Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průhyb U profilu

Od: roman* odpovědí: 48 změna:
Zdravím všechny,
Rád bych požádal o pomoc. Po domácku se bavím stolařinou a řeším problém výztuhy proti průhybu dřeva u stolů. Standardně se to řeší zadlabanim U profilu vespod stolové desky. Bohužel u nás nelze sehnat silnostěnný U profil 20x50x20. Je možno max 20x40x20 o síle 3mm. Můžete mi, prosím, poradit, zda tento profil udrží průhyb dřeva řekněme na 80cm šíři? Nebo bude mít lepší únosnost řekněme pasovina 50x10mm?
Nebo mi někdo poradi, kde sehnat takový profil?
Pro lepší představu přikládám foto, o jaký profil se mi asi jedná.
Díky moc za rady.

Průhyb U profilu

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Hmm, prý stolařina... slyšel jste někdy slovo svlak?

Něco takového...

truhlarskyportal.cz/...

roman*
hodnocení

Překvapivě slyšel. Na to jsem se neptal, ale děkuji. Nechci, aby byl vstup svlaku vidět, to je celé. Výztuhy chci skryté.
Každopádně děkuji za radu a ironii ve vaší odpovědi pominu

Víte, já vyrábím nábytek už fakt hodně dlouho a jsem nesmírně potěšen, když vidím fakt poctivé řemeslo. Přičemž pokud to má být stůl, kde by vadil viditelný vstup rybiny svlaku, tak o to míň chápu technologické řešení ve stylu nejmenovaného švédského výrobce, který se skutečně nějakou konstrukcí a technologií fakt netrápí.

Pakliže to má být pěkný stůl, tak o to víc bych řešil pěknou, čistou konstrukci. I svlak se dá udělat tak, aby nebyl z bočního pohledi vidět. Nejjednodušší je prostě jej přelištovat, ale několikrát jsem dělal stolky z kořenice, kde zákazník vysloveně trval na tom, že chce texturu procházející hranou. On se totiž dá celkem jednoduše udělat i svlak, který je zcela skrytý a není to ani moc složité na zhotovení. Vtip je v tom, že rybinový zádlab v desce se dělá zcela běžně, jen je neprůchozí. Svlak samotný je pak podlélně rozdělený na tři části, pravá a levá má rybinu, ta střední jen obdélný profil. Při montáži se krajní části zasunou do rybiny a střední se pak mázne lepidlem a naklepne mezi ty krajní. Pak jen přebrousit a vypadá to čistě.

roman*
hodnocení

Je možné, že máte mnohem více zkušeností, to se nepřu. Jde mi o to, že chci použít jak jsem již psal v dalších komentářích nesamovane fošny a nechci je rozmitat. Pokud bych je rozmital, neřeším takový postup, jelikož bych provedl vámi popisovaný rybinovy svlak, který běžně používám. Pakliže bych dělal sparovku, tento problém nemusím vůbec řešit. Chápu, že standartní stolářský postup to není, nicméně potřebuji specifické řešení na specifickou práci a požadavek...

To není o tom, že se chci kasat, kolik mám zkušeností *smich*

Možná jsem to blbě vysvětlil, ale tenhle postup neprůchozího svlaku používám právě u hotových desek. Nenasouvá se totiž z boční strany, ale prostě ten rozdělený svlak zasunete do vydlabané díry ze směru plochy, proto je ten svlak rozdělený, Zkusím to nějak načrtnout

roman*
hodnocení

Ono jde o to, že byť s mnohem menšími zkušenostmi si plně uvědomuji, že největší průhyb, respektive jeho vznik, je ve středu v místě středových let. Tím si právě nejsem jist, zda to lepidlo vydrží v tom okamžiku možného pnutí. Chápu myšlenku zasunutí od středu do rybin směrem k okrajům... Pokud udělám delší střed, tak tím pádem zase bude kratší a méně únosná rybina...

Zkusím to takhle s náčrtem, snad to bude jasnější

Průhyb U profilu #2
roman*
hodnocení

Jo takto. Tak takový postup jsem ještě nepoužil ani neviděl. Nooo, to by teoreticky mohlo fungovat jak potřebuji. Dobrý tip. Jen je potíž, že bude vespod trcet... Zkusím to nějak zvážit. No a pak, že starýho psa nic nenaučíš Ani v 50 není pozdě ‍♂ Díky

Tak věkově jsme na to stejně - a ano, i já se stále něco učím a školím se.

