Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení vody v boileru

Od: rewq odpovědí: 19 změna:

Ahoj,

můžu připojit vodu k boileru vlnovcem? Potrubí PPR si svařuju sám a nemám zas takové zkušennosti a nedokážu to udělat na milimetr přesně. Takže může být problém, když posledních 30 cm udělám vlnovcem?

Díky za odpovědi.

P.S. neraďte mi prosím, ať zavolám profíka. Dělám co nejvíc věcí záměrně sám, protože mě to baví a chci se naučit nové věci :)

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Klidně vlnovcem, jen doporučuju větší průměr. Mám s vlnovcem zkušenost, že při rychlejším průtoku vody "zpívá".

Suhlas, bojler ma vonkajsie 1/2 zavity, dal som prechod na 3/4 a vlnovec ma 3/4 matice.

hodnocení

2x

Nevidím důvod si do systému zanášet něco navíc, co se může porouchat. PPR potrubí je pružné a nějaký ten milimetr šejdrem si nechá líbit.

hodnocení

1x

Mam to takto dlhe roky a vsetko v pohode. Ked uz mate PPR zvarene, tak je to bezpredmetne, ale osobne radsej davam alpex, ktory ohnem ako potrebujem a minimalizujem kolena a spoje celkovo.

rewq
hodnocení

Alpex se lepí že? Jak moc to jde ohnout? Stejně bych tam musel dávat kolena že?

Nie, alpex sa dava do lisovanych alebo skrutkovanych koncoviek. Minimalny polomer ohybu je tusim 5 x priemer rurky, ked sa strci dnu pruzina. Najdite si to na nete, su tam aj videa, ako spravit spoj.

hodnocení

0x
Klidne dejte nerezovy vlnovec.

hodnocení

0x

No problém , můj případ...

Připojení vody v boileru

Ten ventil u nádoby s červenou pákou být nesmí.

Odděluje nádobu od ochraných prvků (pojistný ventil a malá expanzka). Kdyby ho nějaký blbec zavřel a bojler začal topit, tak se nádoba rozletí a vše okolo poškodí jak atomová bomba, protože odtok zase zavírá baterie s teplou vodou u umyvadel, dřezů, sprchových koutů a van.

Ohřev studené na teplou mění objem.

Presne tak, velmi nebezpecne ! Dalsia vec je ta expanzka, podla mna ma byt otocena nahor, aby voda stlacala vzduch, takto tam natecie voda az po okraj a straca to zmysel.

@peter... expanzkám je to jedno. Je tam gumový vak.

Proto je tam ta veliká příruba s velkými šrouby na začátku expanzky. Aby ten vak šel měnit. Pokud by to byla jen prázdná flaška, tak příruba není přeci nutná.;)

Vak se plní vodou

Připojení vody v boileru #2

Gumídek přesně tak, expanz je to uplně jedno;)a je to individuální záležitost, spíše jsem poslal foto jako reakci na předešlé komentáře na použítí vlnovce. Cose týká na uzávěru pro ostatní tak jestli "smí" nebo "nemí" tak jediný blbec co to může zavřít jsem JÁ, není to zapojení někde ve veřejném prostoru. Mám ho tam protože byly a budou nějaké upravy a nechci si vypouštět vodu ;)

A jaký to má smysl tam mít kulák?

Při kontrole tlaku v expanzce nebo při její výměně. Dává se kulák s možností vypuštění vody před expanzkou. Pokud montuju kulák, sundám páčku v otevřené poloze - domácí nemá důvod do toho lézt a při kontrole expanzky to znařně ulehčí práci

juro

Expanz má dobře, takhle se alespoň nemůže za vzdušnit :)

utopení jedině takhle. U teplé vody to není až tak podstatné

hodnocení

0x
Na milimetry? Ppr neni ocelova trubka. Namerim, nastriham a zavarim zadna veda. Vlnovcem si jen vsichni usetruji praci. Uz i plynar je zdechly nalisovat med pro plyn az ke kotli. Radeji da vlnovec.

Vlnovec má neomezenou životnost.

Měděná trubka odejde na letované spoje. Lisované taky nic moc s gumovým O kroužkem.

Plyn bych jí nikdy nevedl.

No ja jak vidim ten pertl, ktery je ovlvnen dost tim, jak se to podari urezat a navic ten vnitrni tvar ve me nevzbuzuje dojem, ze by toto reseni bylo nesmrtelne. Ale jinak nic proti nemam. Sam s tim mam pripojeny vymenik v bojleru. Akorat nevidim duvod, pokud je to mozne dopojit v ppr, bastlit tam z ytecne vlnovec.

Máme stejný názor. To provedení PPR přemostěné vlnovcem je nesmysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]