Nejste přihlášen/a.
Zdravím, začal jsem poprvé řešit tlaky expanzních nádob, co sem se začal starat o topení...máme TČ asi 19 radiatoru v 3p. domě. většinou starší rozvody tlustčí...spodní patro to vytápí topení do půlky...nebo i míň...zbytek domu je relativně v pořádku..nejlepší je horní patro bych řekl..ale zároveň ale třeba ty nejvzdálenější topení v okruhu bych řekl že jsou taky špatné..(nemyslím výškou, ale ty poslední na větvi)...změřil jsem tlak na expanzce červené taková asi skoro metr vysoká větší...a když máme puštěné topení na 36 stupnů teď, tak na expanzce tlak 0,5 atm! to je divné, co...tlak v systému na tlakoměru mám však 1,45 atm, což je v pořádku. Mám to při zapojeném systému trošku dotláknout tu expanzku, aníž bych cokoliv pokazil nebo raděj nechat být a počkat po sezoně a dotlakovat nějak odpojené...jak to tu čtu na foru. Nechce se mi s tím teď v zimě moc špekulovat. Říkal jsem si dopustit exppanzku třeba na 1 atm takhle zapojenou. Při studeném topení tam máme tlak tuším 1,2 v systému..při 36stupních 1,45... Jo a oběhové čerpadlo v krabici TČ od výrobce je UPM3 15-75 130 Grundfos nějaké samoreguloační otáčky..těch 75 by snad mělo stačit na výtlak výška od spodního topení k v rchnímu je tak 9m. Děkuji.
Ach bože, zač mne trestáš.
Váš problém vůbec nesouvisí s expanzní nádobou, ale se špatným hydrauůlickým vyregulováním soustavy (což ale neznamená, že tlak EN je v pořádku).
Ve způsobu fungování oběhového čerpadla máte také slušný guláš. Ano, těch "75" (tedy 7,5m) stačí i na panelák o 10. patrech, natož pro rodinný dům. Na výšce budovy to nezáleží. Věřte mi.
Martine - klid a pohoda. Jak již Martin "prozradil" - Váš problém je v nezaregulování, ev špatném zaregulování soustavy. Do patra vám jde moc vody a nedostává se na spodní radiátory. Někdy k tomu může docházet vlivem samotížného principu. Tj řešením je přiškrtit horní radiátory a více otevřít spodní. Expanze by byla špatná pokud by extrémně lítal tlak po ohřátí okruhu. Tj topenáře...instalační firmu která topení montovala a ať dle projektové dokumentace zareguluje hydralický systém. Čerpadlo s výtlakem 7,5 m v.sl. by dle mých zkušeností mělo být pro RD dostačující / čerpadlo musí pokrýt tlakovou ztrátu okruhu a nikoliv výšku/
Ivane, to přiškrcení topení provedu jak? Máme tam termoventily a na nich jen plastová hlavička...navrchu to přiškrcený mám tou plastovou hlavičkou..ale dají se i regulovat ty termoventily...všude je máme otevřené na 6ku na plný průtok, myslíte že místo, abych to jen zatočil tím plastovým čepkem je rovnou lepší otočit ty termoventily místo 6ky třeba na 3ku? Všechny topení mají i na vratce šroubení uzavíratelný, ale tím otáčet nechci :D jednou to začlo celý protýkat, jsou tam už asi připeklý gumičky. Dřív nám to na starý kotel, co se vytápěl na 60-70 stupnů valilo všude ...teď s TČ je změna, jestli to je tím, že to vytápí na měnší topnou vodu. Tlak v topení nekolísá, tzn. expanzka je asi ok tak nějak, pokud i čerpadlo je dostatečně silné, tak ok...tak že jen vyregulovat, ale leda termoventilama, protože čepkama to moc nepomáhá :D Ten termoventil posílám v příloze...čísla tam na fotce moc není vidět, ale všude u toho rýhance máme 6ku prostě plný průtok.
Proč došlo ke změně...takto na dálku těžko hádat. Jen jedna poznámka k terminologii- na fotce není termoventil, ale ventil. Pokud použijete pouze převlečnou čepičku, kterou lze otevřít či zavřít tento ventil tak tento vůbec nereaguje na teplotu v místnosti. Termoventil se z něj stane poku místo "čepičky" použijte termohlavici...ať manuální...nebo např s týdenním programem. Pak tato hlavice je schopna regulovat teplotu v místnosti přivíráním/otevíráním tohoto ventilu. Při osazování termohlavice je nutné znát připojovací rozměr ventilu / M30 x 1,5 je nejrošířenější/. Pokud nemáte termohlavice tak předpokládám, že ventily jsou plně otevřené bez reulace. Pak je nutné hydraulické zaregulování soustavy / i když to je vhodné i u systému s termohlavicemi- ale zde tyto v přetopených místnostech začnou přvírat a tudíž "vybalancují" hadrauliku/. Možnost jsou 3 - první je, že se podíváte do projektu a tam jsou napsány / nebo by měly být/ hodnoty nastavení ventilů pro nominální průtok. Předpoklad je, že v patře to bude cca 3 - 5, v přízemí 4- 6. Druhou možností je pokud vím z projektu teplotní spád / ev si jej odečtu ze zpátečky a výstupu TČ - u invertoru. Pokud máte TČ fixspeed kompresor tak je předpoklad kolísání těchto hodnot/, tak si jej přepočtu pro současný nižší topný výkon a podle teploměru si tento teplotní spád nastavím pomocí těchto čísílek 1 až 6 / 6 = plně otevřeno, 1 je nejvíc přivřeno/. No a pak je poslední možnost - za prvé si opsat výchozí nastavení a místnosti které jsou přetápěny přivřít / tj změnit 6 na 4 nebo 5/ a místnosti nedotápěné zvýšit otevření / pokud by bylo nastaveno 4 tak zvýšit na 5 ev 6/. Tuto změnu provést ráno ev večer a nechat systém ustálit cca 24 hodin do druhého dne a teprve pak dělat další změny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.