Ale k věci - ten svlak nemusí tolik trčet ven, když by byla potřeba aby to netrčelo, a je dost tlustá ta stolová deska, dá se udělat rybinový zádlab hluboký třeba 20-25mm a tam už lze uvažovat o zcela skrytém svlaku, protože v takové tloušťce bude třeba JS svlak mít dostatečnou pevnost proti ohybu

roman*
hodnocení

No vyzkouším to. Materiál mám dost silný a JS celkem zásobu. Díky.

hodnocení

3x
Kolem truhlařiny se pohybuji již čtyřicet let, ale ještě jsem neviděl dávat na stolovou desku železný výztuhy.
Ono aby to bylo vše funkční, tak ať tam je dřevěný svlak nebo železná traverza musí to být zabudováno pohyblivě.
Když pečlivě vyberu dřevo, tak se deska neohne i kdyby byla metr a půl široká. To se ovšem nedělá, tak mírné ohnutí může kdykoliv nastat. Ale deska přišroubovaná k podnoži se v drtivé většině případů nehne.
Kolik se ti ty desky ohýbají? Kolik toho děláš?
roman*
hodnocení

Kdybych dělal sparovku, tak to nemusím řešit vůbec. Jde o fošny nesamovane z plného průřezu kmene. Proto dochází k průhybu, který je normální, protože to není rozmitnute. Velikost průhybu nejde odhadnout, to záleží na druhu dřeva, jestli to radiální nebo tangencialni, šířka, tloušťka atd. Pokaždé je to jiné. Dělám toho trošku, je to koníček. Neživím se tím. Spíše pro sebe a rodinu. Ty výztuhy se dá říct jsou s vůlí a hlavně nejsou vidět. Což je zásadní na nesamovanem materiálu. Souhlasím, že podnože většinou problém vyřeší, ale s vyztuhou je to jistota při délce přes 2m a šířce okolo metru.

To máš metr široký fošny?

Zásadní chyba je, že se s tím dřevem pereš, nemůžeš se s dřevem prát. Dřevo vždycky vyhraje. Budeš vymýšlet všelicos, čím to zpevníš, aby se to neohnulo a nakonec to praskne.

Tohle se dělá zásadně pouze ze středových fošen. Z klády bývá jedna, někdy dvě. Pak se to neohne. Ale nikdy nemáš záruku, že se to nezkroutí do vrtule. Všechny ostatní fošny a prkna se prostě ohnou. Můžeš to samozřejmě vyztužit čímkoliv, ale pnutí se nevyhneš a jednoho dne se klidně může ozvat velká rána a deska bude vejpůl.

Proč se bráníš slepení? vyřízneš střed, neb ten dělá bordel, ohobluješ a slepíš. Nezejtovaný kraj může klidně zůstat.

roman*
hodnocení

Jj to vše souhlasí. Opravdu problém je střed. Vyřiznuti je řešení, ale zase už ten nápoj je více vidět. Prostě mi jde o zachování co nejpřirozenější kresby jak je a tím vznikají tyto problémy, kdy musím řešit toto předpokládané pnutí. Není třeba říkat, že tangential je vzhledově lepší. Mám nějaké zkušenosti i s laděním sparovky kvůli kresbě. Je to děsivá práce. Nikoli nemožná. Ale pokud chci zachovat daný rozměr a kresbu, tak musím tohle řešit. Chápu, že klasická stolarina to není, proto jsem se obrátil o rady. Na obrázku přikládám foto řešení sparovky ořechu na kresbu co jsem dělal.
Průhyb U profilu #3
Průhyb U profilu #4
Ladit spárovku kvůli kresbě není nic složitého. Pravda, je k tomu potřeba trochu fištróna.
Tady bych ty krajní kusy dál obráceně. Na kraj patří kraj, nikoliv střed. Na amatéra vcelku dobrá práce.
Když dáš svlak několik cm od kraje, nikdo si toho nevšimne, že tam je. Jen tak na okraj, svlak se lepí maximálně na třetinu délky, aby mohl chodit. Dělat něco na tvrdo, ať dřevo či železo je prostě špatně.
roman*
hodnocení

Popravdě pro mě to byla bojovka, páč vše je jednou poprvé... Ale jak říkáš, jsem amatér a mám to jako koně, tak se holt bavím. Sbírám zkušenosti jak se dá a kolikrát bojuju. Mám pak v hlavě nějakou představu, něco nasosam z netu a snažím se najít řešení. Zase nemám problém požádat o radu či názor. Již jsem doma zvládl celkem dost věcí a i když s nuancemi mě těší... Kutilství po domácku. Ale rád se věcnými radami posunu dál.
Díky za rady. Určitě je využiji.
Průhyb U profilu #5
Průhyb U profilu #6
Průhyb U profilu #7
Takhle z dálky schodiště hezký.
Ten poslední stupeň se řeší zároveň, nikoliv tahle se zubem. Ale příště to bude ještě lepší.
roman*
hodnocení

