Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznám, že je tento Jistič v pořádku?

Od: flicek® odpovědí: 41 změna:

Dobrý den,
jdu si k Vám zase pro radu.
Asi mi přestal fungovat Jistič (Viz. obrázek)
Domácí vodárna mi funguej i když je Jistič dole.
Jak poznám, že Jistič nefunguje?
protože, když ho sepnu dolů. Tak vše doma funguje. Podle mně je určitě od té vodárny. Ale potřebuji mít jistotu, že jistič je opravdu vadný.
Jde mi o to, ať zbytečně nevolám Elektrikáře, že chci vyměnit Jistič, a pak bych na místě zjistil, že je v pořádku.
Děkuji za radu.

Jak poznám, že je tento Jistič v pořádku?
Jak poznám, že je tento Jistič v pořádku? #2

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Čistě hypoteticky je ten jistič na tu 3f zásuvku pod ním a ta vodárna má tu 1f zásuvku jištěnou jinde. Ale je to vaření z vody bez znalosti a měření na místě.

Také to tak vidím. Jestli vedou v liště dva kabely, tak je to tak určitě. Jistič ITM ničemu nevadí. Preventivně to není nutné předělávat.

Souhlas ten 3f jistič bude na tu zásuvku pod ním, je to starý typ zásuvky s plochými kontakty co se používal právě na darlingy.

Zjistit jestli jí jistič vypne se dá i obyčejnou zkoušečkou.

hodnocení

Stačí když zkoušečku strčím do zásuvky na 380V? A podle toho poznám, zda tam jde proud. Je to správný postup?

Nie, nespravny postup, laik nema merat pod napatim.

05.12.22 17:52

.

hodnocení

5x
Podle fotek můžete v klidu zavolat elektrikáře.

Mna vzdy facsinuje, ako niekto investuje do obkladu steny a stare bakelitove hnusoby pietne oblozi a este aj vyreze kruh na zasuvku. Vzhladom na vek rozvodov a ich predpokladany stav je to mozno priprava na pobyt vo vykachlickovanej marnici po uraze prudom.

@peter...fascinuje nás to oba, že někdo zaskládá nábytkem, malbou či obkladem starý nevyhovující rozvody a v případě poruchy si natáhne prodlužku jako trvalé provizorium, protože mu je líto zeď sekat.

hodnocení

4x

Bez měření, není vědění. Musíte to změřit.

hodnocení

Jak to prosím změřím. Zkoušečku a další věci mám doma, ale nevím k čemu to mám přiložit. Popřípadě kde to mám zastrčit, abych zjistil zda tam jde nebo nejde proud.

Ak neviete merat, to je jasny priznak nehrabat sa v tom, moze to zabijat. Urcite to nemerajte tou skusackou podobnou skrutkovacu, v ktorej je mala tlejivka.

Ani většina elektrikářů nemá potřebné měřící přístroje, protože jsou drahé, natož laici.
Na fotce je třeba vidět že krytí neodpovídá danému prostředí, neboť kryt na jističi vyhovuje do normálního suchého prostředí, ovšem na všech plochách je vidět stopy po kondenzátu a tam by mělo být krytí minimálně IP44, a věřit takovému jističi a zbytku instalace který byl tomuto prostředí vystaven půl století.
ml1

Na to neni potřeba nějaké extra vybavení, na to stačí vadaska a v nouzi i "žlutý" multimetr za pár korun. A nakonec by stačila i jen žárovka. Je opravdu velmi pravděpodobné, že jednofázová zásuvka bude jištěná jinde a ten jistič bude na tu trojfázovou, je to poněkud divné, ale neni to nemožné.

