Nejste přihlášen/a.
Výměna 1f elektroměru za 3f v bytovce. Stávající rozvadeč viz foto z netu (mojí bohužel nemám, je zaplombovaná). Chci se vyhnout problémům, že se elektroměry nevejdou a technik zamítne montáž. Skříň má na výšku cca 70 cm a na šířku cca 50 cm (světlý rozměr). Elektrikář navrhuje ponechat rám a vnitřek celý vyhodit. Plánuje si sám svařit novou kostru, kde 2x 1f budou vlevo nadsebou a v pravo bude nahoře můj 3f a pod tím jističe a upravená svorkovnice. S SVJ vše domluveno a úpravy povoleny, ale odmítají cokoliv platit. Revize by byla od tohoto elektrikáře. Je tato úprava v pořádku a co vše za dokumenty je poté zapotřebí ke schválení?
Pro ověření jsem ještě kontaktoval jiného elektrikáře a dle něho je pro takovouto úpravu a atypickou skříň zapotřebí výpočtů ohledně zahřívání atd a nějaké certifikáty a vzhledem k tomu, že se posouvá i spodní svorkovnice tak projekt a následná revize.
Jsou tyto dokumenty nutné a je tato úprava obvyklá? Nebo jak jinak se řeší úprava, aby se tam vešel 3f elektroměr? Bourání části stoupaček není možné.
Edit - doplním, že jsem tu jednoho elektrikáře na úpravu již měl. Dva stávající elektroměry posunul, aby byl prostor pro 3f a technik Čez odmítl namontovat, že se nesplňují rozměry.
Edit 2: pokud ještě neproběhla změna sazby, ale mám již osazenou přípravu na 3f elektroměr, je možné dočasně provizorně osadit 1f elektroměr, abych měl elektřinu v bytě, než se vyřeší nový vnitřek skříně? A může to osadit elektrikář nebo musí Čez technik?
Edit 3:doplnění k Edit 1 - na místě jsem již měl technika Čez, který nám řekl, že stávající elektroměry máme posunout a skříň nejak upravit, což jsme provedli a poté přijel jiný technik a tuto úpravu zamítl.
Ak SVJ suhlasi , tak hlavna je distribucka. Plati pravidlo : kto sa vela pyta, vela sa dozvie. Cize nerypte do vypoctov oteplenia, typovych skusok a podobnych kravin. Zozente revizaka, ktory to opeciatkuje bez velkych cirkusov, ako projekt a pod. Sam robim veci pre bytove domy a jedine, co nasa distribucka chce, je kladna revizia. Vymeny 1f na 3f su uplne bezne, do existujej plechovej skrine sa nahodi 3f elmer, vymeni sa istic a upravy sa tykaju noveho krycieho plechu a DIN listy.
Potom to moze narazit len na distribucku, stiahnite si z netu ich pripojovacie podmienky a spolu s elektrikarom na milimetre overte, ci su dodrzane rozmery. Na distribucke to slecna nahodi do pocitaca, ta len chce okruhu reviznu peciatku, hlavne do toho nerypte. Revizka mate, vsetko je teda na dobrej ceste.
To se mi moc nezdá, protože ti co mají kulaté razítko tak neradi dělají rukama. To spíš ten co dělá rukama, má někoho s kulatým razítkem a tomu dohazuje kšefty skásnou vás oba
no co no dneska se vydělávat musí, když chcete k nějaké ÚSO odbornou způsobilost, abyste si mohli zařídit živnost řemedlnou, ať už elektrikář nebo instalatéry, tak vás to bude stát tak 70 000,- to je pomalu víc jak stojí VŠ
)
Seš v distribuční oblasti ČEZu a chceš radu jak to udělat co nejlevněji?
dostaň tam rozvoďáka, jak? Zavolej na ČEZ distribuci a požádej o rozplombování, Řekni případně jméno elektrikáře: vomáčka, řekni že je to z důvodu opravy jističe, Utrhni plomby, řekni jim že druhý den může rozvoďák přijít to zaplombovat Ale s tím, že elektroměr je nepřístupný a musí ti předem bezpodmínečně zavolat.
A máš ho tam, současně si vytiskni připojovací podmínky kde se hovoří o minimální ch parametrech elektroměrového rozváděče.
následně s ním můžeš prodiskutovat, jestli se dá přeházet elektroměry tak, aby se ti vešel třífázový. On si to electric 3 to rozvoďák stejně rozdělá aby zkontroloval co je pod plombami Tak to můžete v klidu probrat, je pravděpodobné, že ti ten elektroměr bude připojovat on nebo jeho kolega...
Případně musíš něco šoupnout, oni ti elektrikáři s tříletým vyúčtování ním listem jsi moc nejsou schopni přečíst připojovací podmínky a metr jim asi taky nic neříká, parametry přece jsou uvedeny připojovacích podmínkách a je potřeba tam udržet určitý prostor a někdy ani stávající elektroměr přeházet nepomůže.Případně musíš něco šoupnout, oni ti elektrikáři s tříletým vyúčtování ním listem jsi moc nejsou schopni přečíst připojovací podmínky a metr jim asi taky nic neříká, parametry přece jsou uvedeny připojovacích podmínkách a je potřeba tam udržet určitý prostor a někdy ani stávající elektroměr přeházet nepomůže..
bohužel pokud vím, tak ČEZ neumí HD integrované jako PRE, Takže potřebuješ zbytečně místa
Ps: kdyby ses mě zeptal dřív, tak si ušetřil spoustu času a peněz za nějakého elektrikáře co ti to tam zbytečně přeházel )
Ty rozuměli si můžeš posoudit ty sám, o rozpohybování si účes můžeš požádat taky sám, stačí říct že seš elektrikář a pokud nejsi úplný de... Tak si tu krycích desku sundáš a můžeš si to vyfotit a poměřit...
Samozřejmě správně nesmíš ale... Za uvidíš co ti elektrikáři jsou za matroš...
Ps: náklady nese ten, kdo změny iniciuje
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.