Nejste přihlášen/a.
V naší obci se vykládá, že se bude příští rok dělat další kanalizace, protože se na základě rozhodnutí snad EU se nesmí míchat splašková a dešťová voda.
Takže voda ze střech se musí odvádět jinudy než odpadní voda z domácnosti a tím pádem všichni majitelé nemovitostí si musí na své náklady udělat druhou přípojku na kanalizaci. A pokud to nebudou mít hrozí pokuty.
Takto jsem to slyšel.
Je to takto už někde v republice?
Zajímá mě, když se bude muset zrušit ve starém rodinném domku septik který se vyvážel a odpadní - splašková voda se napojí na novou kanalizaci,zda je možné stávající septik využít jako zásobárnu dešťové vody.
To jste slyšel poněkud špatně.
U spousty stávajících domů by šlo splaškové a dešťové vody oddělit velmi těžko a bylo by to finančně nesmírně náročné.
U novostaveb se naopak dešťové a splaškové vody oddělují již mnoho let, ale asi budete překvapen, přrednostně se ony dešťové vody musí "likvidovat" tam kde spadnou, to znamená, že se nesmí vypouštět ani do dešťové kanalizace (až na vyjímky). Pokud tedy bude obec budovat oddílnou kanalizaci, pak ona dešťová kanalizace bude primárně sloužit pro dešťové vody z komunikací a parkovišť (například) a ev. jako havarijní přepad pro dešťové vody z rodinných domů či jiných nemovitostí.
Jinak je to logický požadavek, protože pokud dešťové vody tečou do jednotné kanalizace, pak se splaškové vody ředí a městská ČOV má nižší účinnost, plus nárazové přítoky...a před ČOV musí být po trase odlehčovací komory.
A jinak ano, je to ve spousty městech běžná věc, u nových ZTV pak naprosto standardní.
Dobrý den, vím, že takto vodu rozdělit je už nyní nutností u nových staveb - splašky do kanalizace, dešťovka do nádob nebo do vlastní vsakovací nádrže. Ale o takovém nařízení pro starší zástavbu jsem neslyšel a dvojí kanalizace nedává smysl (pokud by šla obojí přes čističku a tam se ředila). Zdravím!
U nás v ulici dělali novou kanalizaci před pár lety a natáhli jen jednu trubku pro hlavní řad. Ale v ulici byla jen stará zástavba, žádná novostavba.
ČSN doporučuje (požaduje) oddělení splaškových a dešťových vod i u objektů, kde je v ulici jednotná kanalizace (obě kanalizace je možné spojit až před objektem do jedné přípojky). Je to proto, aby "někdy" v budoucnu šlo bez velkých nákladů obě vody oddělit.
"...splašky do kanalizace, dešťovka do nádob nebo do vlastní vsakovací nádrže."
Prozraďte mi kam umístím v pražském činžáku nádoby, případně vlastní vsakovací nádrž a co s tou vodou budu následně dělat, když je v okruhu 2 km jen dlažba a beton.
magdone: Netrapte se s tím. Není to Váš obor a je to na dlší diskuzi. Povrch terénu na vsakování nemá vliv, vsakovat lze pod jakýmkoliv povrchem, stejně jako se pod kterýkoliv povrch dá umístit retenční nádrž, nebo akumulační nádrž. Ale již jsem psal, že existují vyjímky a nemnoho míst, kde to opravdu nelze.
magdon - až si budete v Praze stavět nový činžák, tak Vám s tím poradí projektant (zatím se tím netrapte a čtěte pozorněji psaný text).
"Je to takto už někde v republice?"
Ano. Je to takhle všude v republice. Nic nového. Ve staré zástavbě to lze ale realizovat jen těžko, takže se dvojitá kanalizace většinou buduje při výstavbě nové, případně až při rekonstrukci té stávající.