Že by jistič nevypínal, by bylo divné, určitě by se to na jeho chodu poznalo. Spíš jsem u těchto jističů zažil opak, tedy, že nezapínal, nebo vypínal, když neměl. Onehdy jsem se konečně dostal k opravě sporáku (nehřály dvě plotýnky). Všechno vypadalo dobře, byl to starý Končar s masivními porcelánovými přepínači, tam nic vidět nebylo, plotýnky taky byly v pořádku, všude 230 a 400 V v pořádku. No ale pak jsem zapnul tu nefunkční plotýnku a naměřil jsem nic. Takže z opravy sporáku jsem přešel k opravě (tj. výměně) jističe. Jistič stál pár korun (cca 120), ale rámeček, který byl potřeba, aby tam místo toho bakeliťáku šel stál 3 stovky. Když pak časem odumřely další bakeliťáky, tak jsem radši koupil kus DIN lišty a vyměnil všechny jističe, protože kupovat další předražený retrokit nebo retrofit jsem fakt nechtěl.

ml1 - "Na to neni potřeba nějaké extra vybavení, na to stačí vadaska a v nouzi i "žlutý" multimetr za pár korun"

Máte sice pravdu, ale musíte vědět, co a kde máte měřit. To ovšem tazatel očividně neví. Že by měl vadasku je nepravděpodobné a jestli má jako zkoušečku jen fázovku, může být jeho "měření" značně zkreslené.

hodnocení

3x
Ako píše @milancukrar, to nevyzerá na istič ku tej 1f zásuvke, do ktorej máte zapojené čerpadlo.
Zapojte do nej namiesto čerpadla lampu a postupne v rozvádzači vypínajte a zapínajte ističe, až kým nenájdete okruh s tou zásuvkou.
Ak nebude vybavovať žiadny mimo hlavného, už by to bolo na pováženie.

Zažill jsem zásuvku napojenou před hlavním jističem ,bez jakéhokoli jištění a bez možnosti odstavení. Domácí elektrikář odborník.

hodnocení

2x

3f jistič na 1f zásuvku?

hodnocení

Taky mně to napadlo, že ten Jistič je od zásuvky na 380V, která je pod tím Jističem a ta druhá zásuvka na 220V má pojistku někde jinde, ale nevím jak to zjistit. Přesněji nevím, jak se měří Jistič. Zkoušečku a další věci mám doma, ale nevím kde to mám přiložit a nebo strčit ať vím zda tam jde proud a nebo ne. A podle toho zjistit, zda to funguje a nebo ne.
No a podle toho zjistit zda ten jistič je O.K a nebo ne...

Vodaren vytiahnite a miestno nej dajte lampu alebo radio. Meranie pod napatim na odkrytej instalacii nie je vhodne pre laika ako vy. Staci zhadzovat istice postupne a sledovat, kedy lampa zhasne, podla mna je ten istic uplne inde a ten 3f s tym nic nema.

hodnocení

0x

Obklad a dlazba vyzeraju celkom novo, ale ta elektrika pamata sudruha Gottwalda. Cele to dajte elektrikarovi prerobit, po tolkych rokoch je to nebezpecne uz len kvoli opotrebovaniu materialov. Da sa kupit pekna nova nastenna plastova rozvodnica, kde su uz integrovane 1f a pripadne 3f zasuvky, v dostatocnom kryti do vlhka. Prudovy chranic by tiez nebol od veci. Tie stare bakelitove hnoje vyhodte, stenu oblozte komplet a na povrch date rozvodnicu, ziadne obkladanie po obvode ako teraz.

hodnocení

0x

Vodarinu robil kto? Ten spoj PPR potrubia s vytlakom od cerpadla cez zvernu tvarovku na cierne PE potrubia je znacne kreativny :) slusne povedane.

Je to jediný rozebiratelný spoj za vodárnou

To je v poriadku, rozoberatelny, akurat tam malo byt normalne srubenie, nie tento paskvil.

Peter, má to vliv na funkci?

Jen vzhledově nestejné?

ahoj*

Ppr se svaruje, neni to k tomu urcene. Je to prasarna.

Ppr se svaruje***, ano, je ale i další možnost...

hodnocení

Děkuji všem za rady, tipy a postřehy, Zavolání elektrikáře nechám na zvážení, ale teď mně nejvíce zajímá zda je ten Jistič v pořádku a nebo ne.
Potřebuji poradit postup jak změřit ten Jistič zda je O.K a nebo ne.
Zkoušečku doma mám. Děkuji.

"Potřebuji poradit postup jak změřit ten Jistič zda je O.K a nebo ne".

