Dobrý den,chci Vás poprosit o radu, a sice, nemám to vysledováno úplně do detailu, nicméně když dojde k vypnutí tzv. nočního proudu, tak je občas přes topení (od kotle) slyšet docela silné zalupání, jako když chladne topení a na displeji pokojového termostatu naskočí přerušovaná čára. Tento stav trvá tak do 5 vteřin a poté se vše vrátí do normálu. Zhruba měsíc zpět se 2x během dvou dnů dokonce stalo, že kotel hlásil chybu F0 (problém s elektronickou deskou) a na termostatu se objevila hláška "vnitřní porucha". Vyřešeno stisknutím tlačítka "reset". Od té doby se tak 1x až 2x za týden stane problém popsaný v úvodu.Měl jsem tu elektrikáře, který nám proměřil jističe a zásuvky a žádný problém nenašel. Se servisním technikem na kotel jsem mluvil jen po telefonu a ten mi navrhl max. výměnu základní elektronické desky.Nevíte prosím Vás, kde může být zakopán pes? Jedná se o 11 let starý kondenzační kotel Junkers Cerapur Smart.Občas při tom dojde i k poruše na elektrickém sporáku, vždy vyřešeno přecvaknutím jističe. Servisní technik na kotel mi napoprvé říkal, že to může být i vypadnutím jedné fáze, nicméně ČEZ žádný problém na adrese údajně hlášený neměl. Nerad bych, aby nám kotel "odešel" na svátky, kdy nám ho třeba i 14 dní nikdo neopraví. Děkuju, Honza
Kotel 11 let-to už elektronika může být na hraně životnosti (s montáží součástek co prd vydrží bych se nedivil..) Pokud tam nemáte již nainstalovány na zásuvky přepěťovky, dal bych tam alespoň mezi tu klasickou zásuvku 230V určenu pro kotel a el. šňůru plynového kotle přepěťovku Eaton Protection /... . Pokud bydlíte blízko trafostanice a v okolí mají byty/domy elektrotopení, je možné, že to ten kotel proudovým nárazem ovlivňuje(celou síť v domě/bytě). Elektrikář když u vás byl dotáhl všechny el. spoje od elektroměru až po zásuvku plyn. kotle, měřil případně měřákem impedanční smyčku(odpor)?
kana*
O té přepěťovce uvažuji. Jestli proměřil úplně vše, co píšete, nevím. Ale laickým pohledem myslím, že ano. Většina, nebo spíš možná téměř všechny domy v okolí jedou aktuálně na plyn. V jednom domě vedle finišuje rekonstrukce a když jsem se tam byl radit s elektrikářem, tak mi majitel říkal, že nedávno přišel a měl taky plynový kotel mimo provoz. Jestli to má nebo nemá spojitost s mými problémy, netuším. Nicméně jak píše pán v předchozích odpovědích, taky bych se laickým pohledem přikláněl k elektroinstalaci.
Občas při tom dojde i k poruše na elektrickém sporáku, vždy vyřešeno přecvaknutím jističe. Problém bych nehledal na kotli, ale v domovní instalaci. Pozvěte elektrikáře, ať kotel připojí na jinou fázi, prozatím na zkoušku. A sledujte kotel... Problém může být i s vodičem N, nulákem... Přívod do baráku je kabelem nebo AlFe lana na sloupech? Toto vedení je jak staré? Ještě ke kotli; vzniká ten problém pouze při vypínání "nočního" proudu? Nikdy při zapnutí? Noční proud je jen pro bojler? doplněno 27.11.22 20:07: Můžete problém nahlásit na distribuci (ČEZ nebo co máte) a požádat o proměření kvality sítě. Dají vám tam na několik dnů přístroj, který bude zaznamenávat do paměti potřebné údaje, na základě kterých lze zjistit vše podstatné... V té době se musí projevit váš problém, tedy po dobu měření. Pokud ne, domluvíte se na delší době měření... Ale mně se to jeví jako problém s vodičem N, alespoň v případě podobných problémů to tak vždy bylo...
kana*
Vedení je ještě na sloupech. Když se problém vyskytl asi po 3., tak jsem kotel přepnul do zásuvky, která je na jiné větvi, respektive ve spodním patře, které má svoje jističe a dělá to stejně. Myslím, že problém vzniká někdy při zapnutí a někdy při vypnutí. V následujícím týdnu budu doma, tak budu hlídat spínání. Ano, noční proud je jen na bojler. Jeden bojler je i ve spodním patře, ale je vypnutý, nepoužívaný.
Takže bych se zaměřil na N vodič. Ale vy nejste odborník, nahlaste poruchu distribuci a požádejte o její odstranění. Řekněte, co vše už bylo provedeno a že výsledek je prozatím NULA...
Jestli chyba souvisí s přepínáním tarifu, tak bych to dal do souvislosti se signálem HDO, který ovlivňuje funkci elektroniky. Začal bych měřením kondenzátorů. Nebylo by možné alespoň na zkoušku půjčit si náhradní desku?
kana*
Co jsem mluvil s jedním servisním technikem Junkers, tak mi říkal, že pokud kotel hodí chybu F0 (porucha desky), tak už se ve většině případů nerozjede … ale že tuhle chybu způsobuje i fáze. Náhradní desku bohužel nemá.
Měli jsme u nás na obecním podobný problém .pak se jednou zjistilo, že když se na jednou okruhu zapne kompresor,na druhém se rozblikají žárovky - problém s nulákem.,přes který pak šla fáze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.