Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím mít boiler k sazbě D25d

Od: dasheen odpovědí: 14 změna:

polámal se mi el.boiler, mám sazbu D25d -musím ho vyměnit za jiný elektrický, aby mi sazba zůstala? Můžu i malý? Je nás míň

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

siley*
hodnocení

5x

Je to 15 let co jsme presli na plyn kterym ohrivame i boiler (predtim klasicka kamna + el), nikdy jsme sazbu nemenili a stale mame d25d. Za tu dobu se o to nikdo z cezu nezajimal.

dasheen
hodnocení

nemůže mne E-on pokutovat?

hodnocení

2x
Pokud budete mít sazbu D25d a nebudete mít na spínaný obvod zapojen bojler, nebo jiný výkonný spotřebič, tak to na spotřebách VT a NT bude vidět, jedině byste sám v prioritně době nočního tarifu používal výkonné spotřebiče. Že to asi nikdo neřeší, je věc druhá.
No a pak je tu daší problém, už nám přišel nový ceník EON a rozdíl ceny elektřiny v nízkém a vysokém tarifu už je velmi malý, dokonce od 1.1. nebude žádný, protože oba tarify EON logicky nadsadil nad cenový strop, takže minimálně po dobu bláznivého a zlodějského zastropování cen elektřiny vás bude stát elektřina v nízkém tarifu stejně jako ta ve vysokém.
doplněno 25.11.22 08:52:

Jako co se týká zdražení elektřiny a "cenového stropu", se mi otevírá kudla v kapse. Stát vlastní 2/3 akcií ČEZu, tedy stát má ČEZ i ceny elektřiny pod kontrolou, je to tedy faticky tato vláda, která nám vědomě zásadně zdražila cenu elekřiny. Řeči o Lipské burze a nedotknutelných minoitních akconářích jsou pouze účelovou blamáží, na Lipské burze se obchoduje pouze 5 % u nás vyrobené elekřiny a minoritní akcionáři jsou prostě minoritní, rozhoduje ten, kdo má většinu. A aby toho nebylo málo, tak aby oblbli méně bystré ovčany, hrají na nás habadůru se zastropováním cen, které strop stejně zaplatíme z našich daní a naším společným zadlužením.

Rozdíl v ceně VT/NT byl vždycky hlavně v distribuční ceně, ne v obchodní, tam byly ceny často stejné. Obchodníkovi může být vlastně úplně jedno, kdy elektřinu spotřebováváte, kdo to "musí" řešit je distributor. A ten taky přes HDO ovládá.

Miki, máte naprostou pravdu, ale spousta zákazníků kouká jen na ceny obchodníka, nikoliv distributura.

prik

Takže nakonec zbude jen poplatek za druhý tarif.

Komodita sice stojí stejně, ale distribuce je o cca 2kc levnější a opravdu nikdo na kontroly nechodí. Co se týká minoritnich akcionářů, tak každý akcionář může hlasovat i když má jen jednu akcii. Takže ať už majoritní vlastník udělá cokoli, může se dočkat žalob a arbitráží od mensiny. A na to nemá stát peníze, stejně jako nemá peníze na případný odkup a stažení z burzy. Co se týká Lipske burzy, tak to taky má své výhody. Nejde jen odstrihnout dráty na hranicích, protože potřebujeme elektřinu i dovážet a tento dovoz se bude postupně zvětšovat, takže budeme závislí na dovozu elektřiny zvenčí. U nás zatím jedeme jen na to, co jsme zdědili po komunistech, žádné nové zdroje za několik posledních dekád nemáme.

bojler
hodnocení

0x
Nikdo Vás pokutovat určitě nebude.
Sazbu D25d máme snad ani nepatuju.
A bojler už jsme měnili nesčetněkrát.
ČEZ to ani nezajímá.
Hlavně abyste platily.

tm
hodnocení

0x

Na jaře t.r. jsme měnili 60 l bojler za 120l. Též máme d25d. Bojler jel od instalace doslova jednotky dní, aby se odzkoušel. Díky postupnému zdražování el. zatopím i v létě a ohřeju vodu v bojleru přes kotel. ČEZ mi může víte co. Přeci mi nemůžou zrušit d25d jen kvůli tomu, že jsem se začal dle rad otužovat a uvědoměle snižuji spotřebu el. ... nemluvě o tom, že v nízkém tarifu jedou další spotřebiče, takže spotřeba nebude nula. Těžko poznají, jestli spotřebu udělal bojler nebo trouba. Kdyby byl cenový rozdíl mezi NT a VT výraznější, NT bych využíval víc - to je ale problém dodavatele/distributora el., ne můj. Stejně tak, kdyby kWh stála 3 kč a ne 10, nemusel bych v létě topit a znečišťovat ovzduší. Plná ústa ekologie ode všech (vč. ČEZu), ale nutí vás topit tuhými palivy i v létě. Nebo si snad někdo myslí, že lidi se budou z ničeho nic z lásky ke státu a ČEZu mýt ve studené vodě a mít doma 15°? Kdo může, přešel na tuhý paliva. Takže asi tak si tu žijeme.

hodnocení

0x

Kde není žalobce, není soudce,

V podmínkách máte napsáno, kdy a za jakých podmínek se dává sazba D25. Ale že by přišla někdy do domu kontrola a koukala se, zdali někde (ne)máte pověšený, popřípadě (ne)zapojený boiler, to určitě nikdo nepřijde.

dmarka*
hodnocení

Nj, čeká mě revize kvůli dodatečné kolaudaci. Smlouvu dávno nenajdu, nvíc mám po op. mozku a nemám paměť. :(

Ale revize bude toho nového vedení...

hodnocení

0x

Dobrý den!

Rozdíl v platbě mezi tarify D02d a D25d je podle ceníku za rok 2022 následující:

- v ceně dodávky je cena za 1 MWh u většiny dodavatelů prakticky stejná, event. s malým rozdílem.

- v ceně distribuce zaplatíte v sazbě D25d oproti sazbě D02d za 1 MWh v době vysokého tarifu o 84,-Kč více a v době nízkého tarifu za 1 MWh o 1766,- Kč méně.

- v platu za příkon / jistič 3x25 A/ zaplatíte v sazbě D25d o 22,- Kč za měsíc více.

Podle výše spotřeby lze snadno spočítat, která sazba je pro vás výhodnější. Jak to bude s cenou distribuce v příštím roce - je snad již nový ceník někde na webu ERÚ.

id
hodnocení

0x
Já mám sazbu D45d mnoho let a ještě přímotopy nebyly v provozu. Nikoho to nezajímá.
U čezu jsou už oba tarify stejnə drahé. Tak nechápu proč přes HDO mám 4x denně hodinovou výluku. K čemu je to dobré? Když dříve najížděli třeba fabriky tak to dávalo smysl. Dnes tu nic není a výluky zůstaly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]