Jediná bezpečná rada pro Vás je, nehrabat do toho, vyhnout se tomu velkým obloukem a zavolat elektrikáře! Že máte doma zkoušečku je spíš ku škodě, určitě jí nikam nestrkejte!

Už se ptáte po několikáté a věřte, že lepší odpověď nedostanete.

Este mu radim strcit do zasuvky zapnutu lampu alebo radio a postupne zhadzovat istice. Nic ine. Urcite nikam nestrkat "skusacku".

peter - No jo, ale tím akorát zjistí, jestli ten jistič je, nebo není pro onu zásuvku. Dokonce pokud by byl vadný (trvale sepnutý (velmi nepravděpodobné)), nezjistí ani to.

Na zjištění zapojení stačí doutnavková zkoušečka. Když po vypnutí jističe nebude na žádné fázi třífázové zásuvky svítit, tak budete mít prakticky jistotu, že jistič vypíná a není v něm ani svod, který by případně mohla způsobit vlhkost. Jestli jsou v liště dva kabely, tak je jednofázová zásuvka jištěná jinde.

hodnocení

"hlada" děkuji moc. Vaše odpověď mně nejvíce navedla na správný postup. Kdybych mohl, tak Vás taky pozitivně ohodnotím. Děkuji.

hodnocení

0x

Zeptám se jinak; co chcete do zásuvky na 400V připojit? Jistič ITM je na 6A? A zástrčku do zásuvky 400V máte originál?

michal*
hodnocení

0x

kromě výměny elektrických rozvodů strhněte i ty strašné obklady. Nedá se na to dívat

Kolektiv rádců děkuje

kenav

To nevím co se ti nelíbí na těch obkladech vždyť je to ve sklepě, jsou tam daleko horší věci

hodnocení

0x

Ten trojfázový istič je na tú zásuvku,čo mate pod ističom. Ak ju otvoríte tak tam budú štyri odblžníkové otvory. V minulosti 100 litrové darlingi na 3-fázi mali takú svoju špecifickú vidlicu aj so zásuvkou. Tam kde máte to zapojené teraz je na jednú fázu a istenie máte inde.

hodnocení

Přidávám finální verdikt a vyřešení otázky.
Jistič je v pořádku. V zásuvce na 380V šel proud, a když jsem Jistič shodil dolů proud přestal jít.
Nikdo mi přímo neporadil jaký mám použít postup tohoto měření, tak ohodnotím nejblížší a nesrozumitelnšjší postup/odpověď uživatele.
I zásuvka na 220V je v pořádku.
Jak už jsem psal výše mám elektrikářské vybavení a potřeboval jsem jen navést, kde mám hledat problém a to díky této diskuzi jsem našel
Dále elektrikáře zavolám, což je za mně dobrý nápad. Což znamená, že ohodnotím odpovědí uživatele, který to napsal jako první. A to je "ra20z"
Ještě ohodnotím pár dalších odpovědí, které se drželi otázky a pomohli mi návest na správnou odpověď, kterou jsem potřeboval.
A o některých odpovědí se radši nebudu vyjadřovat, to by byla stráta času... =D =D
Odpověď pro uživatele "michal" budete se muset smířít s tím, že obklady zůstanou tak jak jsou.
Max. okolo nové instalace se vysekají, jinak zůstanou. Děkuji za pochopení.
Otázku tím uzavírám a děkuji a budu se těšit u další otázky.
Pokud jsi vzpomenu mohu sem dát. Novou elektroinstalaci až bude hotová.
Pokud bude zájem, samozřejmě.

hodnocení

Zdravím komunity, po delší době sem dávám fotku již hotové nové instalace.
Jsem spokojený. :)

Jak poznám, že je tento Jistič v pořádku? #3
Jak poznám, že je tento Jistič v pořádku? #4

To sa mi paci, rozvodnica IP65, chranic, ochrana motora, vsetko oznacene, zasuvky IP44. Mate to teraz ovela bezpecnejsie.

Mě se to taky velmi líbí.

Mimo to koukám, že ETI = Noark rozvodnice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]