Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stane když? 220V#12V

Od: michaelh odpovědí: 19 změna:
Zdravím všechny
Postavil jsem interaktivní zeď pro svého dvouletého syna a rád bych přidal i zásuvky s vypínačem.
Nicméně nechci aby si ublížil tudíž do zásuvek nemohu přivést tradičních 220 v
Má otázka zní.
Pokud do zásuvek zavedu přes trafo 12V muže to nějak ublížit nějakému přístroj který by syn náhodně připojil?
Nebo se jen nespustí?
Vše co je na 12V bude fungovat?
Upřímně netuším jak fungují měniče přístrojích.
děkuji za radu a přeji krásný den.

Co se stane když? 220V#12V

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x
Je to blbej nápad. Vymyslete něco, co bude mít konektory nezaměnitelné s běžnou zásuvkou.
Může se pak totiž stát, že tento přístroj a 12V zapojí do běžné zásuvky - průser.
Případně může zjistit, že když do této zásuvky strčí hřebík, nic se mu nestane, a pak to vyzkouší u běžné zásuvky - ještě větší průser.

ml1
hodnocení

4x

Pravděpodobně se nestane vůbec nic, 12V je dost málo na to, aby to něco odprásklo. Já takto měl 24V~ a taky se nic nedělo. Spíš by mě děsilo, kdyby syn strčil tu vidlici do normální zásuvky, raději bych použil něco nezáměnného, minimálně nějakou nekompatibilní zásuvku na 220 (italskou, americkou apod)

hodnocení

4x
To není dobrý nápad, protože dřív či později si bude syn hrát i na ostatních zásuvkách v domě. V prodejnách jsou k dostání tzv nezaměnitelné zásuvky a vidlice pro malé napětí ty se nedají zastrčit do zásuvek 230V.

hodnocení

2x
Dost brzo na to, aby se váš mladej zabýval elektrikou. Nemá z toho rozum...
Měl byste spíše koupit ty plastové zátky, které se vkládají do zásuvek, a brání malým šťouralům strčit do dírek vše, co jim přijde do ruky!
Dítě vidí a opakuje po rodičích.
Proto jim v nebezpečném konání zabraňte!
Já jsem kdysi varoval mého malého syna, když jsem ho pokojně nechal strčit hřebík do zásuvky. Dostal zřejmě jen malou kapacitní pecku, jen uškubnul rukou. Seděl na koberci s gumovým podkladem a vysokým vlasem, stěny se nedotýkal. Zapamatoval si to tenkrát.
Dnes, před padesátkou, podle vzoru svého otce, pokojně cvrnká prstem o dráty, když zrovna nemá zkoušečku. Už jsme si zvykli, když to čekáme.
Ale fakt jen rychlé cvrnknutí!

Hejkal, vypnu proud, zkusím Vadasku a pak ještě Tvůj postup, Ale fakt jen rychlé cvrnknutí!

Jojo, mně se do zásuvky ve čtyřech letech podařilo strčit pletací jehlice, tak si to moc dobře pamatuju, nakopalo mě to slušně.
Paradoxně mě od té doby začala elektřina a elektronika zajímat, spíš než že bych se jí víc bál *smich*

Tak já ve čtyřech letech dostal první šroubovák. Od té doby si pamatuju, že fáze je (byla) vlevo. A to jsem tu šlupku nedostal, první dírku jsem zkoumal pravou a pak už se válel po zemi po intervenci hlavy rodiny. Nevím, kdo z nás dvou se víc lekl *smich*.

hodnocení

2x

Není dobré učit ho hrát si se zásuvkami, ikdyž budou pod bezpečným napětím. Jinde v domě to tak není a neodliší to. Nápadu rozumím, je to další střípek do možnosti interaktivní tabule, ale tohle mi nepřijde dobrý...

