vůbec význam? když jsou stropy duté? mezi trámy nic není, zhora je to až přiklopené prkny a betonovou mazaninou. na tu bych pokládal vatu

logika mi říká (ale třeba špatně, proto se ptám tu) že aby mi neunikalo teplo z místnosi stropem, měl bych udělat podhled

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Na beton polozite parozabranu, spoje slepite parotesnou paskou a na polozite mineralni vatu 40cm. Pres vatu polozite paropropustnou folii, aby se do izolace neprasilo.

jednoduché a pochopitelné

honzinek
hodnocení

4x

Takové zateplení má obrovský význam. Když jsem to udělal, v takovém domě, tak rozdíl byl obrovský, jak v komfortu dole, tak v nákladech (20 - 25% dolů). Ideál 2x 16 cm do kříže. Pokud máte dobře odvětranou půdu, nemusíte žádnou parotěsku použít. Pára projde vatou a bez problémů se odvětrá do prostoru. Nutné je, aby se na půdě nějak enormně neprášilo, protože ideál je na vatu nic nedávat a páry tak nijak nebrzdit. Na půdě jsem si nejdříve udělal pochozí lávky - měl jsem dost fošen, abych pak mohl na půdu jít, pro kontrolu střechy apod.

Určitě ostatní budou psát něco trochu jiného, ale já píšu nejjednodušší a optimální ekonomické řešení, zcela z osobní zkušenosti, žádné vyčtené poučky. Měl jsem to tak asi 10 let, než jsme se přestěhovali. Nikde nic nevlhlo, vata nebyla nijak degradovaná. Ale dá se to udělat jinak a libovolně složitě...

Naprostý souhlas. Parotěska je zbytečná pokud jsem schopen případnou vlhkost do vaty odvětrat. Pokud byla na půdě sláma/seno - taky nebyly žádné parotěsné zábrany a nic nevlhlo. Jenže při úklidu se tato izolační vrstava vyházela a najednou je v chalupě zima. Sílu izolace bych volil mezi 30 až 40 cm.

Kluci já nevím, ale ta pára, nebude ve vatě kondenzovat? Když bude nad vatou deset pod nulou...

Voda ve vatě samozřejmě kondenzovat bude, dokonce bude u povrchu vaty tuhnout, jenže ta vata je teplejší než vzduch nad ní, takže parciální tlak vodní páry ve vatě bude vyšší než PT vodní páry na půdě a voda by se měla odpařovat s podobnou rychlostí, jako se bude zespodu doplňovat. Nedojde tedy k hromadění vody ve vatě. Samozřejmě ale té páry nesmí zespodu přicházet moc, pokud je dole třeba prádelna, tak by parozábrana byla nezbytná.

odpařovat s podobnou rychlostí, jako se bude zespodu doplňovat...

o tom by se dalo spekulovat, správně to v další větě upravujete. Páč při různé teplotě se různě voda odpařuje...

viz odkaz

honzinek

Takto, jak to chce udělat tazatel, tak může být parotěs i na škodu. Záleží na okolnostech. Skladba zateplení má nějaká jasná pravidla (jak radí dobře Milan) a měla by se dodržovat. Ale jak se tu píše, tak nad běžnými obytnými místnostmi žádný problém být nemůže, protože samotná vata je dostatečně difúzně OK.

Naopak s Milanem silně nesouhlasím, že to tazatel pocítí příští zimu. My to pocítili hned ze soboty na neděli , kdy jsem to udělal.

Pane Honzinku, domnívám se, že zateplení bude dělat až po této zimě...

Pokud zateplení udělá dneska, a kvalitně, zítra to opravdu pocítí.

Pokud se správně udělá parotěs, nemůže být nikdy na škodu.

a teď jsem si všiml, že tazatel chce provizorní zateplení. Záleží, na tom, co je provizorium...

klidně volně položit vatu, pak jí dát do podkroví,, do šikmin...

hodnocení

0x

jak silnou mám dát aby to mělo nějaký význam?***podle lambdy izolace od 24cm do 40 cm.

má to ale vůbec význam***má to význam, pocítíte to příští zimu.

logika mi říká---***zatepluje se na studené straně.

Jen kvalitně provedená práce Vám přinese užitek.

co se týče parotěsu, více na přiložením obrázku s textem vpravo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]