Nejste přihlášen/a.
Situacia : chata, pouzivana skoro celorocne, ohrev vody 150 litrovy Tatramat, pred bojlerom pretlakovy ventil, voda zvedena do vsakovacej jamy. Tlak verejneho vodovodu od 3.5 bar v lete (sucho, vela chaluparov) po 5.5 bar v zime (vela prsi, malo chaluparov).
Teraz prerabam potrubia v pivnici, kde je aj bojler, ma vyznam doplnit system o expanznu nadobu? Miesta na stene vedla bojlera mam dost. Ak ano, aku velku nadobu kupit? S gumennym vakom alebo bez?
Ahojte. Taky jsem si myslel, že expanzka nemá smyl, ale když jsem zjistil, že přes pojistný ventil protéká dost vody, tak jsem si ji pořídil. Při ohřevu vody se zvyšuje tlak v potrubí ( u mě máme bez redukce na vstupu 5bar), při ohřevu boileru se tlak zvýší o 3 bary. Pojistný ventil - klasický - je nastaven na 6 a něco bar, takže přes něj utíkalo dost vody. Přišli jsme na to tak, že se nám prudce zvýšila spotřeba vody (cca o 5 m3 za měsíc oproti normálu) a tak jsem začíl pátrat co bylo příčinou. Bylo to způsobeno vadným pojistným ventilem, (odtok vedl přímo do odpadu přes nepůhlednou trubičku, takže nebylo vidět, že tam teče voda), který jsem vyměnil za nový, ale i po výměně přes něj odteklo cca 20 litrů za den (byl jsem ho reklamovat, řekli , že se to nestává, ale dali mi nový ) Výsledek byl stejný, zase utíkala přes něj voda. Na vodárnách mi řekli, že tlak v řádu je cca 5 barů a tak bylo poté vše jasno - při ohřevu se tlak zvýšil na více jak 6 barů a pojišťovák zapracoval, jak má . Takže na vstup přišel redukční ventil, který je nastaven na 3 bary, dána expanzka a výsledek je ten, že při ohřevu boileru tlak vystoupá na necelých 6 barů a přes pojistný ventil neukáplo nic. Doporučuji kdo má trochu větší boiler expanzku dávat (já mám 200l). Dále mám i boiler 80l, ale tam zvýšení tlaku při ohřevu asi pochytá rozvod a přes pojišťovák nic neteče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.