Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
Nedaří se mi vytopit byt 1+kk na více nez 21C. I dosažení samotných 21C z 19C trvá velice dlouho, v rámci hodin. Nekdy se tam ani nedostanu. Radiator jsem zkoušel odvzdusnit, ale hned tekla voda, zadny vzduch, a i pres to je spodni polovina spíše vlazna. Na pokojovem termostatu nastaveno 21 a hlavice otevřená na plno. Kde muze byt problem?
(Místnost 25m2, z obou stran sousedé, okna na jih.)
Maly prutok. Nekdo ti to priskrtil (pod termo hlavici byva na ventilu regilace prutoku - neni urceno k laicke obsluze), pokud voda odteka z radiatoru chladna - tak je maly prutok, co jineho, a co stoupacka, je nekdo nad tebou? Od nej odteka voda horka?
21°C je tak akorat. Koupit teplaky a mikinu.
Pokud z 19 na 21 je problem, tak okolni sousedi nebo pod ci nad musi mit vypnute topeni, tedy pokud mate zatepleny barak a okna, jina moznost neni. To by chtelo zmerit teplotu sten...
Ja mam topeni celorocne vypnute a teplota je skoro 23°C a kdyz chci mene, musim otevrit okna. Nechapu, ti okolo me musi topit na 24° minimalne...
Je-li spodní část radiátoru vlažná, znamená to, že radiátor pracuje správně. Nahoře horký, dole studený. Nechcete přece honit dokola teplou vodu, takto vidíte, že voda své teplo předala, ideálně by měla mít teplotu okolí, ale toho se nedosáhne.
Je otázkou jak teplá je ta teplá část (měla by být aspoň 40˚C, aby to mělo smysl), ale pokud je na radiátoru nějaký tepelný spád, tak to malým průtokem nebude.
21 stupňů je podle mě tak akorát, 19 už je dost málo, ale taky se to dá, ale už to chce víc oblečení (svetr ještě ne, ten beru až pod 18).
Martinko, vyfot
* radiator (hlavici)
* prostorovy termostat
* obsah stoupavky (nad wc, v koupelne apod)
Pak bude jasno
no...píšeme to celou dobu...když je na termostatu 21°C nemůžeš čekat, že to bude topit víc jak 21°C
To je centrální dodávka tepla, platíš za odebrané teplo z kalorimetru.
Jestli chces mit topeni horky musis nastavit na tom prostorovem termostatu treba 28°C a pak si to regulujes termostatickou hlavici...
Ono to totiz nedela nic jineho, ten tvuj prostorovy termostat s displejem, nez ze uzavira vratne potrubi timto servo ventilem:
Tady timhle ventilem, to je zpatecka z topeni... ten digitalni nesmysl ti zavre tenhle ventil. Takze na digitalu nastav klidne 28°C a teplotu si reguluj termostatickou hlavici...
Tenhle system je pro vicepokojovy byt a ne kdyz mas jednu mistnost. Je to proste nesmyslne navrzene pro 1kk, dodavatel developera oskubal
@ahoj: a nebylo by teda jednodušší kdyby tu složitost a nesmyl nějakej topenář odinstaloval, aby to šlapalo jen přes hlavice?
@krtek - to asi těžko, protože to není uživatelky bytu. Řešením je jak píše ahoj - zvýšit teplotu na digitálním termostatu a tento krok mi zajistí více tepla / teplé topné vody/ do bytu. A vlastní teplotu v bytě si reguluji pomocí termohlavice na radiátoru. Ono totiž také záleží na situování termostatu, termohlavice a případného kontrolního teploměru.
To taky neni ale dobré, ne? Nastavit na digitálu 28 stupnu a na hlavici intenzitu 3(20-23stupnu)
hlavice pak uzavře ventil ale zdroj tepla bude chtit topit dal.
Tak když se ti to nelíbí, tak můžeš sundat tu hlavici z radiátoru, nebo jí jenom nastav na nejvyšší stupeň a pak budeš mít teplotu podle termostatu na zdi.
martinkol - zdroj tepla nebude chtít nic. Je to trubka s teplou vodou. A tu škrtí buď ventil řízený termostatem nebo hlavice na radiátoru. Výsledek je stejný.
Znovu opakuji - stačí přidat na termostatu.
@krtek - ale součístí tohoto zařízení je kalorimetr, který slouží k rozpočítání spotřeby tepla na jednotlvé uživatele.
@krtek - ale součástí tohoto zařízení je kalorimetr, který slouží k rozpočítání spotřeby tepla na jednotlvé uživatele.
Problem vyřešen: stacilo zvýšit průtok na zpatecce ventilu. Viz obrazek. Ted uz topení doslova hoří
Na termostatu mam 21 a teplota uz 4 hodiny stagnuje na 20,2. Radiator je otevreny naplno. Nastavit vyšší teplotu nepomáhá, to uz jsem zkoušel.
je mi 23 a moc se v tom neorientuju, bydlim poprve sam. V byte zadny kotel neni.
Termostat ovládá nejaky zdroj tepla, ktery ale neni umístěn primo v byte. Takze asi dálkově?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.