"...na základě rozhodnutí snad EU... "
Tenhle předpis existoval už v době, kdy nás od Evropy ještě oddělovaly ostnaté dráty. O jakési budoucí EU jsme tehdy jen občas něco zaslechli.
Teda nevím co tu melete stará a nová zastavba.Nikdy nebylo povoleno do splaškové kanalizace svést dešťovou.Destova kanalizace se dělala i ve starých obcich.To že do ní lidi vypoustely splaškové je věc jiná.Desťova kanalizace se svádí do vodního toku,žádná čistička.Docela by mne zajímalo kde to mají dohromady jak je zde zmiňováno.
kenav - mladíku, pamatuji kanalizaci okresního města vyvedenou rovnou do Labe a pojem čistička nebo dva druhy odpadní vody ještě nikdo ani neznal .
"...zajímalo kde to mají dohromady jak je zde zmiňováno"
Má to například převážná část staršího centra Prahy.
kenav: Přesně tak,máte pravduV součesné době se kanalizace buduje u nás. Neexistuje pouštět dešťovku do splaš.kanalizace a bude to v kontrolních šachticích kontrolováno před uzavření smlouvy.Je to z důvodu biologické násady.
Ta stávající pro splaškovou vodu má na silnici mříže, tak by mě zajímalo kam teče dešťová voda z vozovky a z polí.
A pokud měl svod z okapu vyústěn do silnice a řekly že až příjdou za pár dní tak budou rozdávat pokuty tak bych se jich zeptal kam asi teče deštová doda z mých pozemků sousedících ze silnicí.
@martincakl: Takže ... logicky... pokud udělám vyústění okapu na svou metr širokou předzahrádku, tudíž vypouštím dešťovku na svůj pozemek, tak je to tedy v pořádku. I když při déle trvajícím dešti už pozemek přestává brát další vodu a přebytečná teče na silnici, nemám vyústění na cizí pozemek, tudíž podle zákona je to v pořádku.
Takže ... logicky... pokud mám vyústění okapu na svou zahradu před domem a z té to teče na vozovku, tak to v pořádku není.
Ale pokud voda při dešti ze zahrady voda teče na vozovku, tak to je v pořádku. ( protože současně padá při dešti na střechu i na zahradu )
Střecha má plochu cca 100 m² a pozemek cca 1000 m².
takže ze 100 m² tam téci může ale ze 110 m² už ne.
slavo...
Nepište komentáře k něčemu, čemu nerozumíte.
O m2 to opravdu není a celá problematika je poměrně složitá. Do toho jsou samozřejmě diametrálně odlišné odtokové koeficienty ze střechy a ze zelené plochy...a do toho ještě má vliv sklon dané plochy.
doplněno 25.04.23 07:35:
Zajímá mě, když se bude muset zrušit ve starém rodinném domku septik který se vyvážel a odpadní - splašková voda se napojí na novou kanalizaci,zda je možné stávající septik využít jako zásobárnu dešťové vody.
Je jasné, že za určitých podmínek to jde.
Musíte trošku vyčistit ten septik, voda své udělá.
Milane co je pravdy na tom co píše martincakl
"U spousty stávajících domů by šlo splaškové a dešťové vody oddělit velmi těžko a bylo by to finančně nesmírně náročné."
Je tedy pravda, že předpisy pro novostavby jsou jiné než pro staré rodinné domky?
Nedokáži si moc dobře představit jak odvést deštovou vodu ze dvora před dům do dešťové kanalizace když jediná možnost by byla kopat přes místnosti.
Prý se to řeší individuelně.
@slavo: Pokud budete chtít "implementovat" nové normy a předpisy i na stávající objekty, pak zhruba 80% všech objektů v ČR musíme zbourat.
Ten septik se čistí pokaždé při vyvážení - vlastně vyplachuje.
A která jímka je 100% těsná?
A jaký je rozdíl když se voda při dešti vsakuje do půdy a nebo když se vsakuje do půdy z jímky do které předtím při dešti natekla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.