Nejste přihlášen/a.
polámal se mi el.boiler, mám sazbu D25d -musím ho vyměnit za jiný elektrický, aby mi sazba zůstala? Můžu i malý? Je nás míň
Jako co se týká zdražení elektřiny a "cenového stropu", se mi otevírá kudla v kapse. Stát vlastní 2/3 akcií ČEZu, tedy stát má ČEZ i ceny elektřiny pod kontrolou, je to tedy faticky tato vláda, která nám vědomě zásadně zdražila cenu elekřiny. Řeči o Lipské burze a nedotknutelných minoitních akconářích jsou pouze účelovou blamáží, na Lipské burze se obchoduje pouze 5 % u nás vyrobené elekřiny a minoritní akcionáři jsou prostě minoritní, rozhoduje ten, kdo má většinu. A aby toho nebylo málo, tak aby oblbli méně bystré ovčany, hrají na nás habadůru se zastropováním cen, které strop stejně zaplatíme z našich daní a naším společným zadlužením.
Miki, máte naprostou pravdu, ale spousta zákazníků kouká jen na ceny obchodníka, nikoliv distributura.
Na jaře t.r. jsme měnili 60 l bojler za 120l. Též máme d25d. Bojler jel od instalace doslova jednotky dní, aby se odzkoušel. Díky postupnému zdražování el. zatopím i v létě a ohřeju vodu v bojleru přes kotel. ČEZ mi může víte co. Přeci mi nemůžou zrušit d25d jen kvůli tomu, že jsem se začal dle rad otužovat a uvědoměle snižuji spotřebu el. ... nemluvě o tom, že v nízkém tarifu jedou další spotřebiče, takže spotřeba nebude nula. Těžko poznají, jestli spotřebu udělal bojler nebo trouba. Kdyby byl cenový rozdíl mezi NT a VT výraznější, NT bych využíval víc - to je ale problém dodavatele/distributora el., ne můj. Stejně tak, kdyby kWh stála 3 kč a ne 10, nemusel bych v létě topit a znečišťovat ovzduší. Plná ústa ekologie ode všech (vč. ČEZu), ale nutí vás topit tuhými palivy i v létě. Nebo si snad někdo myslí, že lidi se budou z ničeho nic z lásky ke státu a ČEZu mýt ve studené vodě a mít doma 15°? Kdo může, přešel na tuhý paliva. Takže asi tak si tu žijeme.
Kde není žalobce, není soudce,
V podmínkách máte napsáno, kdy a za jakých podmínek se dává sazba D25. Ale že by přišla někdy do domu kontrola a koukala se, zdali někde (ne)máte pověšený, popřípadě (ne)zapojený boiler, to určitě nikdo nepřijde.
Dobrý den!
Rozdíl v platbě mezi tarify D02d a D25d je podle ceníku za rok 2022 následující:
- v ceně dodávky je cena za 1 MWh u většiny dodavatelů prakticky stejná, event. s malým rozdílem.
- v ceně distribuce zaplatíte v sazbě D25d oproti sazbě D02d za 1 MWh v době vysokého tarifu o 84,-Kč více a v době nízkého tarifu za 1 MWh o 1766,- Kč méně.
- v platu za příkon / jistič 3x25 A/ zaplatíte v sazbě D25d o 22,- Kč za měsíc více.
Podle výše spotřeby lze snadno spočítat, která sazba je pro vás výhodnější. Jak to bude s cenou distribuce v příštím roce - je snad již nový ceník někde na webu ERÚ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.