Schodiště není hotové. Poslední stupeň je zároveň, ale řeším napojení podlahy a postupně. Ale to není o tom, jen že nejsem úplně dřevem nepolibeny. Jisté specifikace nedám, tak se obracím s prosbou o radu. Nějak se s tím budu muset poprat. Díky za rady a podněty. Je fajn pokecat s někým, kdo nedehonestuje mou hobby výrobu. Měj se a pěkný večer.
aj

@roman Larry Haun (legendardni drevostavebnik) ti ukaze, jak se dela v americe drevo schodiste, za pul hodinky hotovy :)

To je tak 40 let stary instruktazni video, ale zduraznuje tam ze musis si zmerit vysku aby ses trefil a ne jako ten tvuj posledni schod

od 48 minuty

roman*
hodnocení

Díky za instruktážní video. Při lepším pohledu by jsi viděl, že je to jen krycí lišta napojení podlahy s podstupnem, která navíc není dodělaná. Výšku schodnic mám stejnou. Lišta je přiložena, pro volbu alternativy ukončení. Nicméně díky za příspěvek
aj

Na chatu to máš dobrý :) Akorát ty horizontální plochy hrozně složitý a lapače prachu.

Já to mám na chatě na jeklech daleko jednodužší, odhadem tohle muselo dát tak 10x víc práce (času).

Ten Haun právě učil jak to dělat rychle efektivně. Má tam 3 hodinový díly a i dnes se z toho laik hodně naučí...

hodnocení

2x

Pokud by to udržel profil 20x50x20x3, tak nevidím důvod, proč by to neměl udržet profil 20x40x20x3. Použít by možná šla i dvojice L profilů.

roman*
hodnocení

Asi jsem to špatně popsal. Sháním alternativní náhradu k profilu 20x50x20 ale silnostěnný čili cca 5mm.
Profil 20x40x20 3mm jediný rozměrově vyhovující je u nás dostupný.
L profily jsem popravdě nehledal. Zkusím se podívat, zda jsou 25x20 nebo 30x20 v silnostěnné verzi.
Děkuji

3 mm tloušťka materiálu mi připadá jako bezproblémová (pokud zamezím vybočení do stran), spíš bych měl obavu z těch 20mm, to není zrovna moc, lepší by bylo 25. Já mám spíše zkušenosti s jekly, na prohnutí rozměru 20x20x2 na 80 centimetrech už musí být značná zátěž. Ale jekly jsou v ohybu pevnější.

riva
hodnocení

2x

O průhybu profilu rozhoduje jeho kvadratický moment - čím vyšší, tím menší bude průhyb. Rozměry si můžete zadat třeba na e-konstrukter.cz/.... Uvidíte, že pásovina 50x10 bude mít zhruba dvojnásobný průhyb, než U profil 3mm 20x40x20.

roman*
hodnocení

Dobrá pomůcka.
Děkuji.

Romane, opravdu dobrá pomůcka? nezasloužil by si bod?

roman*
hodnocení

Jsem zde sic prvnicka, nicméně mi poprvé bod nešel dáti. Snad je nyní napraveno...
Díky za upozornění

Romane, 1* a *palec*

hodnocení

2x

Pokud se budeš chtít bavit i zámečnictvím, tak můžeš koupit silnostěnný jekl 50x50x5 a ten si po délce rozřízneš na dve poloviny.

Taky ti ten silnostěnný profil může někdo naohýbat na ohraňovacím lise.

Ale nepočítej s tím, že to bude za poděkování.

Ocel je dneska drahá, takže jak ten jekl a jeho řezání, tak ohýbaný plech na ohraňováku má svou cenu.

A jakýkoliv profil vydrží mnohem více než pásovina.

Takže než obyčejnou pásovinu, tak by bylo lepší naučit se svařovat a posvařovat si ten U-profil ze tří pásovin. Svary nemusí být po celé délce, ale i tak se to bude kroutit (vlivem tepla při svařování).

