Nejste přihlášen/a.
Pravděpodobně se nestane vůbec nic, 12V je dost málo na to, aby to něco odprásklo. Já takto měl 24V~ a taky se nic nedělo. Spíš by mě děsilo, kdyby syn strčil tu vidlici do normální zásuvky, raději bych použil něco nezáměnného, minimálně nějakou nekompatibilní zásuvku na 220 (italskou, americkou apod)
Ploché baterky, to bylo něco, ale kdo to měl stále kupovat. Výborná věc na učení.
to jich bylo na pokusy...
Tak přístroje do zásuvky na 240V jsou na střídavý proud. Když takový přístoj připojíš na 12V ss, tak to asi dobře nedopadne, navíc vlivem vysokých proudů při nízkém napětí a zkratu může synek zapálit barák.
Ty zásuvky tam nemají co dělat.
Připouštím, že existuje taková možnost, ale napadá Vás něco, u čeho by to reálně hrozilo. Pán sice mluvil o trafu (to by bylo střídavé), ale pokud je to stejnosměrné, tak by asi byl problém tam, kde je velká indukčnost a malý odpor a za předpokladu, že by tam zdroj tlačil velký proud. Nějak mě nenapadá spotřebič, který by se tak mohl chovat.
Dneska většina spotřebičů začíná usměrňovačem, no a za ním očekává 140 - 300V tak je otázkou co by se stalo, kdyby tam bylo jen 12, podle mě nic, spotřebič by se ani nespustil. 220V žárovka při zapojení na 24V jen velmi slabě žhne, na 12 to bude ještě slabší a proud při tom je nepatný.
To neni jako když připojíte střídavou lokomotivu na stejnosměrný proud.
Obavy o záměnu opačným směrem jsou tu už dostatečně rozebrané.
Chtělo by to vymyslet něco, co se nedá zaměnit se zásuvkou, a přesto je to levné a dostupné. Bohužel zásuvky určené k tomu účelu jsou drahé a dost omezené, přecejenom je to specialita. Viz např. kvelektro.cz/... kvelektro.cz/... ty se hojně používaly na 24V~ (nevím nakolik je to závazné, zvlášť když na zásuvce bývá napsané 48V) a po revoluci se daly celkem levně sehnat, já z toho dodnes žiju (sehnal jsem jak provedení na zeď tak i provedení do zdi), ale obávám se, že to je dávno vyprodané, ani ty bazary, kde jsem to kupoval dávno nežijou. Proto ten nápad se zásuvkama nějakého nekompatibilního systému. Taky by se daly použít nějaké vhodné konektory, ale zase je otázkou jaké (napadá mě cinch nebo din ("pětikolík")), aby byly levné, dostupné, něco vydržely a nějak slušně vypadaly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.