Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu ohledně nastavení hlavic radiátorů při vytápění domu elektrokotlem.
Bydlíme v RD -sklep, přízemí, 1. a 2. patro. Elektrokotel je umístěn ve sklepě, v přízemí jsou nebytové prostory (nájemce si vytápí prostory sám), v 1. patře bydlíme a vytápíme ho výše zmíněným elektrokotlem, 2. patro se nevytápí.
V patře, ve kterém bydlíme a které vytápíme, se nachází 6 radiátorů. A už jsme u jádra mého dotazu. Partner nechává 3 radiátory zcela vypnuté, obytný prostor nám vytápí pouze zbylé 3 radiátory. Argumentuje tím, že se ušetří. A já s ním nesouhlasím. Uvažuji tak, že pokud elektrokotel ohřeje vodu, která k nám do patra doteče, je jedno, u kolika radiátorů otevřeme hlavice, nebude to mít na úsporu vliv. Kde je, prosím, pravda?
Doufám, že jsem dotaz položila srozumitelně, za chybné vyjadřování se případně omlouvám.
A prosím o zodpovězení mého dotazu.
Děkuji Věrka
Zásadní je to, zda to ty tři radiátory zvládnou vytopit na teplotu, která je nastavená na termohlavici radiátoru.
Pokud to zvládnou, je jedno, jestli si třeba stupeň tři (asi 23°C) nastavím na 3 nebo 6ti radiátorech ve vytápěném prostoru.
Tady nic neušetřím.
Pokud ale prostor tři radiátory nenatopí na nastavenou teplotu, potom mi ty zbývající tři vypnuté radiátory částečně šetří, ovšem za cenu toho, že je tam nižší než nastavená teplota.
Zde by bylo na zvážení, zda tu nižší teoplotu nenastavit rovnou a nezapnout všech 6 radiátorů, teplota by byla rovnoměrnější, topilo by se pod každým oknem (nerosila by se) apod.
Dobrý den,
všem děkuji za odpovědi. Termohlavice na radiatorech nejsou, máme obyčejné ruční hlavice. Proto si vypnutí/zapnutí radiatoru regulujeme sami podle situace. Nebyla jsem ve svém dotazu přesná, pokusím se ještě upřesnit rozložení radiatorů v patře, protože nejsou všechny v jedné místnosti. V kuchyni je termostat, tam je jeden radiator-zapnutý, v obýváku jsou 2 radiatory-jeden z nich je vypnuty, v ložnici 1 radiator-vypnutý, koupelna 1 radiator-zapnutý, chodbička 1 radiator-vypnutý. Zjednodušeně se tedy zkusím zeptat ještě jednou - pokud by se radiatory na chodbičce a v ložnici, které jsou mimo dosah termostatu, zapnuly, změní se nějak spotřeba energie? Uvažuji tak, že pokud mi sem do patra na základě nastavení cílové teploty v termostatu proudí teplá voda v topení, zda není na škodu mít některé vypnuté radiatory zaškrcené.
Děkuji vám, Věrka
Tak po upřesnění...
Ano, o něco nižší spotřeba elektřiny bude.
Ale zrovna v tom obýváku nebude úspora z fyzikálního hlediska žádná.
Než dělat tyto ptákoviny s vypínáním radiátorů, bylo by dobré osadit na radoiátory termostatické hlavice.
Jinak se můžete brzo dočkat hezkých plísní a ne všechny (mimo penicilinu) se Vám budou líbit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.