Tak a teď už si musíš jenom vybrat.

roman*
hodnocení

Tahle alternativa přichází v úvahu, ale mám obavy, že se profil po rozriznuti prohne. Lépe řečeno, byl jsem na to upozorněn. Každopádně to vypadá na jedinou možnost, s tím, že si to nechám riznout na pasovce. Flexa by to příliš vyhřála a ten průhyb by byl jasnej. Počítám s náklady navíc. Asi skončím u této varianty. To rozriznuti se jeví jako nejschudnejsi. Díky moc.

hodnocení

2x

Dost atypicke riesenie, ale chapem poziadavku na skrytie vystuhy. Bezne riesenie je doska z dreva alebo drevotriesky, ktora sa uzkou hranou dotyka stola a vysoka je 8 - 10 cm, takto upevnena doska ma velku pevnost v ohybe. Ocel, drevo, cokolvek je tym pevnejsie v ohybe, cim je to vyssie, preto ma pasovina na plocho mizernu odolnost v tomto pripade.

roman*
hodnocení

Ano,to je standartní postup. Jak jste správně pochopil, jde o specifické řešení specifického požadavku. Nějak se s tím budu muset poprat
Moje představa je takové "flat" desky, kdy budou jen podnože a jinak na pohled čistá holá deska.

hodnocení

2x

Já bych si nechal nařezat pásky ze sklotextitu tloušťky 4mm. Udělal drážky kotoučem či horní frézkou, zmatnil povrch sklotextitových pásků (lepší adheze pryskyřice) a vlepil epoxidovou pryskyřicí, tohle se ani nehne. Řešením by též bylo nechat si laserem nařezat pruhy nikoliv z běžného měkkého plechu, ale z nějakého tvrdého materiálu (nerez, speciální oceli...). Firmy co řežou laserem mají výběr různých materiálů, tak bych to s nimi konzultoval. Některé firmy i výpalky ohýbají.

roman*
hodnocení

Tahle možnost mě nenapadla a navíc potřebuji nějakou možnou vůli na pohyb, jen zajištění proti průhybu

OK, myslel jsem, že tato spárovka napuštěná olejem bude pracovat jen zanedbatelně.

roman*
hodnocení

To je právě o tom, že to není sparovka. Jde o nesamovanou fošnu plného rozměru kmene. Tam je předpoklad možného průhybu směrem od středu celkem velký...

Jo tak, mě zmátla fotka vašeho stolu. Vlepený profil by tomuhle zabránil, ale pokud se dřevo sesychá, asi by to mohlo dělat neplechu.

roman*
hodnocení

V pohodě. To byla jen ukázka, že kdybych to dělal ze sparovky není třeba řešit a že se dá i pohrát s kresbou, ale není to úplně ono. Každopádně řešení co navrhujete je také netradiční a asi i funkční na určité projekty...

hodnocení

0x

No, nevím. Pokud se musí řešit zadlabávání železa, ptal bych se - proč vůbec používat dřevo?

roman*
hodnocení

Vidím, že je to všude stejné... Děkuji za přínosný názor k tématu

aj
hodnocení

0x

Já vás asi nechápu, ptáte se, jestli 20x50x20 možno nahradit 20x40x20 ...

Ale vždyť proti průhybu fungují právě ty 20 (kolmo na možný průhyb) a ty máte stejné, tak kde je problém? Pásovina je vám přece úplně k ničemu na samotný průhyb!

otázka ale je, jestli spíš nezaslabíte tu desku, když do ní zaříznete těch 20? I když výrazně pevnější by bylo 25!

roman*
hodnocení

Na to se neptám. Řešil jsem požadavek silnostěnného profilu a co je u nás možné sehnat. Snad je to dle mého sdělení pochopitelné. Jedno bych chtěl v silnostěnné verzi a je možné sehnat u nás pouze 20x40x20 3mm a já bych chtěl 5mm stěnu...
aj

Tak si objednejte ve Feroně, Nebo snad profil co požadujete není v jejich katalogu?

Podle zadání dotazu mi přišlo, že nechápete, že nosné jsou ty svislé části a ne ta vodorovná 40 nebo 50, na té v podstatě nezáleží

roman*
hodnocení

Požadovaný profil v žádané síle stěny v nabídce u nás není. Jinak bych zde nepsal dotaz na alternativní řešení. I tak děkuji za radu.
Síla stěny udává velké procento únosnosti...

kimbert*
hodnocení

0x

Ve Feroně mají online.ferona.cz/... ,on line minimálně 6m,ale osobně v prodejně Vám ho uřežou na počkání 1m. a doma si ho rozbruskou rozříznete na dvě půlky.

juro

Jenže on tady pořád básní o tom, že u nás u nás a nevíme kde je to u nich.

pokud se tam u nich domluví, že vezme celý šestimetrový profil tak mu ho určitě s příští dodávkou jednu tyč 6m objednají

zdá se že líná huba... když už si to neumím objednat na internetu, tak se snad aspoň umím domluvit v místním krámku...

nahla
hodnocení

0x

Tohle do ČR ještě bohužel nedorazilo. Ve světě se tohle dělá úplně běžně. Nejjednodušší objednat z nějakého zahraničního eshopu. Vygooglit c channel for table top a určitě najdete nějaký eshop, který vám to pošle i do ČR.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]