Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva domky na jeden elektroměr?

Od: michal* odpovědí: 12 změna:
Rodinný domek se zahradou. Zahrada se rozdělila na dvě samostatné parcely, dřevostavba už na nové vzniklém pozemku stojí. Ale sloupek s elektroměrem bude až v dubnu na takto nové vzniklé parcele s drevostavbou. Majitelé chtějí tuto novou drevostavbu připojit prozatímně na sloupek za elektroměr, který patří k prvnímu starému domu.
Může to být takto provizorně, nebo to musí udělat někdo, kdo má dohodu s distribuční společností jako jejich "smluvní" monter
Jaká jsou další rizika takovéhoto prozatimniho připojení? Mně osobně se to moc nezdá.
doplněno 29.11.22 08:48: Aktualni stav- Zjistil jsem, že na tu novostavbu ani ještě NENI REVIZE, TAKŽE SE MI DO TOHO FAKT NECHCE, ABYCH JIM PRIPOJOVAL BARÁK BEZ REVIZE

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Majitelé chtějí tuto novou drevostavbu připojit prozatímně na sloupek za elektroměr, který patří k prvnímu starému domu.
Ano, pokud se domluví s majitele prvního domu, lze od nich brát elektriku i pro dřevostavbu. Ale jen dočasně.

Rizika jsou vždy, třeba jen o penězích, jak se budou vyrovnávat mezi s sebou. I to lze vyřešit odpočtovým měřidlem. Taky dneska to je OK, ale zítra již první domek nedovolí tomu druhému...

Vše je o lidech a jejich ochotě pro druhé.

doplněno 29.11.22 08:37:

Po doplnění

Průser to není, pokud to zapojí někdo, kdo tomu rozumí.

Je normální, že od rodičů někdy vede kabel k dětem na stavbu, k domu, nežli si vyřídí vlastní přípojku. Děti ušetří, odpočtové hodiny to vyřeší.

hodnocení

1x

Nějaké nebezpečí, průšvihy, škody a odpovědnost za ně se mi nezdá velké. Spíš je vhodné se správně dohodnout a mít dobré vztahy mezi oběma užívateli. Musíte si být oba dobře vědomi technického omezení takového řešení. Najednou pojedou na jedny hodiny dvě domácnosti, hlavní jistič se prohřeje, a bude vypínat, mnohem dřív aniž by bytové zareagovaly. Třeba při intenzivním nedělním vaření se to klidně může stávat. Při stavbě to asi nebylo tak patrné, nářadí se zapínalo v jiných časech.

id
hodnocení

0x
Takto novostavbu nezkoulauduje, ani nezíská souhlas s užíváním novostavby.
michal*
hodnocení

On to tak chce jen dočasně, pripojkovou skříň a elektroměr bude mít až v dubnu. Mně jde o to, kdyby se něco stalo, jestli by to šlo za mnou... Chce se provizorně napojit za elektroměr který náleží k domku prvnímu, s původním domem se nic dělat nebude, jen se rozdělila parcela a na nové vzniklé parcele s postavili drevostavbu.
id
Když nemůže novostavbu užívat, tak na co se potřebuje připojit na vás? Na stavbu měl el odkud? Na to mu stačí antoníček. Průšvihy půjdou za vámi, na to se ptáte.

michal*
hodnocení

Jedná se o rodinu-stávající domek tam bydlí rodiče, v nové drevostavbe bydlí mladí. Jde mi tedy jen o tu technicko-legislativní věc, zda je to PŘÍPUSTNÉ takto napojit za elektroměr stávajícího domku, než bude na jaře vybudován sloupek s elektroměrem pro novou drevostavbu.
Nestojím o nějaký průser.

Průser to není, pokud to zapojí někdo, kdo tomu rozumí.

Je normální, že od rodičů někdy vede kabel k dětem na stavbu, k domu, nežli si vyřídí vlastní přípojku. Děti ušetří, odpočtové hodiny to vyřeší.

aj

Zda je přípustné?

Za elektroměr si můžete zapojit odběr jaký chcete, nechápu, na co se nás tady ptáte.

třeba si můžete vyhodit prodlužovačku z okna a zapojit je přes prodlužovačku, kde je problém? Žádný legislativní problém není, to by byl v okamžiku, kdy byste začal tu elektřinu prodávat :) pouze pak je legislativní problém, musíte mít licenci na obchod s elektřinou:)

vy ale asi chcete najít nějaké důvody, proč to nepřipojit? Nebo co přesně chcete?

aj, proč to nepřipojit? Nebo co přesně chcete ***Přesně tak.-

Pan Michal to asi vysvětlil v 8:49, ohledně revize. nechce, aby se děti připojili...

michal*
hodnocení

Aktualni stav- Zjistil jsem, že na tu novostavbu ani ještě NENI REVIZE, TAKŽE SE MI DO TOHO FAKT NECHCE, ABYCH JIM PRIPOJOVAL BARÁK BEZ REVIZE
A váš dům má platnou revizní zprávu?

Michale, ale nikdo Vás nemůže nutit.

S revizí to nemá nic společného. Buď chcete, nebo nechcete.

Příklad, na jednom pozemku si děti stavějí dům. Proč si nevzít za dohodnutých podmínek elektriku od rodičů. Barák se staví, dodělá, přijde kolaudace a v létě nová přípojka. Do té doby bydu i revize. To je jen papír, páč elektrika bude určitě dobře udělané, lépe jak starý barák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]