hodnocení

2x
rozumim tomu, že to bude 12 voltu střídavých? To jistě víš že není 12V SS, to je nekompatibilní.
technicky by si mohl ublížit, pokud by si dal 12V na jazyk, pravděpodobně z trafa bude mít nízký vnitřní odpor, alias tvrdý zdroj

hodnocení

2x
Nespekuluj se střídavým napětím, byť jen 12 V přes trafo! ad @herd
.
Kup plochou baterii 4,5 V, malý páčkový vypínač, objímku a žárovku, nebo LEDku, třeba i blikající LED,, zbastli mu jednoduchý obvod, aby svítil.
.
Skoro všichni jsme plochou baterku kdysi zkoušeli přiložením obou kontaktů na jazyk. Nikomu nám to neuškodilo. Většinou už jsme to ale už neopakovali.
.
Případně ještě dokup páčkový přepínač a tlačítko a bzučák. Bude mít možnost rozsvítit, zhasnout žárovku, nebo přepnout a bzučet...
Vypínač, přepínač páčkový proto, aby věděl, že mají dvě polohy, vypnuto a zapnuto.
.
ZABRAŇ tak malému dítěti dotyk s velkou elektrikou! NEUPOZORŇUJ ho na MOŽNOST STRKAT do SÍŤOVÝCH ZÁSUVEK cokoliv! O zátkách do zásuvek už jsem psal výše...
11.12.22 04:36
Co se stane když? 220V#12V #2

Ploché baterky, to bylo něco, ale kdo to měl stále kupovat. Výborná věc na učení.

to jich bylo na pokusy...

hodnocení

1x

Takto bych to nedělal, páč vezme přístroj z pokojíčku, se stejnou vidličkou a dojde do obýváků a tam Vám to zapne do normální zásuvky.

Zásuvky a zástrčk/...

hodnocení

0x

Tak přístroje do zásuvky na 240V jsou na střídavý proud. Když takový přístoj připojíš na 12V ss, tak to asi dobře nedopadne, navíc vlivem vysokých proudů při nízkém napětí a zkratu může synek zapálit barák.

Ty zásuvky tam nemají co dělat.

To ale nemyslíte vážně, že ne? *sok*

Ovšem s tím že to není dobrý nápad samozřejmě souhlasím.

Já si myslím, že pan Ernie jen přehodil veličiny...přesněji přístroj na 12V zapojí do 240V.

ml1

Připouštím, že existuje taková možnost, ale napadá Vás něco, u čeho by to reálně hrozilo. Pán sice mluvil o trafu (to by bylo střídavé), ale pokud je to stejnosměrné, tak by asi byl problém tam, kde je velká indukčnost a malý odpor a za předpokladu, že by tam zdroj tlačil velký proud. Nějak mě nenapadá spotřebič, který by se tak mohl chovat.

Dneska většina spotřebičů začíná usměrňovačem, no a za ním očekává 140 - 300V tak je otázkou co by se stalo, kdyby tam bylo jen 12, podle mě nic, spotřebič by se ani nespustil. 220V žárovka při zapojení na 24V jen velmi slabě žhne, na 12 to bude ještě slabší a proud při tom je nepatný.

To neni jako když připojíte střídavou lokomotivu na stejnosměrný proud.

Obavy o záměnu opačným směrem jsou tu už dostatečně rozebrané.

Sorry, nevšiml jsem si, že to půjde přes trafo. Já když vidím 12V, tak automaticky vysoký proud *zed*

ml1
hodnocení

0x

Chtělo by to vymyslet něco, co se nedá zaměnit se zásuvkou, a přesto je to levné a dostupné. Bohužel zásuvky určené k tomu účelu jsou drahé a dost omezené, přecejenom je to specialita. Viz např. kvelektro.cz/... kvelektro.cz/... ty se hojně používaly na 24V~ (nevím nakolik je to závazné, zvlášť když na zásuvce bývá napsané 48V) a po revoluci se daly celkem levně sehnat, já z toho dodnes žiju (sehnal jsem jak provedení na zeď tak i provedení do zdi), ale obávám se, že to je dávno vyprodané, ani ty bazary, kde jsem to kupoval dávno nežijou. Proto ten nápad se zásuvkama nějakého nekompatibilního systému. Taky by se daly použít nějaké vhodné konektory, ale zase je otázkou jaké (napadá mě cinch nebo din ("pětikolík")), aby byly levné, dostupné, něco vydržely a nějak slušně vypadaly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]