Nejste přihlášen/a.
Víte, já vyrábím nábytek už fakt hodně dlouho a jsem nesmírně potěšen, když vidím fakt poctivé řemeslo. Přičemž pokud to má být stůl, kde by vadil viditelný vstup rybiny svlaku, tak o to míň chápu technologické řešení ve stylu nejmenovaného švédského výrobce, který se skutečně nějakou konstrukcí a technologií fakt netrápí.
Pakliže to má být pěkný stůl, tak o to víc bych řešil pěknou, čistou konstrukci. I svlak se dá udělat tak, aby nebyl z bočního pohledi vidět. Nejjednodušší je prostě jej přelištovat, ale několikrát jsem dělal stolky z kořenice, kde zákazník vysloveně trval na tom, že chce texturu procházející hranou. On se totiž dá celkem jednoduše udělat i svlak, který je zcela skrytý a není to ani moc složité na zhotovení. Vtip je v tom, že rybinový zádlab v desce se dělá zcela běžně, jen je neprůchozí. Svlak samotný je pak podlélně rozdělený na tři části, pravá a levá má rybinu, ta střední jen obdélný profil. Při montáži se krajní části zasunou do rybiny a střední se pak mázne lepidlem a naklepne mezi ty krajní. Pak jen přebrousit a vypadá to čistě.
To není o tom, že se chci kasat, kolik mám zkušeností
Možná jsem to blbě vysvětlil, ale tenhle postup neprůchozího svlaku používám právě u hotových desek. Nenasouvá se totiž z boční strany, ale prostě ten rozdělený svlak zasunete do vydlabané díry ze směru plochy, proto je ten svlak rozdělený, Zkusím to nějak načrtnout
Tak věkově jsme na to stejně - a ano, i já se stále něco učím a školím se.
Ale k věci - ten svlak nemusí tolik trčet ven, když by byla potřeba aby to netrčelo, a je dost tlustá ta stolová deska, dá se udělat rybinový zádlab hluboký třeba 20-25mm a tam už lze uvažovat o zcela skrytém svlaku, protože v takové tloušťce bude třeba JS svlak mít dostatečnou pevnost proti ohybu
To máš metr široký fošny?
Zásadní chyba je, že se s tím dřevem pereš, nemůžeš se s dřevem prát. Dřevo vždycky vyhraje. Budeš vymýšlet všelicos, čím to zpevníš, aby se to neohnulo a nakonec to praskne.
Tohle se dělá zásadně pouze ze středových fošen. Z klády bývá jedna, někdy dvě. Pak se to neohne. Ale nikdy nemáš záruku, že se to nezkroutí do vrtule. Všechny ostatní fošny a prkna se prostě ohnou. Můžeš to samozřejmě vyztužit čímkoliv, ale pnutí se nevyhneš a jednoho dne se klidně může ozvat velká rána a deska bude vejpůl.
Proč se bráníš slepení? vyřízneš střed, neb ten dělá bordel, ohobluješ a slepíš. Nezejtovaný kraj může klidně zůstat.
@roman Larry Haun (legendardni drevostavebnik) ti ukaze, jak se dela v americe drevo schodiste, za pul hodinky hotovy
To je tak 40 let stary instruktazni video, ale zduraznuje tam ze musis si zmerit vysku aby ses trefil a ne jako ten tvuj posledni schod
od 48 minuty
Pokud by to udržel profil 20x50x20x3, tak nevidím důvod, proč by to neměl udržet profil 20x40x20x3. Použít by možná šla i dvojice L profilů.
O průhybu profilu rozhoduje jeho kvadratický moment - čím vyšší, tím menší bude průhyb. Rozměry si můžete zadat třeba na e-konstrukter.cz/.... Uvidíte, že pásovina 50x10 bude mít zhruba dvojnásobný průhyb, než U profil 3mm 20x40x20.
Pokud se budeš chtít bavit i zámečnictvím, tak můžeš koupit silnostěnný jekl 50x50x5 a ten si po délce rozřízneš na dve poloviny.
Taky ti ten silnostěnný profil může někdo naohýbat na ohraňovacím lise.
Ale nepočítej s tím, že to bude za poděkování.
Ocel je dneska drahá, takže jak ten jekl a jeho řezání, tak ohýbaný plech na ohraňováku má svou cenu.
A jakýkoliv profil vydrží mnohem více než pásovina.
Takže než obyčejnou pásovinu, tak by bylo lepší naučit se svařovat a posvařovat si ten U-profil ze tří pásovin. Svary nemusí být po celé délce, ale i tak se to bude kroutit (vlivem tepla při svařování).
Tak a teď už si musíš jenom vybrat.
Dost atypicke riesenie, ale chapem poziadavku na skrytie vystuhy. Bezne riesenie je doska z dreva alebo drevotriesky, ktora sa uzkou hranou dotyka stola a vysoka je 8 - 10 cm, takto upevnena doska ma velku pevnost v ohybe. Ocel, drevo, cokolvek je tym pevnejsie v ohybe, cim je to vyssie, preto ma pasovina na plocho mizernu odolnost v tomto pripade.
Já bych si nechal nařezat pásky ze sklotextitu tloušťky 4mm. Udělal drážky kotoučem či horní frézkou, zmatnil povrch sklotextitových pásků (lepší adheze pryskyřice) a vlepil epoxidovou pryskyřicí, tohle se ani nehne. Řešením by též bylo nechat si laserem nařezat pruhy nikoliv z běžného měkkého plechu, ale z nějakého tvrdého materiálu (nerez, speciální oceli...). Firmy co řežou laserem mají výběr různých materiálů, tak bych to s nimi konzultoval. Některé firmy i výpalky ohýbají.
Jo tak, mě zmátla fotka vašeho stolu. Vlepený profil by tomuhle zabránil, ale pokud se dřevo sesychá, asi by to mohlo dělat neplechu.
Já vás asi nechápu, ptáte se, jestli 20x50x20 možno nahradit 20x40x20 ...
Ale vždyť proti průhybu fungují právě ty 20 (kolmo na možný průhyb) a ty máte stejné, tak kde je problém? Pásovina je vám přece úplně k ničemu na samotný průhyb!
otázka ale je, jestli spíš nezaslabíte tu desku, když do ní zaříznete těch 20? I když výrazně pevnější by bylo 25!
Tak si objednejte ve Feroně, Nebo snad profil co požadujete není v jejich katalogu?
Podle zadání dotazu mi přišlo, že nechápete, že nosné jsou ty svislé části a ne ta vodorovná 40 nebo 50, na té v podstatě nezáleží
Ve Feroně mají online.ferona.cz/... ,on line minimálně 6m,ale osobně v prodejně Vám ho uřežou na počkání 1m. a doma si ho rozbruskou rozříznete na dvě půlky.
Jenže on tady pořád básní o tom, že u nás u nás a nevíme kde je to u nich.
pokud se tam u nich domluví, že vezme celý šestimetrový profil tak mu ho určitě s příští dodávkou jednu tyč 6m objednají
zdá se že líná huba... když už si to neumím objednat na internetu, tak se snad aspoň umím domluvit v místním krámku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.