Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušička nesuší

Od: pb® odpovědí: 8 změna:
Mám sušičku Indesit, stará ne víc jak 3 roky. Špatně suší, i nejdelší program se po hodině vypne. Filtr čistím, ale topící těleso (nebo co to je) viz. foto, se čistí blbě. Čistím to pomocí suchého kartáče a vysavače, jak je uvedeno v návodu, přesto je plné bordelu. Dá se k tomu nějak dostat svépomocí či s použitím manžela, velice šikovného automechanika? Nebo se musí volat servis?
Sušička nesuší

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

0x

Některé sušičky mají odmontovávací servisní dvířka i ze zadní strany prostoru tohohle výměníku a jde to proplachovat a štourat skrz.

re4zon
hodnocení

0x
Vynest ven, odstrojit a proplachnout normalne hadici nebo wapkou (s rozumnym tlakem). Je to kondenzator a vodou je to setrnejsi nez mechanicky. Pripadne bez rozebirani stetcem s dlouhym chlupem ometat a zaroven vysavat.

hodnocení

0x

Vypadá to skutečně na přicpaný kondenzátor, což je věc, stejně vypadající věc, jako ten výparník, co je na fotce, je to umístěné za ním. U některých sušek to jde propláchnout velmi jednoduše, u našich jsem čistil starší sušku AEG, kterou bylo potřeba rozebrat takřka na prvočinitele - ale pro zkušeného mechanika, jak píšete o svém manželovi, to zvládne. Docela dobré návody na konkrétní typy jsou často na Youtube

hodnocení

0x
Já kondenzátor sušičky čistím kompresorem s nasazenou mycí pistolí. Porvé s čistícím prostředkem, podruhé čistou vodou. To co vyšplíchám z vaničky pod kondenzátorem i vyberu, aby to pak nenasálo čerpadlo.
Jinak při používání kondenzační sušičky se nemá do praní dávat aviváž, její zbytky se pak na kondenzátoru usazují jak lepidlo.

pb®
hodnocení

Děkuji rádcům, byl to opravdu ucpaný kondenzátor. Sušičku se podařilo rozebrat, vyčistit, sestavit a suší.

Ale byla to práce hrozná, přístup příšerný, museli jsme rozebrat celou sušičku, sundat buben, vyčištění kondenzátoru taky nebylo úplně snadné, práce na dobrých 5 hodin. Hodinu to sundaváte, dvě hodiny promýváte, hodinu dáváte dohromady a následně hodinu uklízíte koupelnu. Jelikož je sušička v patře, nosit ji po schodech na dvůr a mýt vapkou by taky nebyla výhra. Jeden by netušil, kam všude se dokážou vlákna z prádla dostat a dost se divím, že nejsou případy požáru díky sušičce. Už nikdy ji nebudu zapínat bez dozoru, vlákna jsou vážně po celém vnitřku sušičky.

Aviváž nepoužívám, peru v prášku, gel jen velmi omezeně. Budu dbát víc na čištění filtrů, uvažuju i o nějakém přídavném, aby se do kondenzátoru dostalo minimum vláken. Ale hlavně přemýšlím o tom, jestli existuje nějaký model, kde výrobce na tuhle zřejmě běžnou závadu myslí a sušička je zkonstruovaná tak, aby běžný trochu šikovný uživatel zvládnul kondenzárot sám vyčistit. Stejně tak hledám pračku s předním plněním, která má rozebíratelnou a nikoliv zatavenou vanu, aby šlo snadno vyměnit ložisko. Bohuže výrobce tohle neuvádí, v showroomech uvidíte prd, prodavač v elektru ví to samé prd, každý hovoří o programech, ale mě zajímá konstrukce a snadná oprava.

makak
Některé sušičky mají samoproplach, kdy to během sušení prožene vodu tou přední části, kde by se mělo usazovat nejvíc bordelu. U naší boschky jsem po 10 letech komplet rozebral a vyčistil. Na horní ploše byla vrstva bordelu,takže ten oplach už nemohl fungovat dobře. A souhlas,plná sušička prachu,taky se divím,že to nehoří...
honzinek

Jsme spokojeni s volbou sušičky s tepelným čerpadlem a s automatickým proplachem. Asi to funguje, protože suší pořád nějak stejně (má 4 roky). Spotřeba na jedno sušení cca 0,4 - 0,7 kWh, (poloprázdná - plná). Což se mi zdá velice dobré a byl jsem překvapen, že žere tak málo. Odvod kondenzátu je kanalizace, přes hadičku, sušička si uvnitř nechává nějakou zásobu vody pro proplach. Ale jak to čtu, tak přes svátky jí rozeberu a vyčistím také.

Mám 2 roky Boscch s tepelným čerpadlem. Nadšený nejsem, protože předchozí sušička odvětrávacího typu usušila prádlo 2x rychleji při zapnuté jedné spirále (850 W). Tahle byla 3x dražší a suší 4 hodiny, s tím ať se jdou vycpat.
Se zanášením kondenzátoru ale problém není, vzduch jde přes dvě síťky a molitan, na kondenzátoru žádná vlákna nejsou, jen takový maz, který jednou za 3 měsíce celkem snadno vyšplíchám. Vytížená je v 4 členné rodině dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]